Britanske govorilnice preurejene v knjižnice, muzeje in kavarne

Rdeče telefonske govorilnice so pomemben simbol Velike Britanije. Država se je zato odločila, da jim vdahne novo življenje.
Fotografija: Telefonska govorilnica, London. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Telefonska govorilnica, London. Foto: Shutterstock

Med simbole, po katerih takoj prepoznamo Veliko Britanijo, gotovo sodijo tudi njihove tipične rdeče telefonske govorilnice. Teh je bilo v času njihovega največjega razcveta po državi kar 92.000. Danes jih tam najdemo še 21.000.

S prihodom mobilnih telefonov so te v precejšnji meri izgubile svoj namen. V zadnjem obdobju so služile bolj kot turistična atrakcija, ob kateri so pozirali obiskovalci te otoške države. Ko se je že začelo govoriti o uničenju teh govorilnic, pa so se Britanci spomnili boljše možnosti.

image_alt
Izdelane sončne celice, tanjše od svinčnika

Kot poroča BBC, bodo ohranjene tiste telefonske govorilnice, ki izpolnjujejo vsaj enega od teh pogojev: nahajajo se na območju z velikim številom nesreč ali samomorov, v zadnjem letu je bilo iz govorilnice opravljenih vsaj 52 klicev, zaradi izrednih okoliščin je treba še naprej zagotavljati klicne storitve, lokacije še ni pokrita z vsemi štirimi mobilnimi omrežji. Takih telefonskih govorilnic naj bi bilo približno 5000.

Govorilnica lahko odigra v nekaterih situacijah ključno vlogo

»Nekatere govorilnice, ki jih nameravamo zaščititi, se uporabljajo za opravljanje sorazmerno majhnega števila klicev. Če pa je eden od teh klicateljev otrok v stiski, žrtev nesreče ali nekdo, ki razmišlja o samomoru, lahko telefonska govorilnica odigra ključno vlogo,« je prepričana Selina Chadha, direktorica za povezljivost britanskega telefonskega regulatorja Ofcom.

Mini knjižnica znotraj telefonske govorilnice. Foto: Getty Images
Mini knjižnica znotraj telefonske govorilnice. Foto: Getty Images

Chadha je je dodala, da so nekatere telefonske govorilnice nadgraditi z brezplačno brezžično internetno povezavo in z možnostjo polnjenja mobilnih telefonov. Vanje nameravajo vgraditi tudi baterije. Tako bi bila njihova uporaba mogoča tudi v času izpada električne energije. V nekaterih govorilnicah se nahajajo tudi naprave za okoljski monitoring.

Govorilnica kot knjižnica, muzej ali kavarna

Številne telefonske govorilnice so bile ponujene lokalnim oblastem in različnim organizacijam. Te so jih lahko kupile po ceni 1,16 evra na enoto in se odločile, da jim vdahnejo novo življenje oziroma jih uporabijo v druge namene. Kot poroča SkyNews, je bilo doslej na tak način prodanih že več kot 6000, naprodaj pa jih je še približno 4000.

image_alt
Milenijci nočejo delati dlje

V več sto telefonskih govorilnic so tako že namestili defibrilatorje, s katerimi lahko v ključnih trenutkih rešujejo življenja. Ponekod so te postale točke za izmenjavo knjig, druge so preuredili v mini muzeje ali galerije. Nekatere med njimi zdaj služijo kot mini kavarne, kjer je možno dobiti »take away« napitek.

Zagotovo je nabor idej, ki jih bodo uresničili Britanci, še precej širši. Njihove priljubljene telefonske govorilnice bodo tako lahko 'živele' še naprej.

Več iz rubrike