Odpiramo vrata tujine: Potovanje na Japonsko (4/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Japonsko.
Fotografija: Kyoto, Japonska. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Kyoto, Japonska. Foto: Shutterstock

Poslovne navade pri potovanju na Japonsko, letalske povezave in aktualna situacija v zvezi s koronavirusom

Državni prazniki in dela prosti dnevi na Japonskem:

v letu 2022

 

1. januar

novo leto

10. januar

dan odraščanja

11. februar

dan ustanovitve države

23. februar

cesarjev rojstni dan (Tenno Tanjobi)

21. marec

pomladansko enakonočje

29. april

dan Showa

3. maj

dan sprejetja ustave

4. maj

dan zelenja

5. maj

dan otrok

18. julij

dan morja

11. avgust

dan gora

19. september

dan spoštovanja starejših ljudi

23. september

jesensko enakonočje

10. oktober

dan športa

3. november

kulturni dan

23. november

zahvalni dan dela

Vir: www.timeanddate.com

Japonski delovni teden je od ponedeljka do petka, od 9:00 do 17:30, čeprav mnogi japonski delavci pogosto delajo tudi nadure. V nekaterih velikih podjetjih uporabljajo fleksibilen delovni čas. Velika večina Japoncev si vzame odmor za kosilo med 12:00 in 13:00.

image_alt
Svetovna mesta, ki so letos najboljša izbira za potovanje

Če državni praznik pade na nedeljo, se praznuje naslednji ponedeljek.

Mnoga japonska podjetja in vladni uradi so zaprti med novoletnimi prazniki (zadnje dni decembra in prvi teden januarja), med »zlatim tednom« (konec aprila do začetka maja) in tradicionalnim O-Bon Festivalom (sredina avgusta).

Priporočena dnevnica znaša:  Celotna dnevnica za Japonsko (nad 14 do 24 ur) od 1.1.2021 znaša 100 ameriških dolarjev, nad 8 do 14 ur pa 75 ameriških dolarjev.

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj: informacije dostopne na spletni strani: https://www.gov.si/.

Fujiyoshida, Japonska. Foto: Shutterstock
Fujiyoshida, Japonska. Foto: Shutterstock

Električna napetost: Za Japonsko obstajata dve povezani vrsti vtiča, A in B. Vtič tipa A je vtič, ki ima dva ploska vzporedna zatiča, vtič tipa B pa je vtič, ki ima dva ravna vzporedna zatiča in ozemljitveni zatič. Japonska deluje na napajalno napetost 100V in 50/60Hz.

Vstop v državo: Slovenski državljani za vstop na Japonsko vizuma ne potrebujejo.

Japonska od novembra 2007 dalje za vse tujce uveljavlja biometrični pregled ob vstopu v državo. V skladu s proceduro tujci ob prehodu posredujejo svoje biometrične podatke (prstne odtise in fotografijo obraza). Postopek se izvaja v okviru mejne kontrole.

Obvestilo: Dvigovanje gotovine na japonskih bankomatih s karticami Maestro, ki so bile izdane izven azijsko-pacifiške regije, trenutno ni mogoče.

Nevarnost izbruhov vulkanov. Svetujemo, da spremljate navodila lokalnih oblasti o izrednih novicah.

Nevarnost potresov in cunamijev.

Odsvetujemo vsa potovanja na področja okoli jedrske elektrarne Fukušima, na katera vstop ni dovoljen.

Pomembno je, da si pred potovanjem uredite potovalno in zdravstveno zavarovanje.

Japonska velja za čisto državo. Pitno vodo lahko dobimo praktično kjerkoli, higiena hrane pa je prav tako na visokem nivoju. Če zbolite, priporočajo, da nosite masko, kar lahko opazite na ostalih ljudeh, na primer na vlakih. Resnejše bolezni in poškodbe, so zdravljene v visoko tehnoloških ustanovah. Naletite lahko na neznanje angleščine pri zdravnikih.

image_alt
Destinacije, ki so digitalnim nomadom najbolj pisane na kožo

Opozorilo: Popotnikom svetujemo spremljanje novic krajevnih sredstev obveščanja in upoštevanje navodil krajevnih oblasti.

Opozarjamo na nevarnost izbruhov vulkanov in popotnikom svetujemo, da spremljajo napotke lokalnih oblasti. Na Japonskem obstaja nenehna nevarnost potresov in cunamijev.

Slovenski državljani lahko na Japonskem vozijo z mednarodnim vozniškim dovoljenjem izdanim na podlagi ženevske konvencije, ki se v RS izdaja od maja 2018. Vožnja s slovenskim vozniškim dovoljenjem, s priloženim japonskim prevodom ni več dovoljena.

Popotnike opozarjamo, da je japonska praksa na področju kazenskih zadev bistveno drugačna od tovrstne prakse v Sloveniji. Popotnik, ki se znajde v kazenskem postopku na Japonskem, lahko pričakuje bistveno drugačno obravnavo kot v Sloveniji (daljše in proceduralno bolj zapletene posamezne faze postopka).

