Odpiramo vrata tujine: Potovanje na Šrilanko (4/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Šrilanko.
Fotografija: Šrilanka. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Šrilanka. Foto: Shutterstock

Podatki o državnih praznikih in dela prostih dnevih so dostopni na POVEZAVI.

Priporočena dnevnica znaša 50 ameriških dolarjev.

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na: https://www.gov.si/.

Električna napetost: Za Šrilanko obstajata dve povezani vrsti vtiča; tipa D in G. Vtič tipa D je vtič, ki ima tri okrogle zatiče v trikotnem vzorcu, vtič tipa G pa je vtič, ki ima tri pravokotne zatiče v trikotnem vzorcu. Šrilanka deluje na napajalno napetost 230V in 50Hz.

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop na Šrilanko.

Šrilanka za vsa turistična in poslovna potovanja v državo zahteva elektronsko odobritev potovanja. Več informacij je dostopnih na spletni strani ETA - Electronic Travel Authorization.

Vizum z veljavnostjo do 30 dni za namen turističnega obiska se lahko pridobi na mejnem prehodu ob vstopu v državo (enostranska odločitev).

Za vse dodatne informacije je pristojno Veleposlaništvo Šrilanke na Dunaju.

Pred odhodom na tropski otok Šrilanka je priporočljivo cepljenje proti hepatitisu A + B in tetanus. Prav tako je priporočljivo cepljenje proti tifusu izven turističnih območij, še posebej v vlažni sezoni. CDC priporoča tudi cepljenje proti japonskemu encefalitisu.

 • Denga vročica: V deževnem obdobju uporabljajte razpršilce proti komarjem. Po piku pojdite na pregled krvi v bližnjo ambulanto. Zaenkrat ne obstaja cepljenje, s katerim bi se izognili tej bolezni.
 • Malarija: Gampaha (npr. Negombo), Colombo, Kalutara, Galle in Nuwara Eliya okrožja so območja brez malarije. Sem spada tudi mesto Kandy, vendar ne v celoti. Drugje obstaja verjetnost, da jo dobite. Najverjetneje se boste z njo srečali v kraju Anuradhapura. V sušnem obdobju je potrebno uporabljati razpršilec že sredi dneva na cesti ali med potovanjem z vlakom predvsem v Kandy, Peradeniya Gardens ali Nuwara Eliya. Tveganje se povečuje po sončnem zahodu.
 • Rumena mrzlica: Certifikat za cepljenje proti rumeni mrzlici se v državi Šrilanka zahteva od vsakega potnika nad enim letom starosti, ki prihaja iz okuženega območja.

Obiskovalci se morajo na Šrilanki izogibati vode iz pipe. Zato je najbolje, da se držijo ustekleničene vode; tako za pitje, kot tudi med ščetkanjem zob.

Čeprav je kačji ugriz na otoku Šrilanka med turisti zelo redek pojav (primerljivo z udarci strele), morate ob morebitnem ugrizu nemudoma poiskati zdravniško pomoč. To velja tudi, če ugriz ne povzroča bolečin in otekline. Nacionalna številka za klic v sili v državi je 119, za rešilca pa 110.

image_alt
Najbolj atraktivne eksotične destinacije za pobeg pred zimo

Po celotnem otoku se nahajajo drobne muhe, ki živijo v pesku. Vsak stik s suhim peskom ponavadi povzroči ugriz in nadaljnje boleče praskanje, zato se raje izognite stiku s peskom na vaši koži.

Popotnikom, ki potujejo v Šrilanko, svetujemo, da:

 • se izogibajo krajem, kjer potekajo politične demonstracije ali zborovanja;
 • ne uživajo alkohola, ne kadijo v javnosti in se spoštljivo vedejo do krajevne vere, še posebno na svetih krajih;
 • so zelo pozorni pri uporabi javnih prevoznih sredstev (avtobusov in vlakov), še posebno zunaj Colomba;
 • ne potujejo v večernih urah;
 • spoštujejo nekatera budistična pravila: prepoved nudizma na plažah, prepoved uživanja alkoholnih pijač, uporaba spodobnih oblačil v templjih, v katere se vstopi brez obuval. Žaljenje verskih krajev in simbolov je izredno strogo kaznovano.

Zakonodaja na področju nezakonitih drog je izredno stroga. Predvidene kazni so zelo visoke (vse do dosmrtne zaporne kazni za najhujše prestopke).

Istospolna razmerja so zakonsko prepovedana.

