Odpiramo vrata tujine: Potovanje na Kubo (4/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Kubo.
Fotografija: Varadero, Kuba. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Varadero, Kuba. Foto: Shutterstock

Državni prazniki in dela prosti dnevi na Kubi:

1. januarja

Dan osvoboditve

2. januarja

Dan zmage

datum variira

Dober petek

1. maja

Dan mednarodnega delavstva

25. julij

Dan pred spominom na napad na garnizon Moncada

26. julij

Dan spomina na napad na garnizon Moncada (uradno ime pomeni "dan narodnega upora")

27. julij

Dan spomina na napad na garnizon Moncada

10. oktober

Dan neodvisnosti

25. december

božični dan

   

Priporočena dnevnica znaša 50 ameriških dolarjev.

Informacije glede diplomatsko konzularnih predstavništev, vizumov in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani: https://www.gov.si/.

Električna napetost: Na Kubi so vtiči in vtičnice tipa A, B, C in L. Standardna napetost je 110/220 V, standardna frekvenca pa 60 Hz.

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop na Kubo.

Za izdajo vizumov za državljane Republike Slovenije je pristojno Veleposlaništvo Republike Kube na Dunaju.

Vsem, ki na Kubo potujejo preko Združenih držav Amerike, svetujemo, da se za informacije o pridobitvi vizuma pravočasno obrnejo na veleposlaništvo Kube. Neposredni leti iz ZDA so predmet restrikcij.

Vizuma ne potrebujejo imetniki diplomatskih in službenih potnih listov do treh mesecev (sporazum z dne 8.10.1996-Ur.l.RS št.11/97).

Mladoletna oseba ne more potovati na Kubo brez spremstva odrasle osebe. Če mladoletna oseba ne potuje v spremstvu starša ali zakonitega zastopnika, potrebuje pooblastilo staršev oziroma zakonitega zastopnika, ki je overjeno na kubanskem konzulatu. Odrasla oseba, ki je na Kubo vstopila z mladoletno osebo, mora z njo tudi izstopiti z nje. Če mladoletna oseba potuje le z enim staršem, ne potrebuje pooblastila drugega starša.

image_alt
Bali je v letu 2021 obiskalo le nekaj turistov

Pri nakupovanju v lekarni se lahko soočite z dolgo čakalno vrsto. Zdravila in lekarniški izdelki niso vedno na voljo. S seboj bi morali prinesti vse, kar bi morda potrebovali.

S seboj prinesite tudi zdravila na recept in razmislite o dodatnih, če boste morali ostati dlje, kot je načrtovano.

V primeru prometne nesreče, v kateri so smrtne žrtve ali poškodovane osebe, lahko policijska preiskava traja tudi več mesecev. V času preiskave udeležencem nesreče običajno ni dovoljeno zapustiti Kube. Za povzročitev nesreče s smrtnim izidom so zagrožene dolgotrajne zaporne kazni.

Pred potovanjem svetujemo, da se za informacije o tem, kaj se sme uvoziti na Kubo in z nje izvoziti, obrnete na veleposlaništvo Kube na Dunaju.

Tujci, ki želijo vstopiti na Kubo, morajo imeti potovalno zavarovanje, ki krije morebitne stroške zdravstvenih storitev v času potovanja po Kubi. Potniki, ki na Kubo vstopijo brez potovalnega zavarovanja, lahko sklenejo zavarovanje za čas potovanja pri uradni kubanski zavarovalnici.

Mnogih zdravil na Kubi ni možno dobiti, zato svetujemo, da s seboj vzamete vsa zdravila na recept, ki jih redno jemljete. Da bi pri carinskem pregledu ob vstopu v državo imeli čim manj težav, svetujemo, da imate za omenjena zdravila s seboj zdravniško potrdilo, v katerem je med drugim razloženo, zakaj potrebujete zdravila.

V obdobju ciklonov (maj – november) obstaja možnost epidemije endemičnih bolezni, npr. hemoragične mrzlice denga. Cepiva proti hemoragični mrzlici ni, zato priporočamo, da se pred komarji zaščitite z ustreznimi sredstvi proti komarjem, oblačili iz gostih tkanin z dolgimi hlačnicami in rokavi ter spite pod mrežami proti komarjem. Okužba z virusom lahko poteka kot vročica denga ali pa kot hemoragična vročica denga, ki je najtežja in se pogosto konča s smrtnim izidom. Bolezenski znaki so: mrzlica in visoka vročina s hitrimi padci, hud glavobol, zlasti za očmi, bolečine v mišicah in sklepih, slabost, bruhanje, rdečica obraza, vratu in prsnega koša in droben rdečkast izpuščaj.

