Najstarejši hotel na svetu se nahaja na Japonskem

Nishiyama Onsen Keiunkan je glede na Guinnessovo knjigo rekordov najstarejši hotel na svetu. Zgrajen je bil leta 705.
Fotografija: Nishiyama Onsen Keiunkan. Foto: Nishiyama Onsen Keiunkan
Odpri galerijo
Nishiyama Onsen Keiunkan. Foto: Nishiyama Onsen Keiunkan

Najstarejši hotel na svetu je glede na Guinnessovo knjigo rekordov japonski hotel Nishiyama Onsen Keiunkan. Zgrajen je bil leta 705 in je že ves čas v lasti iste družine, v kateri se je do zdaj zamenjalo že 52 generacij, poroča Insider.

Leta 705 ga je ustanovil Fujiwara Mahito. Glede na nekatere podatke to ni zgolj najstarejši hotel na svetu, ampak tudi najstarejše neodvisno podjetje v svetovnem merilu, navaja The Travel. Nahaja se na samotnem kraju v regiji Kai ob vznožju gora Akaishi. Iz hotela se odpira pogled na znamenito sveto goro Fuji, ki je pod Unescovo zaščito.

image_alt
Najdena največja zbirka kovancev iz anglosaškega obdobja

V času njegove ustanovitve se je Evropa nahajala v t.i. temni dobi. Obstajale so le nekatere od danes poznanih evropskih države. Doba Vikingov se še ni začela, islam pa se je začel širiti po Sredozemlju in drugod. Križarske vojne so nastopile šele 300 let kasneje. Mahito je bil takrat sin pomočnika 38. japonskega cesarja Tenjija.

Nishiyama Onsen Keiunkan. Foto: Nishiyama Onsen Keiunkan
Nishiyama Onsen Keiunkan. Foto: Nishiyama Onsen Keiunkan

Hotel je bil leta 1997 obnovljen, prvotni arhitekturni slog pa je bil ohranjen

Gostišče Nishiyama Onsen Keiunkan je bilo zgrajeno na območju vročega izvira Hakuna. Izviri tople vode so bili v tistem času na Japonskem zelo priljubljeni. Gostišče je bilo tako zelo obiskano. Vanj so pogosto zahajali meščani, vojaški poveljniki in tudi tujci. Vso toplo vodo, ki jo je gostišče potrebovalo za delovanje, so črpali iz izvira Hakuna, navaja The Travel.

image_alt
Izdelane sončne celice, tanjše od svinčnika

Hotel je bil leta 1997 obnovljen, pri čemer je bil ohranjen tradicionalni arhitekturni slog prvotne stavbe. V sobe so namestili zasebne tekoče termalne kopeli. V hotelu je danes na voljo 37 sob, v restavraciji pa je gostom na voljo tradicionalna japonska hrana. Osebje je oblečeno v tradicionalna japonska oblačila. Leta 2019 je bila v vse hotelske sobe nameščena tudi brezžična internetna povezava.

V sklopu hotela je na voljo šest kopeli; štiri se nahajajo na prostem, dve pa v njegovi notranjosti. Termalna voda vsebuje kalcijev nitrat, natrij in klorid. Pred hotelom je postavljena ploščad, ki je namenjena opazovanju nočnega neba.

Nishiyama Onsen Keiunkan. Foto: Nishiyama Onsen Keiunkan
Nishiyama Onsen Keiunkan. Foto: Nishiyama Onsen Keiunkan

Več iz rubrike