Odpiramo vrata tujine: Potovanje v ZDA (4/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo ZDA.
Fotografija: San Francisco, ZDA. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
San Francisco, ZDA. Foto: Shutterstock

Državni prazniki in dela prosti dnevi v ZDA:

v letu 2022

 

31. december

novo leto (dela prost dan)

1. januar

novo leto

17. januar

obletnica rojstva Martina Luthra Kinga ml.

21. februar

obletnica rojstva Georgea Washingtona

30. maj

dan spomina

19. junij

dan konca suženjstva 'juneteenth'

20. junij

dan konca suženjstva 'juneteenth' (dela prost dan)

4. julij

dan neodvisnosti

5. september

dan dela

10. oktober

Kolumbov dan

11. november

dan veteranov

24. november

zahvalni dan

25. december

božič

26. december

božič (dela prost dan)

Vir: timeanddate.com

Priporočena dnevnica znaša 60 USD.

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj - informacije dostopne na spletni strani: https://www.gov.si/.

Električna napetost: Za ZDA obstajata dve povezani vrsti vtiča, tipa A in B. Vtič tipa A je vtič, ki ima dva ploska vzporedna zatiča, tip B pa vtič, ki ima dva ravna vzporedna zatiča in ozemljitveni zatič. ZDA delujejo na napajalno napetost 120 V in 60 Hz.

image_alt
Povpraševanje po teh poklicih izjemno raste

Slovenski državljani za vstop v Združene države Amerike vizuma ne potrebujejo, morajo pa se predhodno in pravočasno registrirati v program Visa Waiver Program (VWP), ki jim omogoča (imetnikom navadnih biometričnih potnih listov), da za turistična in poslovna potovanja, ki trajajo do 90 dni, vizuma ne potrebujejo. V okviru VWP obiskovalci svojega statusa v ZDA ne morejo spremeniti ali podaljšati obiska.

Mejne službe na vstopno/izstopnih točkah v ZDA striktno kaznujejo vsako najmanjšo prekoračitev dovoljenega števila dni bivanja ali drugačno kršitev pogojev brezvizumnskega vstopa.

Združene države imajo enega najbolj varnih in zanesljivih sistemov za pitno vodo na svetu. Vsako leto se milijoni ljudi, ki živijo v ZDA, oskrbujejo z vodo iz pipe iz javnega komunalnega vodovodnega sistema. Izvor pitne vode, ki jo dovajajo v domove, je bodisi površinska voda ali podtalnica.

V ZDA je treba zdravstvene storitve plačati, nato pa se lahko zaprosi za povračilo stroškov pri območni enoti ali izpostavi ZZZS. Zavarovana oseba je upravičena do povračila stroškov le za nujne zdravstvene storitve, vendar ne več od povprečne cene teh storitev v Sloveniji. Zavarovanim osebam ZZZS svetuje, da pred potovanjem v Združene države Amerike sklenejo komercialno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini.

Grand Canyon, ZDA. Foto: Shutterstock
Grand Canyon, ZDA. Foto: Shutterstock

Podatki o ureditvi komercialnega zavarovanja

Katere vrste zdravstvenega zavarovanja so na voljo v ZDA?

 • Organizacije za vzdrževanje zdravja (HMO)
 • Organizacije ekskluzivnih ponudnikov (EPO)
 • Načrti točke storitve (POS).
 • Organizacije prednostnih ponudnikov (PPO)

Opozorilo: Sezona orkanov traja v ZDA običajno od junija do novembra. Praviloma najbolj prizadene južni del Združenih držav Amerike (Florida, Mehiški zaliv do Alabame, Louisiane, Mississippija in Texasa).

Center za nalezljive bolezni (CDC) ZDA opozarja, da se na območju Miamija na Floridi pojavlja virus Zika, se prenaša tudi lokalno. Osebam, predvsem nosečnicam odsvetujemo potovanja v središče Miamija in priporočamo pozornost na morebitna opozorila glede širjenja virusa.