Prepovedano se je fotografirati pred kipom Bude. Na splošno velja, da se zahteva spoštovanje podob in kipov Bude. Prepovedano je fotografiranje vojaških postojank, vladnih poslopij in vozil, v katerih se prevažajo zelo pomembne osebe.

Ribič, Šrilanka. Foto: Shutterstock
Ribič, Šrilanka. Foto: Shutterstock

Za samostojno vožnjo po Šrilanki ne zadostujeta ne slovensko ne mednarodno vozniško dovoljenje, ampak je potrebno predhodno pridobiti začasno šrilansko vozniško dovoljenje (za čas enega meseca). Tovrstno vozniško dovoljenje lahko pridobite na Oddelku za motorni promet (Department of Motor Traffic) ob predložitvi potnega lista in vozniškega dovoljenja.

Vir: gov.si

Prevozna sredstva do destinacije

 • SRILANKAN Airlines (koda letenja UL) je nacionalni vodilni prevoznik, ki leti v in iz Colomba - Bandaranayake International Airport (IATA : CMB) in International Airport Hambantota. Leti so na voljo iz mest v jugovzhodni Aziji, na Kitajskem, Japonskem, Bližnjem vzhodu, v Indiji in Pakistanu. SRILANKAN Airlines leti so na voljo tudi za prevoz na bližnje destinacije, kot so Chennai, Trivandrum, Mumbai, Delhi, Cochin, Bangalore in na Maldive. Emirates Airlines povezuje veliko večjih evropskih mest in ostalih mest po vsem svetu s Colombom z več dnevnimi leti iz Dubaja in Singapurja. Mihin Lanka je Šrilankin prvi in edini nizkocenovni letalski prevoznik, ki je začel delovati v letu 2007. Letijo v Dubaj v Združenih arabskih emiratih in Tiruchirapalli in Buddhagaya v Indiji. Mihin Lanka ima zdaj stalne lete do Colomba, Dake in Džakarte.
 • Z ladjo: Tuticorin-Colombo potniški trajekt je bil ukinjen za čas državljanske vojne, nato se je storitev zopet odprla v juniju 2011. Če bi radi potovali s tovorno ladjo, upoštevajte, da se na carinskem uradu v Tuticorin šteje za nezakonito tovorna ladja za prevoz potnikov iz Tuticorina v pristanišče na Šrilanki.

Potovanje v Šrilanko

Zaradi obstoja varnostnih zadržkov, povezanih s pandemijo covida-19, odsvetujemo vsa nenujna potovanja v državo.

Vir: gov.si

Če želite potovati na Šrilanko, morate ob prijavi pokazati eno izmed dokazil PCT. Ob vkrcanju na letalo morajo vsi potniki pokazati še izvid PCR testa, ki je bil opravljen pred manj kot 72 urami. Necepljeni potniki bodo morali tudi ob prihodu v državo / karanteno opraviti PCR test.

Pred potovanjem v razdelku »Vstopne zahteve« preverite trenutne omejitve in zahteve za vstop na Šrilanko. Te se lahko spremenijo z majhnim opozorilom. Spremljajte najnovejše posodobitve in ostanite v stiku s svojim ponudnikom potovanj.

image_alt
Najstarejši hotel na svetu se nahaja na Japonskem

Zaradi razširjenosti primerov covida-19 v skupnosti obstaja veliko tveganje za spremembe letov in letaliških operacij v kratkem času. Na prizadetih območjih bi lahko uvedli zapor, v kratkem pa bi lahko uvedli tudi omejitve potovanj.

Če načrtujete potovanje na Šrilanko, poizvedite, kaj morate vedeti o koronavirusu v razdelku Coronavirus.

Prepričajte se, da ste seznanjeni z dokumenti, ki jih je treba predložiti in nositi s seboj, da zagotovite obisk brez težav. Če imate kakršnekoli dvome ali pojasnila, pišite na helloagain@srilanka.travel in pomagali vam bodo pri pripravi na vaš obisk.

Pošljite obrazec za spletno zdravstveno izjavo za vstop v državo na https://airport.lk/health_declaration/index.

