Evropi grozi ukinitev Facebooka in Instagrama

Meta, matična družba Facebooka in Instagrama, pravi da bo zaradi spora o prenosu podatkov v Evropi morda ukinila omenjeni družbeni omrežji.
Fotografija: Mark Zuckerberg, soustanovitelj in izvršni direktor družbe Meta. Foto: Erin Scott / Reuters
Odpri galerijo
Mark Zuckerberg, soustanovitelj in izvršni direktor družbe Meta. Foto: Erin Scott / Reuters

Do kakšnega spora je prišlo? Gre za evropske predpise o podatkih, ki družbi Meta, prej znani kot Facebook, preprečujejo prenos, shranjevanje in obdelavo podatkov Evropejcev in Evropejk na strežnikih v ZDA. Meta navaja, da bi omejena izmenjava podatkov lahko vplivala na njihovo zmožnost zagotavljanja storitev v Evropi. Evropska komisija ima glede potencialnega bodočega sodelovanja in izmenjave podatkov trdna stališča.

Meta je postavila pogoje

Meta je nedavno v letnem poročilu ameriški Komisiji za vrednostne papirje in borzo (SEC) opozorila, da se bo morala, če ne bo sprejet nov okvir in podjetje ne bo moglo več uporabljati sedanjega modela sporazumov, verjetno umakniti s celine, navaja Euronews. Pri družbi so navedli, da je obdelava podatkov o uporabnikih med državami ključna za poslovanje in ciljno usmerjanje oglasov.

image_alt
Delnice Facebooka so strmoglavile, krivec naj bi bil Apple

»Če ne bomo mogli prenašati podatkov med državami in regijami, v katerih delujemo, ali če nam bo omejena izmenjava podatkov med našimi izdelki in storitvami, bi to lahko vplivalo na našo zmožnost zagotavljanja storitev, način zagotavljanja storitev ali zmožnost ciljanja oglasov,« so zapisali v izjavi.

Logotip družbe Meta (nekdaj Facebook). Foto: Kirill Kudryavtsev / AFP 
Logotip družbe Meta (nekdaj Facebook). Foto: Kirill Kudryavtsev / AFP 
Družba Meta je sicer pojasnila, da meni, da ji bo letos uspelo doseči nov sporazum. Če pa ga ne bo, je navedla: »V Evropi verjetno ne bomo mogli ponujati številnih naših najpomembnejših izdelkov in storitev, vključno s Facebookom in Instagramom.« Lahko bi rekli, da gre za zelo trdno zahtevo, sicer verjetno ključno za delovanje družbe, v kateri je moč začutiti 'medvrstično' grožnjo.  

Odziv Evropske komisije

Meta je lahko prej kot pravno podlago za izvajanje čezatlantskih prenosov podatkov uporabljala okvir za prenos podatkov, imenovan Zasebnostni ščit (ang. Privacy Shield). Vendar je Sodišče Evropske unije julija 2020 pogodbo razveljavilo zaradi kršitev varstva podatkov. Najvišji pravni organ EU je trdil, da standard ne varuje ustrezno zasebnosti evropskih državljanov.

Posledično so bila ameriška podjetja omejena pri pošiljanju podatkov evropskih uporabnikov v ZDA in so se morala zanašati na standardne pogodbene klavzule (SCC). EU in ZDA so povedale, da pripravljajo novo ali posodobljeno različico pogodbe, pojasnjuje Euronews.

image_alt
Twitter uvaja NFT profilne slike

Evropska komisije se je na zahteve Mete odzvala trdno: »Zagotovitev nove ureditve za varen čezatlantski pretok podatkov je prednostna naloga za nas in naše partnerje iz ZDA,« je po elektronski pošti za Euronews povedal tiskovni predstavnik Evropske komisije.

Pogajanja so se v zadnjih mesecih sicer okrepila, razprave pa so potekale na tehnični in politični ravni. Dodali so, da so med njimi tudi redni stiki med evropskim komisarjem Didierjem Reyndersom in njegovo kolegico, ameriško sekretarko za trgovino Gino Raimondo. Samo ureditev, ki je v celoti skladna z zahtevami sodišča EU, lahko zagotovi stabilnost in pravno varnost, ki ju pričakujejo zainteresirane strani na obeh straneh Atlantika.

Kako škodljiva bi bila izguba Facebooka in Instagrama?

Mark Zuckerberg, soustanovitelj in izvršni direktor družbe Meta. Foto: Leah Millis / Reuters
Mark Zuckerberg, soustanovitelj in izvršni direktor družbe Meta. Foto: Leah Millis / Reuters
Tiskovni predstavnik Mete je za Euronews sicer povedal, da si družba ne želi in ne načrtuje umika iz Evrope, vendar je preprosta realnost takšna, da se Meta in številna druga podjetja, organizacije in storitve zanašajo na prenos podatkov med EU in ZDA. Meta je tako kot druga podjetja dejala, da je upoštevala evropska pravila in se pri izvajanju globalnih storitev oprla na standardne pogodbene klavzule ter ustrezna varovala podatkov.

»Podjetja v osnovi potrebujejo jasna, globalna pravila za dolgoročno zaščito čezatlantskih podatkovnih tokov in tako kot več kot 70 drugih podjetij v različnih panogah pozorno spremljamo morebitni vpliv na naše evropsko poslovanje,« je dodal tiskovni predstavnik. Nick Clegg, podpredsednik podjetja Meta za globalne zadeve, je leta 2020 trdil, da bi bila Evropa brez Facebooka in Instagrama škodljiva za številna podjetja v EU.

image_alt
Facebook izdeluje enega najhitrejših super računalnikov

»Na tisoče evropskih in ameriških podjetij se zanaša na varen in zakonit prenos podatkov med jurisdikcijami. Mednarodni prenosi podatkov so temelj svetovnega gospodarstva in podpirajo številne storitve, ki so bistvene za naše vsakdanje življenje,« je v izjavi dejal Clegg. Prejšnji teden so zaradi finančnega poročila Mete njene delnice padle za 25 odstotkov, potem ko je velikan družbenih medijev prvič v svoji zgodovini izgubil število dnevno aktivnih uporabnikov.

Več iz rubrike