Izgorelost: še posebej na udaru zaposlene ženske

Zakaj so ženske še bolj podvržene izgorelosti kot moški?
Fotografija: Foto: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Foto: Getty Images/iStockphoto

Statistični podatki kažejo na to, da stres in izgorelost prizadeneta veliko več žensk kot moških. Še posebej so na udaru zaposlene ženske. Problematika izgorelosti se pojavlja že desetletja, toda v zadnjem obdobju se je še v večji meri pokazalo, koliko tovrstnih stisk je prisotnih v družbi. V nadaljevanju o tem, zakaj pride do izgorelosti.

Delovne obveznosti in domača opravila

Po navedbah raziskave, ki jo je izvedel LinkedIn in v kateri je sodelovalo skoraj 5000 Američanov, je 74 odstotkov žensk izjavilo, da so zaradi razlogov, povezanih z delom, zelo ali nekoliko pod stresom. Na isto vprašanje je tako odgovorilo 61 odstotkov moških. Worklife navaja še eno ločeno raziskavo, ki sta jo opravili podjetje za svetovanje na področju kulture na delovnem mestu Great Place to Work in podjetje Maven. Rezultati kažejo, da imajo zaposlene matere 23 odstotkov večjo verjetnost, da bodo izgorele od zaposlenih očetov. Ocenjuje se, da je od leta 2019 izgorelost zlasti zaradi preveč delovnih obveznosti in domačih opravil utrpelo več kot dva milijona zaposlenih mater v ZDA. 

image_alt
Počasno delo kot recept za uspeh

Neenakosti pri plačah in na delovnem mestu

Strokovnjaki se strinjajo, da razlog, zakaj ženske izgorevajo, ni le en sam, temveč imata pri tem pomembno vlogo tudi družbena kultura in vloga spolov. Neenakosti na delovnem mestu so na primer neločljivo povezane s tradicionalnimi vlogami spolov.

Ženske v ZDA v povprečju še vedno zaslužijo približno 80 centov na en evro, ki ga zaslužijo moški. V mnogih evropskih državah je podobno. Številne študije so pokazale, da je pojavnost izgorelosti med ženskami večja zaradi razlik v delovnih pogojih in možnostih napredovanja. Nižji dohodki so povezani z višjo ravnijo stresa in slabšim duševnim zdravjem.

Delovna ženska. Foto: Shutterstock
Delovna ženska. Foto: Shutterstock

Manjša verjetnost napredovanja

Ena največjih skrbi strokovnjakov za človeške vire je, da bi slabo duševno zdravje žensk na delovnem mestu odvrnilo prihodnje generacije od zastavljanja ambicioznih poklicnih ciljev, zlasti če imajo namen ustvariti družino. To bi lahko še poslabšalo neenakosti med spoloma glede plač, ki že tako obstajajo. Statistični podatki, ki sta jih v začetku leta 2021 zbrala CNBC in SurveyMonkey, kažejo, da se je število žensk, ki so se opisale kot zelo ambiciozne glede svoje kariere, v zadnjem letu zmanjšalo.

image_alt
Zaposleni množično zapuščajo delovna mesta

Prav tako obstajajo pomisleki glede novega načina dela, pri katerem se prepletata delo na daljavo in delo v pisarni, ter kako bo to vplivalo na enakost spolov na delovnem mestu. Raziskave kažejo, da je v teh časih večja verjetnost, da bodo od doma delale ženske. Obstajajo pa dokazi, da je pri ljudeh, ki delajo od doma, manjša verjetnost za napredovanje kot pri tistih, ki se več srečujejo z menedžerji. To je izredno destimulatvno, meni Dean Nicholson, vodja terapij na londonski kliniki za vedenjsko zdravje The Soke. Nicholson hkrati trdi, da to vedno vodi do negativnih občutkov, ne samo do organizacije, temveč tudi do tega, kako čutimo sebe in vrednost našega prispevka.

Stare prakse na delovnih mestih je povozil čas

Opaziti je trend, da različni vodje in menedžerji navsezadnje le prihajajo do podobnih zaključkov, da stare prakse na delovnih mestih niso več primerne, kar je prvi korak k enakim možnostim za vse zaposlene. Tovrstnim vzgiboma pritrjuje tudi Brian Kropp, vodja raziskav človeških virov pri Gartnerju, raziskovalnem in svetovalnem podjetju iz ZDA, ki meni, da morajo vodje temeljito premisliti o tem, kako spodbujati pravičnost in enakost obeh spolov. To pomeni enake plače, izenačena dolžina časa za družino, možnosti za napredovanje in priložnost za vse, da dosežejo svoj poklicni potencial. 

image_alt
Motivacijske napake, ki si jih ne smete privoščiti

Več iz rubrike