Motivacijske napake, ki si jih ne smete privoščiti

Žonglirate med obveznostmi v službi, odnosi v vaši družini in prijatelji. In če kdaj pomislite, da tako ne morete več živeti naprej, imate prav.
Fotografija: Foto: Getty Images
Odpri galerijo
Foto: Getty Images

Iskreno?

Vem, da trdo delate. Žonglirate med obveznostmi v službi, odnosi v vaši družini in prijatelji. Da niti ne omenjam nenehnega čiščenja, nakupovanja hrane, prevozov v vrtec ali šolo, skrbi za zdravo prehrano, vadbe v fitnesu ali joge, pranja perila in neskončnega števila elektronske pošte.

In če kdaj pomislite, da tako ne morete več živeti naprej, imate prav.

Stalni stres in preobremenjenost vas bosta dobesedno uničila. Ob tem pa kopnita vaša strast in uspešnost v karieri. In situacija vas bo prisilila v to, da zamudite nenadomestljive trenutke z ljudmi, ki jih imate radi.

Niste sami krivi.

Ste izčrpani od poskusov ubrati pravo pot, končno najti ravnovesje in pravi smisel v svojem življenju?

Sploh zato, ker se skoraj na vsakem ekranu, spletni strani in na socialnih medijih nahajajo priporočila o novoletnih zaobljubah, navodila, kako pripraviti uspešen letni načrt, kako biti bolj produktiven, kako lahko prav letos dosežete vse svoje cilje.

image_alt
Vprašanja, ki nas bodo pripeljala do rešitve težav

Morda nezavedno delate eno od teh treh velikih motivacijskih napak.

Neprekinjeno hitenje brez pravega cilja in fokusa je idealen recept za bolezen in izgorelost, ne pa za veselo in polno življenje, ki si ga zaslužite.

In če si želite dobro, zdravo in uspešno življenje, naj vam povem, da je rešitev zelo preprosta. Skriva se v vaši motivaciji.

Lahko ste namreč izjemno uspešni, zadovoljni in srečni hkrati; če razumete svojo notranjo motivacijo.

Vsi vemo, kako dobro, zdravo in uspešno živeti svoje življenje, vendar se le malokdo med nami k temu pripravi. Čeprav je pomembno razumeti, kaj je motivacija, je na koncu veliko bolj pomembno izkusiti, kaj motivacija zmore.

Torej, katere so tri največje motivacijske napake, ki tudi izjemno uspešne ljudi in vodje zaustavijo pri doseganju in preseganju ciljev?

Za motivacijo je potreben cilj. Postavljanje in doseganje ciljev vam omogoča, da stremite k dovršenosti. Če si pri tem ne postavite optimalnega cilja, ga skoraj zagovotovo ne boste dosegli.

Foto: Zahir Namane/Unsplash
Foto: Zahir Namane/Unsplash

Napaka, ki jo naredi večina ljudi, je, da ne definirajo svojih »optimalnih« ciljev. 

Večinoma si postavljate previsoke ali včasih prelahke cilje. Vsak od vas ima namreč drugačno definicijo optimalnega, zato poiščite zunanjega coacha, ki vam bo pomagal prepoznati vam lasten pomen »optimalnega«.

Bistveno je, da veste, kateri so vaši optimalni cilji, ker lahko edino na tak način stremite k dovršenosti.

Delujete zgolj in samo po principu zunanjih nagrad in kazni? Prenehajte meriti svoje uspehe, svoje telo ali zadovoljstvo samo po merilih tega, kar prepoznate v svoji okolici. 

Začnite razmišljati in živeti svoje življenje na način, da se vseskozi učite, ustvarjate in delate dobro. 

Stalni napredek naj bo vaš bistven cilj. Če stalno napredujete, je to neminljiv vir motivacije.

image_alt
Težki časi razkrivajo človekov značaj

Verjetno radi rečete, da živite življenje po svoje, in se radi pohvalite, da ste individualist? 

Samostojnost pri izvajanju nalog ali aktivnosti je osnova uspešnosti vsakega od nas. 

Poganjajo naj vas pripadnost, soudeležba in priznanje. Ta namreč dodajo smisel vašemu delu in življenju.

Soudeležba in pripadnost skupini sta tisti, ki vas dolgoročno motivirata, da vztrajate in dosegate odlične dosežke, stvaritve in odnose, ki so usklajeni z vašimi vrednotami in dodajejo vašemu življenju smisel.

Verjamem v vas. Želim vam, da dosegate svoje poslovne in osebne cilje in tudi vi zaživite polno in nagrajujoče življenje.

Toda tega ne morete doseči, če nimate fokusa in ste zato preobremenjeni. Ne dovolite si, da živite po merilih in pričakovanjih okolice. Naj vas vodita vaša notranja motivacija in zanos. Prihranite čas in poiščite neodvisnega coacha, ki vas bo vodil do tja.

image_alt
Plavati s tokom pomeni biti prisoten

Več iz rubrike