Prevozna sredstva za dostop do destinacije

 • Z letalom: Dve glavni letališči na Kubi sta letališče Antonio Maceo (SCU) in mednarodno letališče Jose Martí (HAV), čeprav bo večina mednarodnih letov potekala s slednjega.
 • Z avtom: Vozilo turistov, ki vstopijo na Kubo s križarkami ali drugimi »rekreacijskimi ladjami«, mora priti na ladjo skupaj s turistom. Začasno se ga uvozi za največ šest mesecev, vendar ga je treba ob koncu leta ponovno izvoziti. Nobena druga kategorija posameznikov ne more uvažati (ali izvažati) vozil.
 • Z ladjo: Uvodna plovba bo potekala od Miamija do Havane in/ali Port Evergladesa do Havane. Potovanje, dolgo 250 navtičnih milj, bo trajalo približno 10 ur. Od Key Westa je plovba do Kube približno 90 navtičnih milj, le 4 ure stran.

Vir: gov.si

Havana, Kuba
Havana, Kuba

Potovanje na Kubo

Če načrtujete potovanje na Kubo, poiščite aktualne informacije v zvezi s koronavirusom.

Med pandemijo covida-19 je bolj kot kdajkoli prej pomembno skleniti potovalno zavarovanje in preveriti, ali zagotavlja zadostno kritje. Za potovanje na Kubo je obvezno zavarovanje COVID. Glejte FCDO 'S smernice za tuje potovalno zavarovanje.

Preverite najnovejše informacije o tveganju zaradi covida-19 za Kubo na spletnem mestu TravelHealthPro.

Kuba se je za turizem v celoti odprla 15. novembra 2021 in vsa letališča so ponovno odprta za komercialne in čarterske lete, vendar z zmanjšano pogostostjo.

Vsi mednarodni leti, ki uporabljajo mednarodno letališče Jose Marti v Havani, so trenutno na terminalu 3. To lahko vpliva na čas prihoda in odhoda leta.

V zgradbah letaliških terminalov so dovoljeni samo letalski potniki. Ko potujete na letališče, vas lahko spremlja le oseba, ki vas odpelje na letališče. Za informacije o zahtevah glede odhodov s Kube se obrnite na letalske družbe. 

Glejte Zahteve za vstop, če želite izvedeti več o zahtevah za vstop in kaj morate storiti, ko prispete na Kubo.

 • Vsi mednarodni potniki (Kubanci ali tujci), ki prispejo v državo, morajo predložiti potrdilo o cepljenju s cepivi, ki jih potrdijo ustrezne regulativne agencije.
 • Vsi potniki, ki ne predložijo zdravstvenega potnega lista ali mednarodnega potrdila o cepljenju proti covidu-19, morajo imeti s seboj negativni izvid testa za covid-19, ki se opravi največ 72 ur pred potovanjem v certificiranem laboratoriju v državi izvora.
 • Otroci, mlajši od 12 let, bodo ne glede na njihovo državljanstvo ob prihodu na Kubo oproščeni predložitve potrdila o cepljenju ali testa PCR.
 • Ob vkrcanju na let ob izhodu bodo letalske družbe od svojih potnikov zahtevale, da predložijo dokazilo o kartici cepljenja ali negativnem testu PCR, ki je bil opravljen največ 72 urah pred tem.
 • Zahtevana bo predložitev izjave o zdravstvenem stanju potnika (Affidavit of Health).
 • Osebje mednarodnega sanitarnega nadzora bo na letališču naključno vzelo vzorec PCR.
 • Obvezna uporaba maske ostaja znotraj letalskih in pristaniških terminalov ter po vsej državi.
 • Epidemiološki nadzor mednarodnega sanitarnega nadzora bo ohranjen na vseh vstopnih točkah; na pristaniščih, letališčih, marinah.
 • Vsi mednarodni potniki, ki prispejo v državo preko katerekoli vstopne točke in imajo znake in simptome covida-19 ali druge nalezljive bolezni, bodo napoteni v za to določeno zdravstveno ustanovo in bodo opravili PCR test.

image_alt
Znanstveniki iznašli cepivo proti staranju

V Sloveniji nimamo več seznamov držav, zato je za vstop v Slovenijo s Kube potrebno izpolnjevanje enega izmed PCT pogojev.

Aktualne omejitve na Kubi

Skupno primerov

964.000

Smrti

8.317

Cepiva, ki so trenutno v uporabi, so Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen in Novavax.

Cepljenega je 84,5 odstotka prebivalstva.

Če prihajate na Kubo, morate s sabo vzeti maske, higienski gel za roke, robčke in druge nujne predmete, ki lahko preprečijo prenos, saj ti predmeti na Kubi niso vedno na voljo.

Potovanja in prevoz znotraj provinc in med njimi se razlikujejo glede na veljavne ukrepe za covid-19. Vsakršna sprememba razmer zaradi covida-19 v pokrajini ali občini lahko pomeni tudi spremembo medpokrajinskih ali občinskih prometnih povezav in lahko pride do uvedbe policijske ure.

Med potovanjem z avtobusi, taksiji in osebnimi vozili je treba vedno nositi obrazne maske.