 • Omejitvena karantena ni potrebna.
 • Popolnoma cepljeni potniki lahko ostanejo v katerikoli vrsti nastanitve in ni jim ni potrebno opraviti PCR testa ob prihodu.
 • »Ne povsem cepljeni« potniki bivajo v »fleksibilnem bio-mehurčku« z vsemi hotelskimi zmogljivostmi in možnostjo obiska odobrenih turističnih krajev.
 • Necepljeni popotniki se lahko še vedno dobro zabavajo pod zaščito »Turističnega Bio Bubble« v trajanju 7 noči / 8 dni.
 • Otroci, mlajši od 12 let, so oproščeni PCR / hitrih antigenskih testov ob prihodu in odhodu.

Vsi obiskovalci plačajo obvezno lokalno zavarovanje covid-19 v višini 12 dolarjev z enomesečnim kritjem 50.000 dolarjev. Priporočljivo je, da se preveri, ali ta zagotavlja zadostno kritje. V zvezi s tem si oglejte FCDO 'S smernice za tuje potovalno zavarovanje. Prepričajte se, da ste plačali za zavarovanje covid-19 in teste PCR (izključujejo popolnoma cepljene obiskovalce). Plačajte prek visitsrilanka.gov.lk / SLTDA.

Popolnoma cepljenim potnikom ni treba pridobiti obveznega lokalnega zavarovanja covid-19. Bi pa morali tudi taki potniki zagotoviti, da imajo sklenjeno kasko zavarovanje, ki bo krilo zdravstvene in druge stroške, povezane s covidom-19. Če popolnoma cepljene potnike spremljajo necepljeni / ne popolnoma cepljeni otroci, te zagotovijo, da se kasko potovalno zavarovanje razširi tako, da ustrezno pokrije otroke, saj vlada Šrilanke ne bo nosila nikakršnih stroškov.

Vsi obiskovalci, ki niso popolnoma cepljeni, bodo predhodno plačali obvezne PCR teste (40 dolarjev na PCR test). Plačaj prek visitsrilanka.gov.lk / SLTDA.

Vir: srilanka.travel

Ker nimamo več seznamov držav, velja, da je potrebno ob vrnitvi v Slovenijo, obvezno predložiti enega izmed pogojev PCT.

Aktualne omejitve na Šrilanki

Skupno primerov

555.000

Smrti

14.086

Cepiva, ki so trenutno v uporabi so Moderna, Pfizer, Sputnik V, BBIBP in AstraZeneca.

Cepljenega je 62,5 odstotka prebivalstva.

 • Novembra 2021 je Ministrstvo za zdravje Šrilanke potrdilo nove primere covida-19 na Šrilanki, vključno z različico B.1.1.7.
 • Na območjih z naraščanjem primerov bo vlada sprejela preventivne ukrepe, vključno s policijsko uro in omejitvami potovanj. Te omejitve niso vedno napovedane vnaprej ali dosledno uveljavljene. Upoštevajte navodila lokalnih oblasti, vključno s tistimi, ki se nanašajo na fizično distanco in pokrivanje obraza. Neupoštevanje preventivnih ukrepov lahko povzroči neprostovoljno karanteno ali kazenske ovadbe.
 • Nove smernice omejujejo število ljudi, ki lahko sodelujejo v številnih dejavnostih, vključno s poročnimi slavji, javnimi srečanji, večerjami v restavracijah, itd. Preden se lotite kakršnihkoli javnih dejavnosti, upoštevajte lokalne smernice.
 • Od 15. septembra 2021 je za vstop v javne prostore, vključno s hoteli, potrebno pokazati dokazilo PCT.
 • Covid-19 ostaja tveganje na Šrilanki. Posamezniki morajo v javnih prostorih vzdrževati socialno distanco in nositi zaščitne maske. Če kršite zahteve, vas čaka šest mesecev zapora ali denarna kazen v višini 10.000 LKR.

Sloni, Šrilanka. Foto: Shutterstock
Sloni, Šrilanka. Foto: Shutterstock

Poslovni bonton

 • Pozdravi

Mnoge ženske na Šrilanki se izogibajo fizičnemu stiku z moškimi, ki niso sorodniki, zato je najbolje, da prevzamete vodstvo od svojih gostiteljev. Nazivi so v šrilanški poslovni kulturi pomembni. Če ima nekdo naziv, se ga uporabi. V nasprotnem primeru uporabite izraza gospod ali gospa, ki jima sledi priimek. Nikoli ne kličite nekoga po imenu, razen če vam da sam dovoljenje za to.

