Agrokor prodaja Costello

Švicarska družba Agrokor, ki je v likvidaciji, prodaja polnilnico naravne mineralne vode Costella.
Fotografija: Foto: Ljubo Vukelič / Delo
Odpri galerijo
Foto: Ljubo Vukelič / Delo

Švicarska družba Agrokor, ki je v likvidaciji, vabi zainteresirane kupce k nakupu polnilnice naravne mineralne vode Costella. Najvrednejše premoženje je neizkoriščena koncesija za črpanje vode, ki velja do leta 2035. V prihodnjih dneh pričakujejo prve nezavezujoče odzive. K nakupu so povabili družbe iz industrije in sklade, danes pišejo Finance.

image_alt
Najbolj iskani poklici v naslednjih 10 letih

Kostelska polnilnica naravne mineralne vode je od leta 2016 v lasti družbe Ardeya iz Združenih arabskih emiratov, za katero se je nekaj let po nakupu izkazalo, da je v lasti nekdanjega šefa koncerna Agrokor Ivice Todorića oziroma njegove švicarske družbe Agrokor. Premoženje te družbe je bilo sicer ločeno od premoženja zagrebškega padlega velikana. Stečajni upravitelj Agrokorja iz Zuga zdaj prodaja Costello.

Foto: Ljubo Vukelič / Delo
Foto: Ljubo Vukelič / Delo

Costella včasih v lasti kočevske družbe Gozdarstvo Grča

Pred Todorićem je bila Costella v lasti kočevske družbe Gozdarstvo Grča, ki je med letoma 2009 in 2011 dosegla vrh poslovanja oz. približno štiri milijone evrov prihodkov od prodaje.

Costella po pisanju časnika nikoli ni niti približno izkoriščala možnosti črpanja vode, ki ji jo dodeljuje koncesija: 250 milijonov litrov vode na leto. V zadnjih letih se je črpanje zmanjšalo na le 12 milijonov litrov na leto.

image_alt
Kdo je najbogatejši Evropejec?

Koncesija, ki velja do leta 2035 in se jo da podaljšati, je tako po navedbah časnika najvrednejše premoženje družbe. Da bi družba toliko vode lahko načrpala, bi bila sicer potrebna dodatna vlaganja v proizvodnjo. Zdajšnje zmogljivosti, ki so bile zgrajene v letih 2006 in 2007, namreč omogočajo črpanje do deset milijonov litrov na leto na izmeno. Izvir vode iz pragozda se sicer nahaja v neposredni bližini polnilnice.

image_alt
Štiridnevno križarjenje za 120 evrov

Prevzem Costelle je pod drobnogled vzela Agencija za varstvo konkurence, ki je Agrokorju leta 2019 zaradi nepriglasitve koncentracije podjetij Agrokor in Ardeya Global ob prevzemu naložila plačilo 53,9 milijona evrov globe in mu nato za zavarovanje plačila globe zasegla delnice Mercatorja. Po odločitvi vrhovnega sodišča je agencija sredi lanskega leta morala delnice Mercatorja vrniti Agrokorju. Pred tem je ljubljansko okrožno sodišče Agrokorju po pritožbi globo znižalo na en milijon evrov, ki jo je poravnal letos.

image_alt
Podjetje iz Arizone izumilo novo različico kolesa

Več iz rubrike