Od avgusta 2017 sta Slovenija in ZDA podpisnici iste konvencije, ki ureja cestni promet in priznavanje vozniških dovoljenj. Slovenija je nasledila tudi Konvencijo o cestnem prometu iz leta 1949. Tako sedaj obstaja pravna podlaga za medsebojno priznavanje vozniških dovoljenj. Vozniki potrebujejo poleg nacionalnega vozniškega dovoljenja tudi mednarodnega. Opozarjamo sicer, da gre za precej novo situacijo in ni nujno, da so z njo seznanjeni po vseh predelih ZDA. Svetujemo, da pred najemom vozila preverite pogoje glede vozniškega dovoljenja za vožnjo izposojenih vozil.

Priporočamo, da si pred potovanjem pridobite potovalno in zdravstveno zavarovanje z maksimalnim kritjem, saj so stroški zdravstvenih storitev izredno visoki.

Vir: gov.si

Prevozna sredstva do destinacije

 • Z letalom: Potovanje z letalom je najenostavnejše in najhitrejše. Na letališču morate: vse tekočine, ki jih prenašate v Združene države Amerike, predložiti varnostnikom na kontrolnih točkah, da jih pregledajo; sleči jopič in/ali plašč, ki bosta ločeno pregledana; iz ročne prtljage odstraniti prenosne računalnike in druge večje električne naprave, ki bodo ločeno pregledani.
 • Z ladjo: Prihod z ladjo v Združene države Amerike je sicer možen, vendar zaradi časovno predolgega potovanja to možnost odsvetujemo.

image_alt
Koliko znašajo minimalne plače po posameznih evropskih državah?

Prehajanje mej

Od 2. decembra 2021 dalje zahtevajo Centri za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) od vseh letalskih potnikov, starejših od 2 let, ki vstopajo v Združene države iz tujine, da pokažejo negativen rezultat testa na covid-19, opravljen največ en dan pred potovanjem, ali dokumentacijo o prebolelosti v zadnjih 90 dneh, preden se vkrcajo na let, ne glede na njihov status cepljenja. Potniki, ki so bili pred tem cepljeni, morajo poleg tega pokazati še dokazilo o negativnem testu, opravljenem največ 1 dan pred prihodom. Več podrobnosti je na voljo na spletni strani CDC.

Otroci, mlajši od 18 let, ki potujejo z odraslimi, ki so izvzeti iz obveznega cepljenja, morajo predložiti negativen test, opravljen 1 dan pred odhodom v ZDA.

Letalskim prevoznikom je bilo naročeno, naj zbirajo osebne podatke vseh potnikov, kot so e-pošta, telefonske številke in naslovi v ZDA, in jih hranijo 30 dni, če bodo morale oblasti slediti popotnikom, ki so bili izpostavljeni covid-19 različicam ali drugim patogenom.

Letalske družbe morajo potrditi negativen rezultat testa za vse potnike pred vkrcanjem ter morajo zavrniti vkrcanje tistih potnikov, ki ne predložijo dokumentacije o negativnem rezultatu testa ali o prebolelosti.

Ker nimamo več seznamov držav, velja, da je potrebno ob vrnitvi v Slovenijo obvezno predložiti enega izmed pogojev PCT, pa še to ta pogoj bo v kratkem odpravljen.

Vir: travelinglifestyle.net

Aktualne omejitve v ZDA

Skupno primerov

78.200.000

Smrti

931.000

Cepiva, ki so v uporabi, so Pfizer, Novavax, AZ, Janssen in Moderna.

Trenutno je cepljene 64,9 % populacije.

Omejitve so razdeljene po zveznih državah in so dostopne so na naslednji povezavi.

Vir: usatoday.com

Poslovni bonton

 • Pozdravljanje in srečanja

Pozdravljanje je v ZDA običajno bolj neformalno in se opravi s stiskom roke. Ljudje so prijazni in se veliko smejijo. Spoštovali bodo vaše nazive in jih na glas omenjali. To je odraz ameriške družbe, ki zelo ceni uspehe drugih ljudi, zaradi česar je tudi tako uspešna. Prav tako med norme spada ohranjanje očesnega stika.