 • Srečanja

Prvo srečanje se uporablja za izgradnjo odnosov, zato ga ne dojemajte kot izgubo časa, tudi če celotno srečanje porabite za pogovor o vremenu, vašem dosedanjem obisku ali vtisih o državi. Vtis lahko pustite s tem, da inteligentno govorite o kriketu. Šrilančani so nekonfliktni in ne marajo reči ne. Ne bodite vsiljivi.

 • Sezuvanje ter obnašanje v templju

Pred odhodom v templje po celotni državi Šrilanka, je v navadi, da si sezujemo čevlje in nosimo spoštljivo obleko (tj. ne nosimo mini krila, majice brez rokavov, kratke hlače, itd.). Prav tako je po meri sezuti čevlje pred vstopom v dom, čeprav to ni tako nujno kot na primer na Japonskem.

Nikoli se ne dotikajte ali trepljajte budističnih menihov. Bodite spoštljivi do njih. Bodite vljudni. Vedno odstopite sedež na nabito polnem avtobusu (razen če ste invalidi ali ostareli).

image_alt
Temna stran čokolade

 • Obleka

Čeprav je na Šrilanki vroče in vlažno, se ljudje zaradi evropskih vplivov in vere običajno oblačijo konzervativno. Za moške to pomeni obleke temnih barv. Ženske nosijo konzervativne srajce, bluze ter obleke, ki ne razkrivajo preveč kože.

 • Vizitka

Dajte in sprejemajte vizitke z obema rokama in preučite vizitko druge osebe. Če se odločite, da boste eno stran vizitke prevedli v lokalni jezik, se prepričajte, da ne pomešate sinhalščine, tamilščine in hindujščine. Dajte pravi prevod pravemu prevajalcu, sicer tvegate resno žalitev. Da bi se temu izognili, je sprejemljivo hraniti vizitke v angleščini.

 • Obdarovanje

Ne podarjajte daril z alkoholom ali predmetov, ki vsebujejo svinjske ali goveje izdelke (vključno z usnjenimi izdelki). Ne dajajte rož, saj predstavljajo žalovanje. Ne fotografirajte ljudi brez privoljenja, zlasti verskih praktikantov, kot so menihi in vojaki. Prosite za dovoljenje in delite končni izdelek v znak spoštovanja.

 • Tabu teme in dejanja

Ne prikazujte tetovaž Bude. Te se lahko obravnavajo kot veliko žalitev, tudi če je sprejemljivo v drugih budističnih državah in regijah. Tako dejanje lahko vodi celo v aretacije in deportacije.

Ne obračajte hrbta kipu Bude, dokler niste na primerni razdalji. Z roko ali katerimkoli drugim delom telesa se ne smemo dotikati slik in kipov Bude. Priporočljivo je, da fotografirate kip Bude z osebami, ki gledajo proti njemu (opazujejo), namesto da na sliki nastopajo skupaj.

Zelo sporno po celotni državi Šrilanka je razpravljati o politiki, še zlasti o singalskem ter tamilskem razkoraku. 26-letna državljanska vojna, ki se je končala leta 2009, je terjala na tisoče napadov po vsej državi Šrilanka, tudi samomorilske bombne napade in poboje, v katerih je bilo ubitih več sto politikov in civilistov na obeh straneh.

Ne fotografirajte na občutljivih lokacijah (velja za znotraj in zunaj) ter znotraj nakupovalnega središča in čajnih tovarn (zunaj lahko). Bodite še posebej previdni v Fortu in Colombu (razen na plaži). Če vojaki varujejo nekaj, verjetno ne bi smelo biti fotografirano. Ne zanašajte se na same znake, saj znajo biti včasih stari in zbrisani ali pa jih je samo še polovica.

image_alt
Britanske govorilnice preurejene v knjižnice, muzeje in kavarne

Na videz neškodljivo javno izkazovanje naklonjenosti partnerju, kot je poljubljanje ali objemanje, je lahko za državljane otoka Šrilanka kulturno žaljivo iz vidika, da bi se moralo to jemati kot zasebno početje, vendar je sprejemljivo v nočnih klubih, igralnicah in zabavah na plaži. Držanje za roke ali izkazovanje naklonjenosti med starši otrok pa se ne obravnava kot žalitev.

Vir: discovery.cathaypacific.com

Nekaj osnovnih besednih zvez

Pozdravljeni - Ayubowan

Najlepša hvala - Bohoma Istuti

Prosim - Karunakara

Ne razumem - Mata Terinneh Neh

Ali govorite angleško - Oyate Ingrisi Katha Karanna Puluwanda

Več iz rubrike