Twitter uvaja NFT profilne slike

Spletno družbeno omrežje Twitter je v četrtek, 20. januarja, določenim uporabnikom omogočilo možnost, da si za svojo profilno sliko nastavijo NFT žeton.
Fotografija: Nekdanji izvršni direktor Twitterja Jack Dorsey, 5. september 2018. Foto: Chris Wattie / Reuters
Odpri galerijo
Nekdanji izvršni direktor Twitterja Jack Dorsey, 5. september 2018. Foto: Chris Wattie / Reuters

Twitter je nedavno uvedel funkcijo, ki bo nekaterim uporabnikom omogočila, da za svojo profilno sliko nastavijo NFT žetone, ki jih imajo v lasti. S to potezo je Twitter ena najbolj znanih tehnoloških platform doslej, ki je uvedla funkcijo za vedno bolj priljubljen trend NFT-jev.

Kaj so že NFT žetoni?

Sicer smo o NFT-jih na našem portalu že kar nekajkrat pisali, kot si lahko preberete v spodnjih povezavah, vendar povzemimo še enkrat. NFT-ji so digitalna sredstva, ki predstavljajo široko paleto edinstvenih opredmetenih in nematerialnih predmetov, od zbirateljskih športnih kartic do navideznih nepremičnin in celo digitalnih superg.

image_alt
Niftify: Slovenci postavljajo temelje v svetu NFT-jev

NFT žeton si lahko predstavljamo kot digitalni 'potni list', s katerim lahko uporabnik dokazuje lastništvo, pristnost in ostale podatke o določeni fizični ali digitalni stvari, ki jih ni mogoče spreminjati. Slednje je mogoče zaradi blockchain tehnologije, na kateri temeljijo. Čeprav NFT-ji niso ravno novost, so v zadnjem letu eksplodirali v donosno industrijo, saj se digitalna umetniška dela prodajajo za milijone evrov, umetniki, znane osebnosti in podjetja pa so jih začeli izdelovati in prodajati.

Lik iz priljubljene zbirke NFT žetonov; 'Bored Ape Yacht Club #4418'. Foto: Nexo / Reuters
Lik iz priljubljene zbirke NFT žetonov; 'Bored Ape Yacht Club #4418'. Foto: Nexo / Reuters

Različni NFT-ji, denimo liki iz priljubljene zbirke 'Bored Apes', so se v zadnjih mesecih pojavili kot prikazne slike ljudi na Twitterju, navaja CNN Business. Nova funkcija, ki je na voljo le uporabnikom, ki plačujejo Twitterjevo naročnino, bo šla še korak dlje. Preverila bo, ali je nekdo dejansko lastnik NFT-ja, tako da bo digitalno denarnico osebe, v kateri so shranjeni NFT-ji, povezala z njenim računom na Twitterju.

Twitter si ustvarja položaj v kripto svetu

NFT slike bodo na Twitterju videti drugače kot običajne profilne slike. Namesto v krogu se bodo prikazale v šestkotniku, uporabniki pa bodo lahko kliknili nanje in dobili več informacij o umetniškem delu, vključno z njegovim ustvarjalcem, pojasnjuje CNN Business.

image_alt
EBCW: Slovenija kot prva država na svetu izdala 15.000 NFT žetonov

Twitter je to napovedal v času, ko se podjetja družbenih medijev borijo, da bi si zagotovila svoje mesto v rastočem prostoru NFT-jev. Podjetje Meta Platforms (FB) naj bi po poročanju časnikov Information in Financial Times razmišljalo o uvedbi tržnice za NFT žetone na Facebooku in Instagramu.

Poleg tega je to prav tako Twitterjev najnovejši poseg v t. i. decentralizirane tehnologije. Julija je Twitterjev ustanovitelj in takratni izvršni direktor Jack Dorsey sicer dejal, da bo bitcoin »velik del« prihodnosti podjetja. Septembra je podjetje uvedlo možnost, da lahko uporabniki ustvarjalcem dajejo napitnine z uporabo bitcoinov. Twitter je lani tudi napovedal, da oblikuje kriptografsko ekipo, ki se bo osredotočila na kriptovalute, blockchain in sorodne tehnologije.

image_alt
Nezamenljivi žetoni ali NFT: novi vroči trend v svetu kriptovalut

Uvajanje novih profilnih slik NFT-jev je za zdaj sicer še precej omejeno, navaja ameriški spletni portal. Funkcija je na voljo naročnikom storitve Twitter Blue, ki uporabljajo Applov operacijski sistem iOS v ZDA, Kanadi, Avstraliji in Novi Zelandiji, čeprav bodo uporabniki Twitterja na kateri koli platformi lahko videli nove avatarje.

Več iz rubrike