Odpiramo vrata tujine: Potovanje v Urugvaj (4/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Urugvaj.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Državni prazniki in dela prosti dnevi v Urugvaju:

     

1. jan

Novoletni dan

6. jan

Dan treh modrecev

   

28. feb

Pustni / pustni ponedeljek

   

1. mar

Pust / pustni torek / dan palačink

20. mar

marčevsko enakonočje

   

14. apr

Veliki četrtek

15. apr

Dober petek

17. apr

velikonočna nedelja

18. apr

Pristanek 33 orientalcev

   

1. maj

Praznik dela / prvi maj

18. maj

Bitka pri Las Piedrasu

   

19. jun

Spomenik na rojstni dan Joséja Artigasa

21. jun

junijski solsticij

   

18. jul

Dan ustave

   

25. povpr

Dan neodvisnosti

   

22. sep

septembrsko enakonočje

   

12. okt

Dan kulturne raznolikosti

   

2. nov

Dušni dan

   

21. dec

decembrski solsticij

24. dec

božični večer

25. dec

božični dan

31. dec

novo letni večer

       

Vir: timeanddate.com

Priporočena dnevnica znaša: 50 ameriških dolarjev

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj: informacije dostopne na spletni strani: https://www.gov.si/.

Električna napetost: Za Urugvaj obstajajo trije povezani tipi vtičev, tipi C, F in L. Vtič tipa C je vtič, ki ima dva okrogla zatiča, vtič tipa F je vtič, ki ima dva okrogla zatiča z dvema ozemljitvenima sponkama na strani, in tip vtikača L je vtič, ki ima tri okrogle zatiče. Urugvaj deluje na napajalno napetost 220V in 50Hz.

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Potovanje v Oman (4/5)

Vstop v državo: Slovenski državljani za vstop v Urugvaj vizuma ne potrebujejo.

Obvestilo: Obvezna cepljenja: Za vse potnike, ki vstopajo v državo, kjer obstaja tveganje, da zbolijo za rumeno mrzlico. Potreben je posvet na Zavodu za zdravstveno varstvo.

Pogojno obvezne tablete: v državi so za malarijo nevarni le nekateri predeli, zato je pred potovanjem potreben posvet z zdravnikom o načrtu poti.

Priporočljivo cepljenje: Priporočljivo je cepljenje v primeru bivanja na območju, kjer se bolezen pojavlja pri ljudeh oz. živalih, kjer so prisotni prenašalci bolezni. Odločitev je odvisna od tega, v katere predele države se potnik podaja in ob katerem letnem času. Priporočamo posvet na Zavodu za zdravstveno varstvo.

Ali je zdravstvena oskrba v Urugvaju brezplačna? Ker zagotavlja brezplačno oskrbo bolnikom z nizkimi dohodki, urugvajski javni zdravstveni sistem zagotavlja oskrbo vsem državljanom. Z zagotavljanjem univerzalne oskrbe Urugvaj dramatično izboljšuje zdravje naroda, saj poskrbi, da noben posameznik ne ostane brez potrebnega zdravljenja samo zato, ker si tega ne more privoščiti.

Opozorilo: Urugvaj je na splošno varna država z relativno majhnim številom oboroženih tatvin in napadov. V prestolnici Montevideo kljub vsemu svetujemo pozornost zaradi priložnostnih tatvin. Do teh ne prihaja le na obrobju mesta pač pa tudi v starem delu mesta, v pristanišču, pa tudi v bivalnih četrtih Pocitos, Punta Carretas, Punta Gorda, Carrasco itd. Na kopališčih izven prestolnice npr. Colonia, Rocha, Punta del Este prav tako občasno prihaja do kraj, še posebno v prazničnem času (december - februar).

Za vožnjo po Urugvaju je priporočljivo imeti mednarodno vozniško dovoljenje.

Vir: gov.si

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Potovanje na Švedsko (4/5)

Leti in druga prevozna sredstva do destinacije

V Urugvaj se lahko prispe na različne načine in sicer:

Z letalom: Največje letališče v državi je International Airport Carrasco , ki se nahaja 20 km vzhodno od Montevideo.

Druga letališča v državi obstajajo. Če pa se odpravljate na zahod Urugvaja, lahko letite tudi v Buenos Aires in pot do Urugvaja nadaljujete z avtobusom ali trajektom.

Z avtobusom: Obstaja veliko avtobusov, ki vozijo od brazilskih mesa Porto Alegre, Sao Paulo in Rio de Janeiro. Avtobusni prevoz je zelo obsežen in obstaja veliko storitev, ki se izvajajo od Montevideo na različnih mestih po vsej državi.

Z avtom: Obstajajo mejni prehodi iz Argentine in Brazilije. Nekateri trajekti med Buenos Airesom in Colonio prevažajo tudi vozila.

Avtoceste so v dobrem stanju in omejitev hitrosti je 90 km/h do 110 km/h na večini od njih. Morate imeti t.i. "carta verde" - dovoljenje za vožnjo v Urugvaju, to pa lahko pridobite na veleposlaništvu. Zakonsko določena meja še dovoljenega alkohola v krvi znaša 0,03% (0,0% za tovorna vozila, taksije in voznike avtobusov).

Z vlakom: Ni mednarodne železniške linije v Urugvaju.