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Svetujemo previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Vir: gov.si

Leti in druga prevozna sredstva do destinacije

Na Japonsko se lahko prispe na različne načine in sicer:

Z letalom: Večina medcelinskih letov pristane na letališču Narita Airport (NRT), blizu Tokia, ali na letališču Kansai Airport (Kix) v bližini Osake. Povezave iz letališča so zelo dobre, tako da lahko iz njega praktično dostopate povsod po državi. Največji letalski družbi sta Japan Airlines (JAL) in Nippon Airways (ANA). Smotrno je preveriti za let do Seula z Korean Air ali Asian Airlines, ker je lahko to cenejša opcija.

Japonska. Foto: Shutterstock
Japonska. Foto: Shutterstock

Z ladjo: Mreža trajektnih povezav je kar pestra. Večji otoki so praviloma povezani z mostovi in predori, za dostop na nekaterih manjših pa je potrebna ladja oziroma čoln. Japonska ima številne možnosti za prihod po morju - iz Južne Koreje, Kitajske, Tajvana in Rusije.

Prehajanje meja in potovanja na in iz Japonske

Japonska ima nekatere najstrožje omejitve potovanj na svetu.

 • Japonska je 29. novembra objavila, da je zaradi različice Omicron vsem tujim obiskovalcem prepovedan vstop na Japonsko.
 • Trenutno je tujim poslovnim potnikom in študentom dovoljen vstop na Japonsko z ustreznimi vizumi. Tujim turistom je še vedno prepovedan vstop na Japonsko.
 • Za najnovejše informacije se obrnite na MOFA.
 • Tisti, ki potujejo za namene službenih potovanj, bodo morali predložiti dokazilo o negativnem testu PCR, opravljenem v 72 urah po odhodu. Čeprav se jim ne bo treba samoizolirati, bodo morali posredovati podrobnosti o svojem gibanju v naslednjih dveh tednih in ne bodo uporabljali javnega prevoza.
 • Verjetno boste morali na Japonskem namestiti aplikacijo za spremljanje na telefonu. 

Vir: insidekyoto.com

Ker nimamo več seznamov držav, velja, da je potrebno ob vrnitvi v Slovenijo, obvezno predložiti enega izmed pogojev PCT.

Aktualne omejitve na Japonskem

Skupno primerov

2.510.000

Smrti

18.692

Cepiva, ki so trenutno v uporabi so AZ, Moderna in Pfizer. Cepljenega je 79,2 odstotka prebivalstva.

Do 26. januarja je Japonska poročala o 2.282.871 potrjenih primerih virusa in 18.567 smrti. Te številke ne vključujejo nobenih pozitivnih primerov, povezanih z olimpijskimi ali paraolimpijskimi igrami.

image_alt
Bali je v letu 2021 obiskalo le nekaj turistov

Japonska je svoj prvi primer različice Omicron potrdila 22. decembra. Nacionalni inštitut za nalezljive bolezni je potrdil, da je bil okuženi Japonec v starosti 30 let, ki se je vračal iz Namibije.

Sedemintrideset od 47 japonskih prefektur – vključno s Hokaidom, Kjotom, Osako, Okinavo in Hirošimo – je zdaj v izrednih ukrepih, ki bodo trajali vsaj do 20. februarja.

Medtem ko je večji del Japonske še vedno odprt za poslovanje, so mesta veliko tišja kot običajno in vlada ima pravico zahtevati zaprtje podjetij na območjih z visokim prenosom. Maske je treba nositi v javnosti.

Veliko informacij o omejitvah je dostopnih tukaj: https://www.japan-guide.com/news/alerts.html

Vir: edition.cnn.com

Poslovni bonton

 • Bodite zgodnji

Točnost je pomembna stvar v vsakem poslu. Toda na Japonskem se je treba točnosti držati tako, da je normalno in spoštljivo, da pridete na katerikoli sestanek vsaj 10 minut prej. Priti med prvimi, je na splošno tudi odgovorna lastnost, zaradi katere se nekdo zdi zanesljiv, kar je idealno za dober prvi vtis na bodočega poslovnega partnerja.

 • Bodite pripravljeni

Veliko priprav pred poslovnim srečanjem, kot so natisnjeni dokumenti in vizitke, je simboličnih, saj je do vsega mogoče dostopati digitalno ali prek spleta. Vendar pa je vljudnost do druge stranke, da ste pripravljeni z dokumenti in vizitkami, pa tudi z osebno aktovko in etuijem za kartice.

V primeru tiskanega gradiva je idealno zagotoviti kopijo za vse, ki se udeležijo srečanja. Ker pa ni vedno določeno, koliko se jih udeleži, je najbolje, da za pripravo dokumentov zaprosite sodelavce pred sestankom, na primer dan ali dva.

Lahko pa se tudi zgodi, da sestanek ne bo zahteval natisnjenih dokumentov. Torej, ko ste v dvomih, preprosto vprašajte.

 • Vrstni red dajanja vizitk

Vrstni red dajanja vizitk se začne pri starejšem častniku in se spušča do najmlajšega. Vizitke se dajejo in sprejemajo z dvema rokama in s kratkim priklonom kot se to stori za voščilo ali zahvalo.

