Odpiramo vrata tujine: Potovanje v Oman (4/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Oman.
Fotografija: Oman. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Oman. Foto: Shutterstock

Državni prazniki in dela prosti dnevi na Omanu:

1. januar

petek

1

Novoletni dan

11. marec

četrtek

1

Prerokov vnebohod

13. maj

četrtek

4

Eid Al Fitr

20. julij

torek

4

Eid Al Adha

23. julij

petek

1

Renesančni dan

10. avgust

torek

1

Islamsko novo leto

19. oktober

torek

1

Prerokov rojstni dan

18. november

četrtek

2

Dan državnosti

Vir: officeholidays.com

V svetem mesecu ramazanu je muslimanom in nemuslimanom podnevi prepovedano jesti, piti in kaditi v javnosti.

Priporočena dnevnica znaša 50 USD.

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj - informacije so dostopne na spletni strani: https://www.gov.si/.

Električna napetost: Za Oman je značilna vrsta vtiča G, ki je vtič, ki ima tri pravokotne zatiče v trikotnem vzorcu. Oman deluje na napajalno napetost 240V in 50Hz.

Vstop v državo: Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Oman. Za vizum je treba zaprositi preko spletne aplikacije. Potni list mora imeti veljavnost najmanj šest mesecev vnaprej na dan vstopa v Oman.

Obvestilo: S seboj vedno nosite pitno vodo in bodite pozorni na znake dehidracije pri visokih temperaturah. S seboj vzemite sredstvo za zaščito pred piki žuželk, zadostno vrednost avtomobilske črpalke (visoka zmogljivost), zadostno količino vode (vsaj 25 litrov več, kot si mislite, da je boste potrebovali), dovolj bencina (bencinske črpalke so redke). Če imate satelitski telefon, ga vzemite s sabo (prenosni telefon deluje le v omejenih območjih). Prav tako pred vkrcanjem preverite svoj avtomobil.

Obveznih cepljenj ni.

image_alt
To je najbogatejši človek vseh časov

Opozorilo: Terorističnih napadov v Omanu ni mogoče izključiti. Glej Terorizem.

Piratstvo ostaja grožnja v Adenskem zalivu in Indijskem oceanu. Glej potovanje po morju.

Pri ekskurzijah v puščavske predele (Wahiba, Rub al Khali itd.) vam svetujemo, da potujete v konvoju (vsaj dveh vozil) z osebami, ki dobro poznajo puščavo. Pot naj bo načrtovana, s seboj imejte ustrezna navigacijska, signalizacijska in komunikacijska sredstva ter sredstva za preživetje.

Oman je muslimanska država. Svetujemo spoštovanje krajevnih običajev, navad, zakonov in vere ter spoštljivo obnašanje v javnosti. Ženske morajo v javnosti nositi oblačila, ki ne razkrivajo preveč – oblačila morajo pokrivati zgornji del rok in noge, spodnje perilo ne sme biti vidno. Razen na turističnih plažah ali na bazenih nošenje kopalk v javnosti ni dovoljeno.

Uporaba fotoaparatov in daljnogledov, na primer za opazovanje ptic in letal, je lahko napačno razumljena, še posebno v bližini vojaških postojank, vladnih poslopij in letališč.

Svetujemo, da imate s seboj vedno kopijo identifikacijskega dokumenta (potnega lista), originalni dokument pa naj bo shranjen na varnem mestu.

Uvoz drog in pornografskega materiala v Oman ni zakonit in lahko vodi do zaporne kazni. Kazni za trgovanje z drogami, tihotapljenje in posedovanje tudi zelo majhnih količin drog so izredno visoke. V nekaterih primerih je zagrožena celo smrtna kazen. V Omanu ni razlike med t.i. mehkimi in trdimi drogami – za obe vrsti so zagrožene enako visoke kazni. 

Pitje v javnosti in vinjenost na javnem mestu nista zakonita. Homoseksualnost v Omanu ni zakonita.