Obiskovalcem je dovoljeno najeti avtomobile (glejte pomembne informacije v razdelku Road Travel), vendar morajo pred načrtovanjem pri podjetjih za najem preveriti, ali so odprta, ali imajo na voljo avtomobile in kam se lahko odpeljete v skladu s trenutnimi ukrepi, vezanimi na covid-19. Posvetujte se s svojim organizatorjem potovanj in poiščite lokalni nasvet, če imate vprašanja o izletih v druge dele Kube, vključno s tem, ali je najem avtomobila dovoljen.

Hoteli in penzioni so odprti. V nekaterih hotelskih prostorih in objektih boste morda morali nositi obrazne maske. Odprti so tudi kampi.

Kuba
Kuba

Zdravstvene ekipe v hotelih bodo preverjale zdravstveno stanje gostov. Med drugim bodo zadolžene za merjenje temperature in bodo na voljo gostom, ki bi se med obiskom slabo počutili. Lokalni zdravstveni predstavniki bodo obiskali kampe in 'casas specifices' (zasebno gostišče). Vsakdo, ki ima simptome težkega dihanja, lahko odide na kliniko ali v izolacijski center ter bo pri tem moral plačati PCR test(e) in zdravstvene storitve s kreditno kartico. Od vsakega sopotnika se bo morda zahtevalo, da se v svoji namestitveni enoti samoizolira do negativnega rezultata PCR testa ali pa se samotestira.

Hoteli lahko omejijo število ljudi, ki lahko hkrati uporabljajo objekte, zlasti bazene (če so odprti) in dvigala.

Nošenje zaščitne maske v javnosti je obvezno, prav tako socialna distanca najmanj 1,5 metra.

Kdor ne upošteva lokalnih pravil, lahko prejme globo ali se ga celo preganja.

Vir: cubantravelservices.com

Poslovni bonton

 • Srečanja

Če želite poslovati na Kubi, boste morali urediti birokracijo. Začnite s kubansko gospodarsko zbornico in poiščite ustrezne vladne uradnike, s katerimi se boste srečali. Poslovna srečanja boste morali načrtovati vsaj en teden vnaprej. Od vas se pričakuje, da boste prišli pravočasno na poslovna srečanja, vendar je že dolgoletna tradicija, da vaši kubanski gostitelji čakajo do ene ure. Ne bodite užaljeni, če zamudijo. To je samo standardna praksa. Preden se sestanek začne, se malo pogovorite. Družina je na Kubi pomembna in ta tema je primerna za začetek pogovora.

 • Komunikacija

Večina poslovnih uradnikov govori angleško, vendar je prisotnost tolmača še vedno dobra ideja. Običajno je, da vas med govorom prekinejo in ta praksa se ne šteje za nesramno. Vendar je nesramno, če ne gledate osebe, s katero se pogovarjate. Uporaba slenga označuje slabo izobrazbo in velja za vulgarno. Uporaba kletvic je v kubanskem poslovnem svetu zelo žaljiva. Medtem ko mnogi Kubanci govorijo angleško, si bo koristno zapomniti nekaj osnovnih španskih fraz in terminologije.

image_alt
Slovenska vina letos prejela 6 zlatih in 2 platinasti medalji

 • Obleka in videz

Moški bi morali na sestanke nositi srajce z dolgimi rokavi, vendar kravata in jakna nista potrebni. Kratki rokavi na poslovnih sestankih niso primerni. Ženske lahko na sestankih nosijo hlačni kostim ali obleko. Da bodo zadeve osredotočene na posel, oblecite oblačila, ki ne razkrijejo preveč in niso preveč oprijeta. Čeprav je podnebje vroče, priložnostna oblačila niso sprejemljiva za poslovne funkcije. Kratke hlače, srajce s kratkimi rokavi in ​​superge je najbolje prihraniti za dni, ko se ne boste srečevali s strankami.

 • Kosilo

Kosilo je glavni obrok za poslovna srečanja in bo trajalo približno dve uri. Večerja je bolj neformalna in ob njej se o poslu običajno ne razpravlja. Običajna praksa je, da moški stojijo, ko ženska vstopi v sobo ali zapusti mizo. Pitje predstavlja pomemben del kulture na Kubi, zlasti med poslovnimi kosili. Če prinesete darilo za svoje gostitelje, ne dajte ničesar razkošnega. Primerno je majhno darilo iz vaše matične države (ki stane manj kot 25 dolarjev).

 • Nasveti in tabuji

S svojimi strankami se izogibajte pogovorom o politiki. Tudi če ne marajo komunistične partije, so Kubanci zvesti svoji državi in ​​bodo užaljeni zaradi negativnega govorjenja o političnem sistemu. Prosite za dovoljenje, preden kogarkoli fotografirate. Nikoli ne fotografirajte pripadnikov vojske, policistov ali kakršnihkoli območij, ki so močno varovana. Brisanje nosu, ko ste v javnosti, velja za neumnost, zato se je temu bolje izogibati. Na Kubi je odlaganje smeti v nasprotju z zakonom.

Vir: bizfluent.com

Več iz rubrike