Toda namesto da bi jih takoj shranili v etui za vizitke, so običajno postavljene na mizo, vsaj do konca sestanka. To je tudi dobra navada, ki jo uporabite, ko si poskušate zapomniti imena in nazive ljudi na sestanku.

 • Obleke

Na Japonskem se poslovni ljudje držijo preprostih in temnih barv, kot sta črna ali siva, saj so običajno videti čisti in bolj profesionalni. Poleg običajnih oblek, je med sestanki sprejemljivo nositi tudi hlače.

Čeprav lahko obstajajo izjeme, na primer poleti, so kavbojke vseeno videti preveč sproščene, da bi lahko v njih sklenili kakršenkoli posel. 

Tokio, Japonska. Foto: Shutterstock
Tokio, Japonska. Foto: Shutterstock

Vsa vrhnja oblačila, kot so zimski plašči in jakne, je treba vedno sleči, preden vstopite v pisarno. Suknjič je treba vedno nositi v pisarni in med sestanki, razen če poleti postane preveč neudobno ali vroče. 

 • Počakajte na svoj sedež

Običajno je nesramno, če nekdo sede pred gostiteljem ali preden ga usmerijo na svoj sedež. Goste med poslovnim srečanjem običajno vodijo proti sedežu ali sedežem, ki so najbolj oddaljeni od vrat. Ta praksa je izhajala iz starih navad, ko so bili napadi samurajev ali vsiljivci pogosti na stari Japonski. Čeprav je danes skoraj nemogoče, da bi prišlo do samurajskega napada, bodo sedeži, ki so najbolj oddaljeni od vrat, imeli najmanj motenj, ko nekdo vstopi ali izstopi iz sobe in služi kot vljudnost gostujoči stranki.

Seveda se določeni sedeži še vedno lahko spremenijo, saj razmere morda ne sledijo enotnemu formatu. Ko niste prepričani, kaj storiti, preprosto počakajte, da vas gostitelj pripelje do vašega sedeža, ali pa povprašajte o tem.

 • Sprejmite prigrizke in ne popijte vsega

Med srečanji, udeležencem običajno postrežejo zeleni čaj ali prigrizek. Čeprav ni nenavadno, da vam postrežejo nekaj, kar vam ni všeč, je zavrnitev ponudbe videti nesramna. 

Ko popijete pijačo, bo gostitelj običajno napolnil skodelico ali vam dal drugo. Če raje ne bi imeli še ene pijače, jo lahko preprosto pustite, ne da bi jo v celoti popili. 

 • Bodite pozorni

Zapisovanje med sestankom daje vtis, da je oseba pozorna in spoštuje govorca. To tudi pomeni, da je oseba odgovorna in jo tema zanima. V drugem primeru lahko pogled na uro ali zapestno uro pomeni nestrpnost ali nezainteresiranost. 

image_alt
Najbolj atraktivne eksotične destinacije za pobeg pred zimo

 • Podarjajte komplimente, vendar bodite pri tem skromni

Čeprav je včasih lahko videti kot sladkobesedno, je laskanje nasprotni strani dober način za vzpostavitev poslovnega odnosa. Poslovna kultura na Japonskem se osredotoča na odnose med sodelavci namesto na koristi posla. Narediti dober prvi vtis je eden od začetnih korakov za ustvarjanje dolgoročnega partnerstva.

 • Ne pritiskajte

Poslovni dogovori na Japonskem se zelo redko sklenejo na prvem srečanju, zato ne bodite preveč obupani, da boste odšli praznih rok. Japonska podjetja običajno načrtujejo dolgoročno, raje spoznajo vas, vaše izdelke in storitve ter sklenejo posel – podobno kot sklepanje prijateljev ali dvorjenje.

Znano je, da se Japonci izogibajo neposrednim izjavam, zaradi česar lahko nekdo, ki te narave ne pozna, napačno razlaga odgovore, kot sta »težko je« ali »bomo razmislili«. Čeprav se ti stavki zdijo obetajoči, so tudi vljuden in posreden način, kako reči »ne« , sem spadata tudi spreminjanje teme in pretvarjanje, da ne razumejo, kaj želite povedati.

 • Priklonite se v znak spoštovanja

Za razliko od zahodnih držav, je priklanjanje način, kako pozdraviti nekoga v večini vzhodne Azije, vključno z Japonsko. Obstajajo predvsem trije načini za priklon, odvisno od tega, koliko nekoga spoštujete ali kako se opravičujete.

Rahlo prikloniti se, je bolj sproščen ali neformalen način, da nekoga pozdravite. Med sestanki pa bi se ljudje običajno priklonili pod kotom 30 do 45 stopinj in zadržali nekaj sekund.

Ko vas gostitelj pospremi do dvigala, ne bodite presenečeni, če se priklonijo za nekaj sekund ali dokler dvigalo ne pride. Ko se to zgodi, je dobro, da približno ob istem času posnemate gib, da ste vljudni.

Vir: mai-ko.com

Več iz rubrike