Oman. Foto: Shutterstock
Oman. Foto: Shutterstock

Nekatera zdravila, ki so na voljo v Sloveniji, sodijo v Omanu med prepovedane substance. Če potujete v Oman s predpisanimi zdravili, imejte s seboj kopijo zdravniškega recepta ali potrdila. Dodatne informacije so na voljo pri Omanskem ministrstvu za zdravje.

Zdravstvene ustanove v Omanu so na splošno kakovostne. Zdravstvene storitve so plačljive.

Vir: gov.si

Prevozna sredstva do destinacije

 • Z letalom: Oman je dobro povezan z vsemi državami sveta. Nacionalni letalski pevoznik je Oman Air. Ostali letalski prevozniki, ki vas lahko odpeljejo v Oman, so: Gulf Air, Emirates, India Airlines, Air India, British Airways, Lufthansa, KLM in Swiss Air.
 • Z avtobusom: Obstajajo redne avtobusne povezave med Muškatom in Dubajem (ZAE). Vožnja, ki traja med štiri in pet ur, je običajno precej udobna.
 • Z avtom: Obstaja več mejnih prehodov iz Združenih arabskih emiratov v Oman. Ceste so odlične in mejni prehod je dober, zato je prehajanje meje enostavno. Ne pozabite s seboj prinesti nekaj denarja, kot boste morali plačati za vizum za vstop v Oman. Če jemljete avto iz ZAE v Omanu, boste morali predložiti dokaze na meji, da je vozilo zavarovano v Omanu. Prehajanje meja iz Omana v Jemen je precej bolj zahtevno, medtem ko med Omanom in Saudsko Arabijo obstaja meja (neoznačena) - zelo priporočljiv prehod.
 • Z vlakom: V Omanu ni glavne železniške linije, a obstajajo nekatere s povezavami do sosednjih držav.
 • Z ladjo: Potniško pristanišče v Muškatu se trenutno uporablja le za križarke.

Prehajanje mej

 • Potniki morajo imeti potrdilo o cepljenju proti covidu-19, iz katerega je razvidno, da so bili v celoti cepljeni vsaj 14 dni pred prihodom. Upoštevajo se naslednja cepiva: AstraZeneca (Vaxzevria), Covaxin, Covishield, Janssen, Moderna (Spikevax), Pfizer-BioNTech (Comirnaty), Sinopharm, Sinovac ali Sputnik V. Certifikat mora imeti QR kodo ali pa ga morajo odobriti pristojni organi v državi odhoda.
 • Potniki morajo imeti zdravstveno zavarovanje za kritje vsaj enomesečnih covid–19 stroškov.
 • Potniki lahko predložijo negativen PCR test na covid-19, opravljen največ 96 ur pred prihodom, če prispejo na let, ki traja 8 ur ali več (vključno s tranzitom); oziroma:

- negativen PCR test na covid-19, opravljen največ 72 ur pred prihodom, če prispete na let, ki traja manj kot 8 ur ali

- opraviti PCR test na covid-19 ob prihodu

To ne velja za potnike, mlajše od 18 let, diplomate, potnike, ki so v celoti cepljeni vsaj z dvema odmerkoma odobrenega cepiva. Zadnji odmerek je treba vzeti 14 dni pred odhodom.

Med pandemijo covida-19 je bolj kot kdajkoli prej pomembno skleniti potovalno zavarovanje in preveriti, ali zagotavlja zadostno kritje. Glejte navodila FCDO o zavarovanju potovanja v tujino

Vir: omanair.com

image_alt
Hoteli s petimi zvezdicami za manj kot 35 evrov na noč

 Aktualne omejitve na Omanu

Oman

Skupno primerov

384.000

Smrti

4.248

Cepiva, ki so trenutno v uporabi, so Pfizer, AZ, Sputnik in CoronaVac. Cepljenega je 58,7 % prebivalstva.

