Povpraševanje po teh poklicih izjemno raste

Strokovnjaki za cepiva so v zadnjem času zelo iskani, predvsem zaradi trenutne zdravstvene situacije po svetu.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Industrija dela se je med pandemijo covida-19 močno spremenila. Posledično so se nekatera delovna mesta ukinila, tista, ki jih pred nekaj leti še ni bilo, pa so zdaj ena izmed najbolj iskanih.

Čeprav je zaradi nepredvidljive prihodnosti v določenih sektorjih nemogoče napovedati, kje se skrivajo dolgoročne priložnosti, nekatera delovna mesta med pandemijo močno rinejo v ospredje.

image_alt
LinkedInov profil: Napake, ki jih ne bi smeli narediti

LinkedIn je nedavno objavil seznam delovnih mest, ki so zelo v porastu. Na svojem seznamu so izpostavili 25 najhitreje rastočih delovnih mest v ZDA v zadnjih petih letih, med katerimi so večina z možnostjo hibridnega dela.

Povpraševanje po številnih delovnih mestih se je povečalo zaradi določenih potreb med pandemijo, nekatera pa so nastala tudi zaradi drugačnih razlogov, navaja CNBC Make it.

Spodaj navajamo nekaj delovnih mest, ki so glede na podatke LinkedIna najbolj rastoča.

Specialist za cepiva

Strokovnjaki za cepiva so v zadnjem času zelo iskani, predvsem zaradi trenutne zdravstvene situacije po svetu. Možnosti za zaposlitev je zelo veliko, saj lahko delajo na področju raziskav, izobraževanja, razvoja, proizvodnje ali distribucije cepiv, veliko delovnih mest pa je tudi v prodaji. Kot navaja CNBC Make It, naj bi bil razpon plače specialista za cepiva med 47.000 in 93.000 evri letno.

Strokovnjak za cepiva najbolj iskano delovno mesto v ZDA. Foto: Natnan Srisuwan/Getty Images
Strokovnjak za cepiva najbolj iskano delovno mesto v ZDA. Foto: Natnan Srisuwan/Getty Images

Menedžer za raznolikost in vključenost

Menedžerji za raznolikost in vključenost običajno vodijo skupine ljudi, ki podpirajo pobude podjetij, povezane s povečanjem raznolikosti, pravičnosti in pripadnosti znotraj organizacije.

Najpogosteje so zaposleni v šolstvu, zdravstvu ali neprofitnih organizacijah. Razpon plač se giblje med 53.000 in 128.000 evri.

Inženir strojnega učenja

Inženirji strojnega učenja razvijajo določene algoritme in sisteme umetne inteligence za izdelke in aplikacije. Največkrat so zaposleni v podjetju, ki se ukvarja z računalništvom ali informacijsko tehnologijo. Letna plača za ta poklic znaša od 63.500 do 150.000 evrov.

image_alt
Izgorelost: še posebej na udaru zaposlene ženske

Znanstvenik za razvoj procesov

Znanstveniki za razvoj procesov raziskujejo in razvijajo boljše načine za proizvodnjo izdelkov in poenostavitev obstoječih operativnih procesov. Delajo lahko na področju raziskav, farmacije, biotehnologije in podobno.

Letne plače tovrstnih znanstvenikov segajo od 46.000 do 105.000 evrov.

UX raziskovalec

Navadno so zaposleni na področju informacijske tehnologije, marketinga in računalništva. Njihovo delo je raziskovanje motivacije, preferenc in vedenja uporabnikov za lažje načrtovanje poslovne strategije in razvoja izdelkov. Njihova letna plača se giblje od 60.000 do 133.000 evrov.

image_alt
Počasno delo kot recept za uspeh

Skrbnik poslovno informacijskega sistema

Skrbniki poslovno informacijskih sistemov so odgovorni za namestitev in vzdrževanje sistemov strojne in programske opreme podjetja. Največkrat so zaposleni na področju računalniške programske opreme, informacijske tehnologije, finančne storitve itd. Letna plača znaša od 46.000 do 97.000 evrov.

Več iz rubrike