Odpiramo vrata tujine: Potovanje na Sejšele (4/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Sejšele.
Fotografija: Victoria, Sejšeli. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Victoria, Sejšeli. Foto: Shutterstock

Državni prazniki in dela prosti dnevi na Sejšelih:

Praznikov je veliko, navajamo le nekatere izmed njih:  

1. januar: novo leto

2. januar: državni praznik

Velika noč: Veliki petek, velikonočna sobota, nedelja in ponedeljek so vsi prazniki

1. maj: praznik dela

5. junij: Dan osvoboditve

18. junij: državni praznik

29. junij: Dan neodvisnosti

15. avgust: praznik Marijinega vnebovzetja

Med drugim pa praznujejo tudi Sejšelski mednarodni karneval v Viktoriji, Semaine de la Frankophonie, Sveti teden, Okrogla miza Regata Beau Vallon, Festival La Digue, Podvodni festival SUBIOS, itd.

Vir: seyvillas.com

image_alt
Hoteli s petimi zvezdicami za manj kot 35 evrov na noč

Priporočena dnevnica znaša 50 USD.

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj; informacije dostopne na spletni strani: https://www.gov.si/.

Električna napetost: Za Sejšele je povezana vrsta vtiča G, ki je vtič, ki ima tri pravokotne zatiče v trikotnem vzorcu. Sejšeli delujejo na napajalno napetost 240V in 50Hz.

Vstop v državo: Slovenski državljani za vstop na Sejšele ne potrebujejo vizuma.

Sejšeli. Foto: Shutterstock
Sejšeli. Foto: Shutterstock

Obvestilo: Sejšeli imajo večinoma pitno vodo, a njena kakovost ni povsod enaka. Občutek je, kot da bi pili vodo iz jezer, ribnikov in rek, zato priporočajo pitje ustekleničene vode, saj bi pitje tekoče vode iz rek, jezer in ribnikov lahko povzročilo prebavne motnje.

Obstaja tudi možnost, da bi se okužili z virusom Chikungunya, če bi vas pičil komar. Simptomi so podobni kot pri gripi. Načeloma ni smrtno nevarna, lahko pa ima kdo zaradi obolelosti več mesecev težave. Da se ne bi okužili, se je dobro preventivno namazati s sredstvi proti komarji, ponoči pa se pred komarji zaščititi z mrežami.

Opozorilo: Kraje torbic so pogoste na plažah na otokih Mahé in Praslin. Krajevna policija je sicer poostrila nadzor, vendar kljub temu svetujemo pozornost.

Vlomi so prav tako pogosti, zato svetujemo, da v sobi ne puščate odprtih oken, tudi če ste nastanjeni v višjih nadstropjih.

Samostojno sprehajanje v večernih urah ni priporočljivo.

Zaradi morebitnih morskih tokov, morskih čeri in nevarnih morskih živali (morskih psov) svetujemo pozornost pri kopanju v morju.

Ob somalijski obali in obalah sosednjih držav obstaja velika verjetnost piratskih ugrabitev ladij, ki plujejo na tem območju. V tem času je bilo ugrabljenih že nekaj ladij, ki so plule globlje v Indijskem oceanu, mimo Sejšelov, Madagaskarja ter pred kenijsko in tanzanijsko obalo. Kljub mednarodnim naporom proti piratstvu ostaja število ugrabljenih ladij precejšnje.

Za uživanje drog in trgovanje z njimi so zagrožene visoke kazni.

Cepljenje proti rumeni mrzlici je za vstop v državo pogojno obvezno, in sicer za popotnike, ki so se nahajali na območju rumene mrzlice oziroma prihajajo iz držav, v katerih je ta bolezen razširjena.

Vir: gov.si

image_alt
Evropi grozi ukinitev Facebooka in Instagrama

Prevozna sredstva do destinacije

 • Z letalom: Letalske povezave so dobre in veliko jih je. Mednarodno letališče je na otoku Mahe, zraven glavnega mesta Victoria. Domača letalska družba Air Seychelles ima sicer omejene lete do Mavricija in Johannesburga. Iz Evrope se lahko pride iz Frankurta z letalsko družbo Condor in iz Amsterdama z letalsko družbo Martinair; oboje s čarterskim letalom. Sejšeli so dostopni še iz mesta Adis Abeba z letalsko družbo iz Etiopije - Ethiopian Airlines, iz mesta Nairobi, s kenijsko letalsko družbo Kenia Airways. Iz Dubaja se lahko prileti z Emirati, iz Abu Dhabija pa z družbo Etihad. Letalska družba Katar Airways pa vozi potnike na njeno glavno letališče z letalsko družbo Katar Airways, iz mesta Doha.
 • Z ladjo: Sejšeli so dostopni predvsem z letalom, se pa da nanje pripluti tudi s potniškimi ladjami. A pri tem še vedno veljajo stroga pravila, predvsem zaradi plovbe z manjšimi jahtami med otoki, ki so večinoma koralni. Ponekod veljajo še strožje omejitve kot sicer.