 • Ob odhodu iz hiše je potrebno nositi obrazno masko; tako zunaj, kot tudi v notranjih prostorih ter na prevoznih sredstvih.
 • Javni prevoz obratuje.
 • Restavracije in kavarne so odprte, a z omejeno zmogljivostjo in z izvajanjem preventivnih zdravstvenih ukrepov.
 • Nebistvena podjetja in znamenitosti so odprta, a z uveljavljenim socialnim distanciranjem in zdravstvenimi ukrepi.

Vir: cdc.gov

Musandam, Oman. Foto: Shutterstock
Musandam, Oman. Foto: Shutterstock

Poslovni bonton

 • Obleke

Od moških se pričakuje, da nosijo konzervativne črne ali rjave obleke. Ženske nosijo konzervativne obleke z malo ali brez nakita. 

 • Pozdravljanje

Stiski rok so norma, čeprav nekaterim ženskam to morda ne ustreza. Moški bi morali počakati, da vidijo, ali ženska najprej iztegne roko. Ohranjajte očesni stik in najprej pozdravite osebo na najvišjem položaju, pri čemer v znak spoštovanja, kadar je le mogoče, uporabite arabske nazive, kot sta šejk ali hadži.

 • Prvi stik in sestanki

Med pogovorom se držijo tesne razdalje. Verjamejo, da jim to pomaga graditi zaupanje. 

Med sestanki ohranjajo močan očesni stik. Pri premisleku si vzamejo čas in ne hitijo z odločitvijo.

Nikoli ne ponujajte ali prejemajte ničesar z levo roko. Ne delujte jezno ter ne povzdigujte glasu. Porabite čas za spoznavanje novih sodelavcev in se izogibajte pristopu trde prodaje ali nestrpnosti.

 • »Small talk«

Omanski prebivalci so precej mehki ljudje. Izogibajte se glasnemu govorjenju in uporabi rok med govorom. Pogovori so lahko počasni. Naj vam ne bo nelagodno, če nastopi tišina. Pri tem ni potrebe po njeni zapolnitvi. Teme za razpravo so zlasti šport, prijatelji, družina, počitnice, gospodarska rast.

image_alt
Temna stran čokolade

 • S seboj imejte tolmača in izmenjajte vizitke

Pomaga delovno znanje arabščine. Če jezika ne znate v tej meri, lahko razmislite o najemu profesionalnega tolmača za vaša srečanja. Vaš tolmač je eden od vaših ključnih prednosti, zato ga je treba skrbno izbrati.

Izmenjajte vizitke takoj po predstavitvi in ​​jih predstavite z obema rokama in z arabsko stranjo obrnjeno navzgor. Prejete vizitke preučite, nato jih hranite na mizi. Ne odložite jih takoj.

 • Komuniciranje 

Če je odgovor 'da', to pogosto pomeni le 'morda'. Sestanke pogosto prekinejo telefonski klici. Oseba, ki postavlja vprašanja, je pogosto najmanj pomembna, saj tisti v ozadju sprejemajo končne odločitve. Bodite pripravljeni predstaviti en koncept na več različnih načinov. Zaradi jezikovne ovire bi lahko bilo koristno imeti oris predstavitve v angleščini in arabščini. 

 • Darila 

Darila niso potrebna, vendar so cenjena. Ne sme se jih odpirati v javnosti. Ob podajanju darila tega izročite najvišjemu uradniku in to storite z obema rokama. Ustrezna darila so na primer parfumi brez alkohola, knjige, umetnine. Darila, ki se jim je potrebno izogibati so alkohol, parfumi z alkoholom, predmeti iz svinjske kože, osebni predmeti, noži, cigare.

 • Tabu teme

Sem spadajo zlasti tematike, ki se nanašajo na Izrael, ženske, pse, religije, cigare in politiko.

Vir: jobandwork.asia; oman.doingbusiness.co

Več iz rubrike