Z ladjo: Buquebus trajektna služba deluje med Buenos Airesom v Argentini in Colonio del Sacramento in Montevideom v Urugvaju.

Prehajanje meja in potovanja v in iz Urugvaja

Za prihod v Urugvaj morate predložiti enega izmed PCT potrdil. Vsi potniki morajo imeti opravljan še PCR test, z veljavnostjo 72 ur.

Maske v nekaterih primerih še vedno obvezne. Foto: Shutterstock
Maske v nekaterih primerih še vedno obvezne. Foto: Shutterstock

Necepljeni potniki lahko zaprosijo za dovoljenje za potovanje.

Vstopijo lahko tudi mlajši od 18 let, vendar ne potrebujejo nobenih dokazil in testov. Imeti morate tudi potovalno zavarovanje za kritje Covid-19 in izpolniti obrazec za lociranje potnikov v 48 urah pred potovanjem. V Slovenijo se iz Urugvaja vrnete brez predložitve vseh PCT potrdil.

Aktualne omejitve v Urugvaju

Skupno primerov

893.000

Smrti

7.181

Cepiva, ki so trenutno v uporabi so Pfizer, CoronaVac in AZ. Cepljenega je 82,1% prebivalstva. V veljavi so splošni ukrepi nošenja mask, če ni mogoče zagotoviti varnostne razdalje in umivanje ter razkuževanje rok.

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Potovanje v ZDA (4/5)

Poslovni bonton

Obleke

Poslovna oblačila so formalna in konzervativna, a hkrati elegantna. Moški naj nosijo temne, konzervativne poslovne obleke. Ženske naj nosijo elegantne poslovne obleke. Kakovostni dodatki so pomembni za oba spola. Dobro se oblecite, če želite narediti dober vtis.

Predstavitev

Pričakujte, da boste med pogovorom videli, da poslovni partnerji stojijo blizu eden drugega in to je normalno. Lahko se tudi dotikajo z rokami ali rameni. Če se boste med pogovorom, umikali sogovorniku, bodo to razumeli kot žaljivo.

Zvok 'ch-ch' se uporablja za pridobivanje pozornosti nekoga - na primer strežnega osebja.

Vizitke in gradiva

Vizitke so pomemben del urugvajskega poslovanja, zato jih prinesite s seboj – na eni strani prevedene v španščino. Izročite svojo vizitko tako, da bo španska stran obrnjena proti prejemniku. Vsa tiskana gradiva naj bodo na voljo v angleščini in španščini. Razmislite o izbiri tolmača, saj vsi Urugvajci ne govorijo angleško.

Poslovna stavba, Montevideo. Foto: Shutterstock
Poslovna stavba, Montevideo. Foto: Shutterstock

»Small talk«

Pomaga vzpostaviti odnos. Ne začnite takoj razpravljati o poslu. Odločitve se ne sprejemajo na sestankih.

Srečanja

Namenjena so razpravi in ​​izmenjavi idej ter so običajno zelo formalna. Čeprav se običajno ne začnejo pravočasno, se morate potruditi, da pridete čim bolj točno. Termini sestankov so nujni in morajo biti dogovorjeni 1 do 2 tedna vnaprej, najbolje po elektronski pošti ali telefonu.

Odnosi in komunikacija

Zavedajte se, da je odgovor »ok«, ki se ga pogosto uporablja na Zahodu, v Urugvaju zelo nesramen. Ljudje so zelo občutljivi pri komunikaciji, tako v družbenem kot v poslovnem okolju.

Pogajanja

Urugvajci pričakujejo, da bodo imeli opravka z ljudmi podobnega statusa. To je pomembno. Odločitve se sprejemajo na vrhu podjetja. Posel teče počasi, ker je izjemno birokratski. Odločitve pogosto zahtevajo več nivojev odobritve.

Urugvajci se težko javno izrazijo, da se z vašo idejo ne strinjajo, zato ne mislite, da gredo stvari dobro samo zato, ker nihče ne izpodbija tega, kar govorite in predstavljate.

Odnosi

Urugvaj je kultura, ki temelji na odnosih, zato je pomembno graditi mreže in jih uporabljati. Izpuščanje imen in nepotizem nimata negativnih konotacij, kot jih imata na Zahodu in ju je mogoče uporabiti v svojo korist. Raje imajo sestanke iz oči v oči in ne po telefonu ali pisno, ker to velja za neosebno.

Nujno je treba izkazati spoštovanje do tistih na oblastnih položajih. Ko se ukvarjate z ljudmi na isti ravni, je komunikacija lahko bolj neformalna. Bodite pozorni na nianse in skrite pomene. Dobro je, da podrobnosti ponovite, da potrdite, da jih razumete in da se z njimi vi in ​​vaši poslovni kolegi, strinjate.

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Potovanje na Japonsko (4/5)

Stil upravljanja

Če delate z ljudmi iz Urugvaja, se je pomembno spomniti vloge, ki jo ima hierarhija pri timskem delu in sodelovanju. Medkulturna komunikacija mora upoštevati, da bi bilo tradicionalno nepredstavljivo, da bi nekdo na višjem položaju sodeloval z nekom z nižjim statusom ali ga vprašal za njegove ideje.

Več iz rubrike