Odpiramo vrata tujine: Potovanje na Švedsko (4/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Švedsko.
Fotografija: Stockholm, Švedska. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Stockholm, Švedska. Foto: Shutterstock

Državni prazniki in dela prosti dnevi na Švedskem:

v letu 2022

 

1. januar

novo leto

6. januar

sveti trije kralji

15. april

veliki petek

16. april

velika sobota

17. april

velika noč

18. april

velikonočni ponedeljek

1. maj

praznik dela

26. maj

vnebohod

4. junij

binkoštna sobota

5. junij

binkoštna nedelja

6. junij

dan državnosti

24. junij

kresni večer

25. junij

kres

5. november

vsi sveti

24. december

božični večer

25. december

božič

26. december

dan obdarovanja

31. december

novoletni večer

Vir: www.timeanddate.com

Priporočena dnevnica znaša 55 EUR.

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj: informacije dostopne na spletni strani: https://www.gov.si/.

Električna napetost: Za Švedsko obstajata dve povezani vrsti vtiča; tipa C in F. Vtič tipa C je vtič, ki ima dva okrogla zatiča, vtič tipa F pa je vtič, ki ima dva okrogla zatiča z dvema ozemljitvenima sponkama na strani. Švedska deluje na napajalno napetost 230V in 50Hz.

Slovenski državljani za potovanje na Švedsko vizuma ne potrebujejo. V vse države članice EU lahko namreč vstopajo z veljavno osebno izkaznico.

Za obisk države ni predvideno nobeno obvezno cepljenje ali kakšna posebna preventiva.

image_alt
Železo v notranjosti Zemlje je morda v super-ionskem stanju

Voda iz pipe je visoke kakovosti in je popolnoma varna za pitje, lahko pa pride do kontaminacije. Voda je čista in sveža, tako da lahko prihranite tako denar kot skrbite za dobrobit okolja, če ne kupujete ustekleničene vode.

Na Švedskem ni javnega zdravstvenega zavarovanja. Nacionalni zdravstveni sistem se financira iz davkov in nacionalne vlade, ki pokrivajo javno zdravje in preventivne storitve. Pokritost po tem sistemu je univerzalna - vsi prebivalci, vključno z izseljenci, imajo dostop do javno financiranih zdravstvenih storitev. Priporoča se, da pred potovanjem pridobite potovalno in zdravstveno zavarovanje. Preverite, ali obstajajo kakšne omejitve in ali vaša zavarovalna polica krije vse storitve, ki bi jih želeli uporabiti.

Prevozna sredstva do destinacije

 • z letalom: Švedska ima ogromno letališč, zato ni nikakršnih težav, kar se tiče potovanja iz drugih držav. Največje letališče se nahaja v Stockholmu (Arlanda Airport).
 • z avtom: Potovati z avtom po dobro vzdrževanih švedskih cestah je enostavno, vendar bodite pozorni na jelene in lose. V kolikor potujete z lastnim vozilom, je mednarodno vozniško dovoljenje nepotrebno, v primeru najema vozila pa ga potrebujete. Avto lahko najamete že na letališču, kjer imajo svoje poslovalnice vse večje mednarodne agencije.
 • z ladjo: Na Švedsko vozijo trajekti z Danske, Finske, Norveške, Nemčije, Poljske, Estonije in Velike Britanije. Pristanišča so Goeteborg, Helsingborg, Malmö in Stockholm. Dodatno pristanišče za trajekte, ki vozijo v Nemčijo, je Trelleborg.

Smogen, Švedska. Foto: Shutterstock
Smogen, Švedska. Foto: Shutterstock

Prehajanje meja

Od 9. februarja 2022 dalje prepoved vstopa za prebivalce EU/EGP ali Švice ne velja več. Vsakdo lahko, ne glede na državljanstvo, vstopi na Švedsko brez potrebe po predložitvi kakršnihkoli covidnih potrdil. Predpisi o vstopu se bodo zdaj ponovno uporabljali v povezavi z običajnimi okoliščinami v zvezi z zahtevo za veljavne potne liste in morebitne vize, najdaljšim trajanjem bivanja ter pravico do prostega gibanja znotraj EU/schengenskega območja.

