O začetkih in koncih

Si predstavljate, da bi imeli vpogled v svojo prihodnost? Da bi vedeli, kaj nas čaka v prihajajočih urah, mesecih in letih?
Fotografija: Foto: shironosov/Getty Images
Odpri galerijo
Foto: shironosov/Getty Images

Ko pomislimo na novo leto, na novo štetje; od 1 do 31 dni, od 1 do 12 mesecev ali od 1 do 50 let, kolikor sem jih sama dopolnila lansko leto, pomislimo na čas, minljivost, spremembo, začetek, konec, staranje, zrelost in smrt.

Si predstavljate, da bi imeli vpogled v svojo prihodnost? Da bi vedeli, kaj nas čaka v prihajajočih urah, mesecih in letih? Kaj se bo dogajalo z našo družino, podjetjem ali planetom? Kako drugače bi se odločali? Bi se nam mogoče občutek časa raztegnil ali skrčil? Bi se nam začelo muditi ali bi se lažje spustili v tok z vsem, kar je? Kako bi se lotili opravkov, ki bi nas čakali v dnevu, če bi vedeli, kako se bodo izšli? Kaj bi nas pri tem najbolj ustavljalo - mogoče strah? Ali pa ga sploh ne bi več občutili niti poznali, saj bi nam bilo vse vnaprej jasno in razkrito. Bi se nad življenjem navduševali, občutili več sreče, miru in zadovoljstva? Bi začeli živeti samo iz trenutka v trenutek in se fokusirati na to, da iz njega naredimo največ, s tem kar imamo ta trenutek na razpolago? Bi nehali poslušati svoj prezaseden um, bi bili večkrat v stanju notranje tišine in pomirjenosti? Bi bili razumevajoči, povezovalni in odprti?

image_alt
Stres, ki si ga povzročamo sami

Kaj pa, če je v resnici res že vse določeno? Kaj pa, če smo samo igralci na odru lastnega teatra, katerega scenarij je zelo jasno napisan vnaprej in nam določa igro? In če je to res, potem je modro narediti to predstavo zabavno, ustvarjalno, kreativno, ljubečo in zanimivo.

Vse, kar si naš um lahko zamisli, je mogoče ustvariti. V Upanišadah, starodavnih svetih spisih, omenjajo znameniti stavek, zapisan v Sanskritu: »TAT TVAM ASI«, ki dobesedno pomeni: »ti ustvarjaš to« in je najbolj točen opis razmerja med posameznikom in absolutnim.

Ustvarjajte leto 2022 iz trenutka v trenutek, pogumno in kreativno.

image_alt
Zakaj bi si zadali novoletne zaobljube?

Več iz rubrike