Pogoji za vstop s kopnega

 • Obiskovalci, ki vstopajo na Sejšele, morajo predložiti negativen rezultat PCR testa, ki je bil opravljen največ 72 ur pred odhodom.
 • Vsi obiskovalci morajo imeti veljavno potovalno zdravstveno zavarovanje za kritje morebitnih stroškov, povezanih s covidom-19 (izolacija, karantena in zdravljenje).
 • Za vstop na Sejšele ni potreben vizum, vsi obiskovalci pa morajo zaprositi za vstop prek platforme Health Travel Authorization (HTA).
 • Opomba: Dokument HTA je nujen za potovanje in bo zahtevan na okencih za prijavo. Obiskovalcem, ki ne predložijo dokumenta HTA, letalska družba ne bo dovolila vkrcanja na Sejšele.

Sejšeli. Foto: Shutterstock
Sejšeli. Foto: Shutterstock

Pogoji za vstop po morju

 • Obiskovalci se morajo prijaviti za vstop v državo po e-pošti, s čimer si odobrijo potovanje.
 • Vsi obiskovalci morajo imeti veljavno potovalno zdravstveno zavarovanje za kritje morebitnih stroškov, povezanih s covidom-19 (izolacija, karantena in zdravljenje).
 • Obiskovalci, ki prispejo po morju, morajo biti na morju vsaj 10 dni od zadnjega pristanišča in morajo biti v tem obdobju brez simptomov covida-19.
 • PCR test na peti dan po prihodu ni potreben.
 • Izkrcanje je dovoljeno pod pogojem, da vsi obiskovalci in posadka ob prihodu opravijo PCR test.

PCR testa ni treba opraviti asimptomatskim dojenčkom, mlajšim od 2 let.

Obiskovalci, ki so bili nedavno okuženi (med 2 in 12 tedni pred datumom odhoda), morajo 72 urah po odhodu na vstop na Sejšele predložiti negativen hitri antigenski test. Obiskovalci, ki so virus prebolevniki, od 12 tednov dalje, morajo namesto testa predložiti dokazila o nedavni okužbi s covidom -19 (pozitiven rezultat testa in potrdilo o zaključku izolacije ali potrdilo o okrevanju).

Obiskovalci morajo k prijavi predložiti naslednje: kopija potnega lista, negativni izvid PCR testa (v angleščini ali francoščini), povratna letalska vozovnica, potrjene rezervacije nastanitve za celotno bivanje, potrdilo o cepljenju je prednost.

Vir: advisory.seycshelles.travel

Ker nimamo več seznamov držav, velja, da je potrebno ob vrnitvi v Slovenijo obvezno predložiti enega izmed pogojev PCT.

Aktualne omejitve na Sejšelih

Skupno primerov

37.771

Smrti

154

Cepiva, ki so trenutno v uporabi, so Pfizer, AZ in Sputnik V. Precepljenega je 79,8 % prebivalstva.

Nekateri hoteli so odprti. Če ste opravili rezervacijo, se pred potovanjem  obrnite na svojega organizatorja potovanj ali lastnika hotela.

Vlada Sejšelov je uvedla nove omejitve uporabe javnih prostorov in storitev po povečanju števila primerov koronavirusa na Sejšelih. Ti ukrepi bodo ostali v veljavi do nadaljnjega.

Policijska ura po vsej državi velja od 23.00 do 4.00. Med tem časom ne smete brez dovoljenja potovati zunaj svoje namestitve. Omejitve gibanja se redno pregledujejo.

image_alt
Prodaja nemškega piva iz leta v leto pada

Hišne zabave niso dovoljene in srečanja več kot štirih oseb v zaprtih prostorih ali na prostem, vključno na plažah in javnih mestih, niso dovoljena.

Vse trgovine, bari in igralnice bodo do nadaljnjega zaprti od 19. ure dalje.

Bari in igralnice so lahko odprti do 22. ure. Omejitve so izvršljive z zakonom in se lahko spremenijo v kratkem času. Za dodatne informacije se obrnite na ministrstvo za zdravje na Sejšelih in spremljajte lokalne medije za najnovejše dogajanje.

Poslovni bonton

 • Nazivi in vizitke

V vsakodnevnem življenju pa tudi v poslovnem okolju se danes uporabljajo imena. Pri starejši generaciji se lahko uporabljajo priimki in nagovor z gospod oz. gospa.

Če ljudje sploh dajo vizitke, kar je redko, jih običajno dajo z eno roko.

image_alt
Agrokor prodaja Costello

 • Obleke

Za moške - dokaj sproščene dolge hlače in srajca. Kravata v večini situacij ni potrebna. Za ženske - krila do kolen in bluza.

 • Poslovna srečanja

Srečanja so na Sejšelih običajno zelo sproščena. Pričakuje se določena točnost, vendar sestanki običajno potekajo na ad hoc osnovi.

 • Pogajanja

Barantanje ni običajno. Odločitve se sprejemajo dokaj hitro in pogajanja potekajo vnaprej.

 • Obdarovanje

Darila v poslovnih okoljih niso pogosta.

Več iz rubrike