Izdelane sončne celice, tanjše od svinčnika

Ultra tanke sončne celice, ki jih proizvaja singapursko podjetje, bi lahko kmalu zavzele evropski trg.
Fotografija: Sončne celice Maxeon. Foto: Maxeon Solar Technologies
Odpri galerijo
Sončne celice Maxeon. Foto: Maxeon Solar Technologies

Prehod na obnovljive vire energije je čedalje bolj množičen in pospešen. Posledice številnih človekovih dejavnosti so namreč pomembno zarezale v okolje, zaradi česar si svetovne oblasti prizadevajo obrniti trend v drugo smer.

Med pomembne obnovljive vire energije spada sončna svetloba, ki se jo da s pridom izkoriščati s pomočjo sončnih elektrarn. Že v 15. stoletju naj bi Leonardo da Vinci napovedal, da bi lahko sončno sevanje v prihodnje predstavljalo pomemben vir pridobivanja električne energije. Prva sončna celica naj bi bila nato razvita v 19. stoletju, vendar je bila njena učinkovitost izredno slaba.  

image_alt
Na pot se odpravlja prvi avtodom na solarno energijo

S sončnimi celicami je danes opremljenih čedalje več stavb, vendar obstajajo določene ovire za njihovo namestitev. Te namreč prispevajo precejšnjo težo, zato se jih ne da namestiti na katerikoli objekt. Običajno je tovrsten poseg možen le, če je bila nepremičnina že zgrajena z mislijo na to, da bo ta delovala s pomočjo sončne energije.

Sončne celice Maxeon. Foto: Maxeon Solar Technologies
Sončne celice Maxeon. Foto: Maxeon Solar Technologies

Sončne celice, ki zavzemajo le polovico mase običajnih solarnih strešnikov

Prav zato predstavljajo sončni strešniki, ki jih je razvilo singapursko podjetje Maxeon Solar, pomembno inovacijo pri množičnem prehodu na izkoriščanje solarne energije. Njihove sončne celice so namreč ultra tanke in lahke, zaradi česa je njihova namestitev na strehe obstoječih hiš bistveno lažja. Tovrstna inovacija bi lahko kmalu zavzela evropske trge, navajajo na spletni strani Euronews.

image_alt
Podjetje iz Arizone izumilo novo različico kolesa

Po navedbah Euronews naj bi bile tovrstne solarne celice tanjše od svinčnika, hkrati pa naj bi te zavzemale le polovico mase običajnih solarnih strešnikov. Sončne celice so lahko tako lahke zato, ker pri njihovi izdelavi nista bila uporabljena kovinski okvir in težko steklo. Zaradi posebnega sistema pritrditve strešnikov z lepilom pa se je masa namestitve še nekoliko zmanjšala.

Jeff Waters, izvršni direktor družbe Maxeon, je ob predstavitvi produkta dodal, da bi lahko nova inovacija pomembno vplivala na stroške uvajanja in časovne okvirje v zvezi z zagotavljanjem solarnih strešnikov v celotni dobavni verigi.

image_alt
Najbolj iskani poklici v naslednjih 10 letih

Kot je še dejal Waters, naj bi njihove sončne celice predstavljale pomembno inovacijo v industriji sončne tehnologije in naj bi bistveno vplivale na njeno transformacijo.

Euronews še navaja, da so bili Maxeonovi sončni strešniki izdelani v Porcelettu v Franciji, konec leta 2021 pa naj bi bili predstavljeni v okviru izbranih projektov. Izdelek naj bi bil za množično potrošnjo razpoložljiv v prvem četrtletju naslednjega leta.

image_alt
Električni Yugo, ki bi ga proizvajal Rimac

Več iz rubrike