Aktualne omejitve na Švedskem

Skupno primerov

2,44 mio.

2.440.000

+3.067

Smrti

17.083

+19

Cepiva, ki so trenutno v uporabi, so AZ, Moderna, Pfizer, Janssen in Novavax.

Cepljenega je 73,2 % prebivalstva.

Informacije o razmerah v državi so na voljo na nacionalni platformi za pripravljenost na izredne razmere in agencijah za javno zdravje.

 • PCT pogoj je obvezen za vstop v: kinematografe, gledališča in na koncerte. PCT pogoj je obvezen, če se dogodki odvijajo v zaprtih prostorih in je prisotnih več kot 100 obiskovalcev.
 • Ni splošne zahteve za nošenje mask v normalnih družbenih razmerah, na javnih mestih in v prevoznih sredstvih javnega prometa. Obrazne maske je treba upoštevati kot dopolnilno drugo priporočilo.
 • Če je mogoče, ohranjajte varnostno razdaljo.
 • Pri udeležbi na dogodkih v zaprtih prostorih z več kot 20 in največ 50 udeleženci morajo vsi obiskovalci sedeti. Skupine morajo biti omejene na največ osem oseb, med seboj pa morajo biti oddaljene en meter. Od tega so izvzeti tisti, ki so cepljeni. Enaka pravila veljajo za dogodke nad 50 udeleženci.
 • Na javnih srečanjih in prireditvah ter na razstavah/sejmih v zaprtih prostorih je dovoljen prihod do 500 obiskovalcev ob izpolnjevanju PCT pogoja. Če so prostori razdeljeni v razdelke in so prisotni udeleženci iz različnih oddelkov, ima lahko vsak oddelek največ 500 udeležencev.
 • Sejmov se ne sme udeležiti več kot 500 obiskovalcev naenkrat. Organizator lahko zbiranje ali dogodek razdeli na sekcije. Potem se zgornja meja udeležencev uporablja za vsakega od njih. Organizatorji morajo določiti največje število obiskovalcev in razstavljavcev na podlagi zahteve, da ima vsaka oseba na voljo 10 kvadratnih metrov.
 • Na zasebnih srečanjih je lahko v največjih prostorih največ 20 udeležencev. To ne velja za pogrebne slovesnosti, kjer je lahko do 50 udeležencev.
 • Pri vseh oblikah javnega prevoza je treba upoštevati razdaljo med potniki. Potniki morajo vstopiti tudi skozi stranska vrata namesto skozi vhodna.
 • Bogoslužni objekti so odprti z upoštevanjem določenih omejitev. Potrdila o cepljenju so potrebna, če se v zaprtih prostorih zbere več kot 100 ljudi. Otroci, mlajši od 18 let, so izvzeti iz te zahteve.
 • Nebistvene trgovine so odprte, turistične namestitve in gostinski obrati prav tako.
 • Storitve osebne nege in smučišča so odprta.

Vir: reopen.europa.eu

image_alt
Na Grenlandiji v rubinu našli najstarejši dokaz življenja na Zemlji

Poslovni bonton

Konsenz in kompromis sta vgrajeni v poslovno in zasebno kulturo na Švedskem. Pri poslovanju s Švedi so zato zunanji znaki hierarhije med sodelavci ali status sodelavca navzven manj jasno izraženi ali pa sploh niso.

 • Točnost, načrtovanje, spoštovanje

Načrtovanje je način življenja in pri tem je točnost izjemno pomembna; tako na poklicnem, kot na družbenem področju. Sestanki so načrtovani vnaprej in se začnejo in končajo ob predvidenem času. Spontanost in improvizacija na splošno nista najmočnejši značilnosti Švedov. Vse zamude je treba nemudoma najaviti. Na sestankih se Švedi tudi strogo držijo dnevnega reda. Prav tako pričakujejo, da se držimo rokov in dogovorov, četudi so ti zgolj ustni.

