Plavati s tokom pomeni biti prisoten

Pomeni živeti zavestno, slediti svojemu namenu in biti zvest svoji nameri.
Fotografija: Foto: Viktor Cap/Getty Images
Odpri galerijo
Foto: Viktor Cap/Getty Images

Biti prisoten pomeni več kot zasesti nekaj prostora na fizični ravni. Gre za to, da pri vsemu, kar delamo, tudi aktivno sodelujemo. Poslušamo, sprašujemo, si delamo zapiske, sodelujemo v diskusiji. Razlika je v tem, ali je tam samo naše telo, vmes pa brskamo po telefonu, dremamo in se skrivamo pod kapuco s slušalkami v ušesih. Če želimo biti kot voda, je ključnega pomena, da smo prisotni. Zakaj?

Narava vode je, da s svojim aktivnim sodelovanjem z okoljem zmeraj najde pot. Mi seveda lahko izbiramo, ali se bomo ob prvi oviri ustavili ali bomo iskali naprej v nasprotju z vodo, ki vedno izbere, da bo tekla naprej, če le ima to priložnost. Celo navidezno mirne vode napajajo globoki, bobneči izviri ali nenehen dež in taljenje snega, sicer postanejo smrdljive in stagnirajoče ali pa povsem izhlapijo. Če želimo torej izpolniti svoj človeški potencial, si ne smemo dovoliti, da bi postali samozadostni, niti da bi nas karkoli ustavilo. Najti moramo svojo pot naprej in se vedno znova obnavljati. Da bi našli svojo pot, moramo biti pozorni. Moramo se zavedati, kaj se dogaja okoli nas.

Foto: Mavric Pivk/Delo
Foto: Mavric Pivk/Delo

Da bi rasli in raziskovali, moramo biti angažirani in zavzeti. To izkušamo vsak dan in včasih je lepo, včasih pa tudi neprijetno. Poraja se vprašanje, ali ni prav vsak v svojem življenju angažiran. Dejstvo je, da smo vsi angažirani, kar se tiče temeljev – vsi smo živi, dihamo in smo v marsičem aktivni, kljub vsemu pa se številni med nami ne poglobijo v svojo zavest, v samozavedanje in - kar je najpomembneje - v razvijanje svojih zmožnosti. Niso proaktivni v smislu usmerjanja toka svojega življenja, svoji energiji ne namenjajo dovolj pozornosti in je ne znajo obrniti sebi v prid. Niso dovolj pozorni na različna okolja in na odnose, v katerih se znajdejo. Za številne med nami velja, da se jim življenje zgodi. Ujamejo se v nezavednih vzorcih bivanja in pozabijo, da lahko vedno sprejemajo odločitve in da obstaja veliko načinov, kako biti v celoti vključen v proces kreiranja svojega življenja. Gre za razliko med tem, ali zgolj preživimo ali živimo polno. Če hočemo živeti polno in biti izpolnjeni, pa moramo biti pozorni.

image_alt
Prihodnost ni v tehnologiji, ampak v psihologiji

To seveda ne pomeni, da moramo biti vedno stoodstotno zagnani, neustavljivi, da moramo imeti vse pod nadzorom. To zna biti namreč naporno. In takšen način življenja za večino od nas 24/7 ne bi bil mogoč, saj dobro vemo, da vsega v življenju pač ni mogoče nadzorovati. V tem tudi ni smisel življenja. Izzivi in neprijetne stvari se ponavadi zgodijo kar iznenada. Lahko nas odpustijo ali zbolimo, se soočimo z nenadno izgubo ali pač postanemo utrujeni in se začasno izklopimo. Toda pri prakticiranju načela »bodi voda« po vzoru Brucea Leeja gre predvsem za povečanje zavedanja ter za pridobivanje in krepitev naših orodij, ki nam pomagajo zaobjeti in resnično izkoristiti svoje življenje. Gre za to, da se zmoremo spoprijeti z vsem, kar nam življenje navrže ali ponudi, medtem ko s čim večjo spretnostjo, zavestjo in milino iščemo pot, ki je prava za nas.

Voda lahko teče bodisi hitro, bodisi počasi, toda njena namera je neustavljiva, njena usoda gotova.

Vir: Be Water, My Friend; Shannon Lee

image_alt
O začetkih in koncih

Več iz rubrike