Ameriška govorica telesa je lahko zmedena. Veliko se nasmihajo, tudi neznancem, in pričakujejo obratno. Večina Američanov ima močan občutek za osebni prostor. Med pogovorom se dobro počutijo, če so nekoliko na fizični razdalji. Neudobno jim bo, če boste vstopali v njihov osebni prostor. Če ste iz države, v kateri je veliko fizičnega stika in stojite preblizu, bodite pozorni na njihove signale in držite razdaljo, na kateri se še počutijo prijetno. Če prihajate iz kulture, kjer se ljudje izogibajo fizičnemu stiku, naj vas ne preseneti Američan, ki vas drži za roko, objema ali rahlo udari po hrbtu.

 • Točnost

Točnost je pomembna. Pričakuje se, da boste pravočasno prišli na sestanek, da se bo začelo hitro govoriti o poslu in da bo sestanek potekal v okviru predvidenega dnevnega reda. Če zamujate, boste s tem pustili slab vtis. Veljali boste za nesramne in nespoštljive. 

Bodite pozorni na izpolnjevanje svojih obveznosti glede sestankov, izmenjave informacij, zaključka projekta ali predložitve poročila.

image_alt
Otroci s temi lastnostmi imajo večje možnosti za uspeh

 • Vizitka

Vizitke se uporabljajo kot način za izmenjavo kontaktnih podatkov za nadaljnjo uporabo in niso tako pomembne kot v nekaterih drugih državah. Običajno pomenijo zgolj formalnost. Ne bodite užaljeni, če vašo vizitko na kratko pregledajo in jo nato pospravijo v žep. Američani po drugi strani zelo cenijo praktičnost in učinkovitost.

 • Stisk rok in nazivi

Američani pozdravljajo s čvrstim stiskom roke, medtem ko vzpostavljajo očesni stik. Vaš stisk roke ne sme biti dolg, vendar prav tako ne šibek. Roko boste stisnili vsem, ki vam bodo predstavljeni, vključno z ženskami in ne glede na delovno dobo. Ko se boste rokovali, se prepričajte, da ste s telesom vsaj eno dolžino roke stran.

Ko se z nekom prvič srečate, uporabite naziv in priimek svojih ameriških kolegov, dokler vam ne rečejo, da lahko uporabite njihovo ime – kar bi lahko bilo zelo hitro. Če se predstavite s svojim priimkom, bo večja verjetnost, da ga bodo uporabljali, dokler jim vi ne dovolite uporabe vašega osebnega imena. Ko predstavljate druge, uporabite njihove nazive. Pri tem je smiselno dodati nekaj razlage, kot na primer: 'To je Janez Novak. On vodi našo pravno ekipo.'

Sicer pa v ZDA velja, da se kolegi na delovnih mestih običajno kličejo po imenih in ne po priimkih, tudi če gre za horizontalno komunikacijo (to pomeni, da lahko tudi podrejeni kliče nadrejenega le po imenu).

Washington, ZDA. Foto: Shutterstock
Washington, ZDA. Foto: Shutterstock

 • Obleka

V Združenih državah obstaja široka paleta kodeksov oblačenja, odvisno od regije, panoge, položaja osebe in politike posameznega podjetja. Prvega sestanka se je smiselno udeležiti v klasičnih poslovnih oblačilih in se nato odločiti, kako na naslednjih. Ravnajte se po slogu oblačenja vaših ameriških kolegov ter jih posnemajte. Nič nenavadnega ni, če boste na enem sestanku videli več različnih stopenj formalnosti oblačenja.

 • Komunikacijski slog

Američani so neposredni. Da pomeni da in ne pomeni ne.

Čeprav je nesramno nekoga prekinjati, medtem ko govori, se to v Združenih državah pogosto dogaja. Medtem ko zbirate misli, lahko vskoči nekdo drug in začne govoriti, konča vaš stavek ali stvari popelje v novo smer. To je odraz značilne ameriške učinkovitosti. Če želite človeka na to opozoriti, lahko, ko pride do premora, rečete »oprostite« in nato nadaljujete.

