Zakaj bi si zadali novoletne zaobljube?

Vsekakor je pomembno, da smo pri naših novoletnih ciljih zelo konkretni; da spišemo vizijo zase in naredimo načrt, kako jo bomo korak za korakom udejanjali.
Fotografija: Foto: Andrey Popov / Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Foto: Andrey Popov / Getty Images/iStockphoto

No, pa je zopet ta čas v letu; decembrsko vzdušje. Pregled nad letom, ki je minil, ter priprave, želje in cilji za prihodnje leto. Vsakdo od nas si je vsaj enkrat zadal kakšno novoletno zaobljubo. Bodisi za več zdravja, stabilno poslovanje podjetja, bolj izpolnjen in harmoničen odnos ali preprosto za več miru in potrpljenja. Vsekakor je pomembno, da smo pri naših novoletnih ciljih zelo konkretni; da spišemo vizijo zase in naredimo načrt, kako jo bomo korak za korakom udejanjali.

Vendar bodimo iskreni. Čeprav gremo v novo leto z najboljšimi nameni, da bi te zaobljube realizirali, mnogokrat ne traja dolgo, da jih opustimo oziroma povsem pozabimo nanje.

Zakaj je tako težko ostati osredotočen? Zakaj ljudje sprejemamo novoletne zaobljube, če ne trajajo? Katera je najboljša novoletna zaobljuba? Odgovor vas bo morda presenetil. Najbolj zanesljiv način za doseganje ciljev v prihodnjem letu je, da si ne zastavimo novoletnih zaobljub. Saj to se vendar sliši čudno, bi rekli.

image_alt
Rituali edinstveno uspešnih

Vaša strategija postavljanja ciljev je poglavitnega pomena pri sami realizaciji želja. Kako dosegate vaše želene rezultate in jim sledite, je dolgoročen proces. To naj ne bi bila kratkoročna odločitev, ki jo sprejmete enkrat na leto samo zaradi koledarskega prehoda. Ko svojo miselnost preusmerite od sprejemanja novoletnih zaobljub k ustvarjanju trajnih sprememb skozi celotno življenje, lahko dosežete več, kot ste si mislili, da je mogoče.

Kolikokrat ste sprejeli novoletno zaobljubo in katero od svojih zaobljub ste dejansko uresničili? Številnih novoletnih zaobljub ne uspemo realizirati, ker iščemo zgolj novo izkušnjo in se resničnim spremembam dejansko nismo pripravljeni zavezati. Enostavno je reči, da bi radi imeli boljše ljubezensko življenje s svojim partnerjem, toda čemu ste se zares zavezali, da bi to odločitev uresničili? Če ste npr. samski, ali si pravzaprav želite iti na več zmenkov, ali resnično želite ustvariti globljo, bolj smiselno vez?

image_alt
Ustvarite stabilne temelje za leto 2022

Resnica je, da večino naših pomembnih odločitev, ki vodijo k želenemu cilju, ne moremo opraviti zgolj enkrat ali dvakrat. Pomembno je redno ponavljanje, da nam nekaj pregovorno ‘preide v kri’. Preoblikovanje svojega življenja zahteva globoko samorefleksijo, premagovanje omejujočih prepričanj in gradnjo novih navad. Najboljše novoletne zaobljube so tiste, pri katerih si jasno postavimo cilje in izdelamo namenski načrt za njihovo doseganje.

Če si boste ob koncu tekočega leta vseeno zadali, da želite korenito izboljšati nekatera področja, ki so vam najbolj pomembna, z vami delim štiri načine, kako lažje in bolj učinkovito izpeljati zastavljena cilje.

Ljubljana v praznični preobleki. Foto: Matej Družnik
Ljubljana v praznični preobleki. Foto: Matej Družnik

Jasno zapišite, kaj si želite

Da lahko uspešno spremenite svoje vedenje, je najprej potrebno ozavestiti, kaj po vašem počnete narobe. Preko samorefleksije nato izdelajte jasne želje. Kaj je vaš notranji zakaj? Zakaj si pravzaprav želite točno to? Kakšni so vaši občutki, ko se to, kar si želite, realizira? Prvi korak, ki vodi k tej realizaciji, je, da si v svoj dnevnik ali rokovnik zapišete točno to, kar si želite. Ne na računalnik. Predlagam, da dejansko uporabite papir in pisalo. Ko nekaj napišemo na papir, se aktivirajo povsem druga možganska področja. Praviloma si napisano tudi precej bolje zapomnimo. Svoje cilje boste lažje izpolnili, ko jih boste imeli jasno zapisane in bodo na dosegu roke.

Povsem se prepričajte in nato stopite v akcijo

Za doseganje vaših ciljev je pomembno, da delujete iz miselnosti, ki temelji na absolutnem prepričanju in veri vase, tudi če ste sprva rahlo negotovi pri realiziranju vaših želja. Z razlogom se reče, da morate biti prepričani in verjeti v vaš uspeh. Ne govorim o slepi veri in nerealnih pričakovanjih. Vaše želje naj bodo vsekakor osnovane na prizemljenih načrtih. V mislih si predstavljajte, da sploh nimate druge izbire, kot da uspete. Če postane doseganje vašega cilja nujno, potem nič drugega ni tako pomembno. Na tak način preidete od teorije k direktni praksi. To pomeni, da že izvajate vaš načrt željenih ciljev.

image_alt
Bodi sprememba, ki jo želiš videti v svetu

Beležite svoj napredek

To, da redno spremljate vašo pot do realizacije ciljev, je izjemnega pomena. Eden izmed glavnih razlogov, zakaj novoletne zaobljube ne uspejo, je, da niso dovolj specifične. Cilji, ki so specifični, merljivi, dosegljivi, realistični in zasidrani v časovnem okvirju, vam omogočajo spremljanje napredka. Na primer, da se odločite, da želite bolj poskrbeti za svoje zdravje. Na kakšen način boste spremljali svoj napredek? Boste vsak teden doma pripravili določeno število obrokov, namesto da jeste v restavracijah? Si boste zadali, da vsak dan prehodite pet kilometrov? Postavite razumno časovnico za svoje cilje in merite svoj napredek do realizacije.

Veselite se svojega uspeha

Če se odločite svoje najboljše novoletne zaobljube spremenite v cilje, to predvsem pomeni, da delujete iz miselnosti 'jaz zmorem'. Dobro je, da ste ponosni na vsak napredek, ki ga v življenju dosežete. Zato ne pozabite proslaviti vsakega uspeha na poti, tudi manjše etapne zmage. Majhni koraki postanejo prijetni, saj niste obremenjeni s perfekcionističnim izidom, ki je nekje daleč na obzorju. Nato lahko stabilno gradite na teh dosežkih ter posledično ustvarite cikel uspehov.

Obstaja veliko nasvetov za ohranjanje novoletnih zaobljub. Glavni je ta: Ciljev ne vežite zgolj na novo leto, ker to počnejo vsi drugi. Prava sprememba pride, ko poznate svoj zakaj in se zavežete, da boste svoje cilje uresničili. Naučiti se postavljati in dosegati cilje je odlična navada, ki jo le redki resnično obvladajo. Letos in vsako novo leto, ki pride, si lahko zagotovite vse, kar si želite. Najbolj pomembno je, da se odločite za zastavljanje in doseganje ciljev, ki so za vas pomembni. Naj bo to odgovor na vaš zakaj.

Več iz rubrike