Američanom je tišina neprijetna, zato bodo našli načine, kako jo zapolniti. Prav tako pričakujejo, da bodo ljudje na sestankih sodelovali in govorili. Če jim kaj ni jasno, jim ni težko postavljati gore vprašanj. Če ne boste spraševali, se bo domnevalo, da vse razumete, in če ste tiho, lahko domnevajo, da nimate kaj prispevati ali da na sestanek niste prišli pripravljeni.

Čeprav je vzdušje morda videti prijazno in sproščeno, Američani sestanke jemljejo resno. Dnevni red bodo upoštevali, rezultate pa dokumentirani. Američani želijo običajno hitro priti do odločitve in bodo o temi razpravljali, nato pa si bodo prizadevali za soglasje in odločitev ter prešli na naslednjo temo.

Številna srečanja v Ameriki se začnejo s neformalnim pogovorom ('small talk'), s čimer se situacija umiri, napetosti pa se razbremnenijo. Teme vključujejo delo, šport, vreme, potovanja, hrano, vtisi v zvezi z dosedanjim bivanjem in družina. Tak pogovor običajno ne traja dolgo in udeleženci bodo kaj kmalu začeli s poslovnim delom srečanja.

Če pride do javnih konfliktov, v tem ne vidijo nobenih težav. Prav nasprotno; radi odkrito in neposredno kritizirajo ali rečejo »ne«, vendar njihov slog ni namenjen temu, da bi vas užalili ali spravil v nelagodje.

image_alt
Znanstveniki iznašli cepivo proti staranju

 • Poslovni odnosi

Američani so neformalni in prijazni v primerjavi z drugimi, bolj zadržanimi narodi. To lahko ugotovite po tem, ko jih boste opazili, da se na avtobusu pogovarjajo s popolnimi tujci.

Ta splošna prijaznost se prenaša v posel. Ko prvič srečate Američana v poslovnem okolju, vas bo morda prevzelo njegovo navdušenje nad tem, da so vas srečali. Želijo poslovati z ljudmi, ki so jim všeč in se z njimi lahko povežejo. Prijaznost, zaupanja vrednost in navdušenje štejejo med kvalitete, ki lahko vplivajo na poslovni dogovor.

Američani so na splošno zelo neposredni in želijo hitro priti do bistva sestanka. Zanje je čas denar in posluževali se bodo neposrednega pristopa. Če v vaši kulturi ne vlada neposrednost, se izogibajte uporabi dojemanja vaše kulture, ko ocenjujete Američane, s katerimi se srečujete. Morda boste imeli več koristi od tega, če boste tudi sami bolj neposredni, kot ste običajno.

 • Pogajanja

Američani so osredotočeni na dogovor, ne na rezultat. Za sklenitev poslovnega dogovora ne potrebujejo osebnega odnosa. Odnos se lahko gradi skozi čas, med poslovanjem. V poslovnih partnerjih iščejo zlasti znake, da jim lahko zaupajo, kot sta resnicoljubnost in prijaznost.

Pogajanja se obravnavajo kot vaje za reševanje problemov in temeljijo na obojestranski koristi. Na splošno zahtevajo veliko več, kot pričakujejo. Pričakuje se, da bodo vse strani razmišljale samostojno in izrazile svoje ideje. Cenijo preprostost in uporabo dejstev ter podatkov.

 • Poslovni dogovori

Glavni cilj pogajanj je pridobiti podpisano pogodbo. Med pogajanji bodo preučene vse pogodbene podrobnosti in če bo kasneje prišlo do nesoglasij, se bodo sklicevali na pogodbo. Pogosto veljajo tako državni kot zvezni zakoni, ki jih boste morali spoštovati vi in ​​vaš ameriški kolega.  

Ne pozabite poiskati pomoči odvetnika, usposobljenega v ZDA, ki pozna ameriško pogodbeno pravo, da vam pomaga pri vseh pogodbenih pogajanjih. Razumni Američani ne bi sklenili pogodbenega sporazuma brez pravnega posvetovanja. Ustni dogovori se redko štejejo za zavezujoče.

Vir: globig.co

Več iz rubrike