 • Enakovrednost spolov

Na Švedskem je visoka stopnja enakovrednosti med spoloma, kar dokazuje veliko število žensk na visokih položajih.

 • Obleke in kosila

Za udeležbo na poslovnih sestankih je primerna konservativna obleka. Švedi so v javnosti običajno dobro modno oblečeni. Primerna oblačila bi bila temna obleka in kravata za moške ter poslovna obleka ali krilo in bluza za ženske. Hlače so sprejemljiva izbira tudi za poslovne ženske na Švedskem. Švedi cenijo kakovost in to velja tudi pri oblačilih.

Vseobsegajočo vrednost enakopravnosti lahko v švedski družbi vidimo v kodeksu poslovnega oblačenja. Pomembna sta skromnost in nizek profil. Izogibajte se nošenju česa vpadljivega. Tudi najvišji vodstveni delavci se ne oblačijo bolj dovršeno kot povprečni zaposleni.

Pogosta so poslovna kosila in večerje v prestižnih restavracijah, kjer se pričakuje, da bodo gostje dobro oblečeni. Večina restavracij ne zahteva, da moški nosi kravato. Visoko stilizirana oblačila imajo Švedi raje zvečer, ko gredo ven, kar velja celo v manjših mestih.

Ne pozabite, da so na Švedskem štirje različni letni časi. To je treba upoštevati pri načrtovanju, kaj obleči. Ker je na Švedskem hladno, bodite pripravljeni na večplastno oblačenje.

Stockholm, Švedska. Foto: Shutterstock
Stockholm, Švedska. Foto: Shutterstock

 • Pozdravljanje

Pri pozdravu se pričakuje trden stisk roke in neposreden očesni stik z vsemi prisotnimi ob prihodu in odhodu. Tudi otroke pozdravijo z rokovanjem.

 • Vizitke

Poslovne vizitke se običajno uporabljajo in predajajo brez posebnega rituala. Mlajši poslovneži vizitk skoraj ne uporabljajo več in se raje povezujejo prek poslovnih platform, kot je LinkedIn.

Skoraj vsi švedski poslovneži dobro govorijo angleško, zato so tolmači redko potrebni. Razpoložljivost in potrebo po avdiovizualni opremi za vaše srečanje je treba vnaprej preveriti.

 • Hvale tu ne boste našli

Švedi so zelo spoštljivi, zadržani in skromni. Nikoli se ne hvalijo s svojimi dosežki. Izogibajo se površnosti, so poslovni, analitični in usmerjeni v podrobnosti.

 • Odločitve temeljijo na soglasju, med seboj so sproščeni

Švedska podjetja so na splošno manj hierarhična kot v drugih državah, odločitve pa temeljijo na soglasju. Na Švedskem se večinoma kličejo po imenih, medsebojna komunikacija je sproščena.

 • Pogajalski proces

Bodite dobro pripravljeni na vstop v pogajanja s Švedi, saj so znani po tem, da skrbno analizirajo informacije, ozadje in predloge. Priporočljivo je, da svojemu švedskemu poslovnemu partnerju v pisni obliki posredujete veliko informacij, ki jih je treba preučiti. 

Poskrbite, da bo vaša predstavitev dobro organizirana. Švedi so znani po svoji sposobnosti, da omogočijo dobro poslovanje, ne da bi si pri tem ustvarili sovražnike. Negujejo dialog in idejo demokracije, zato je normalno, da se o temah podrobno pogovarjajo, da bi dosegli dogovor. Zaradi švedske kulture, ki da veliko na konsenz, so včasih potrebna številna srečanja, da se doseže dogovor celo o manj pomembnih točkah. Pogosto skrivajo svoja resnična čustva, pomanjkanje jasnega vodje pa lahko na sestankih povzroči zmedo. Pogosto bodo vnaprej navedli svojo 'pošteno' ceno in se nato ne bodo več želeli pogajati. Posluževanje humorja med pogajanji ni priporočljivo, saj gre za resen posel. 

So metodični in natančni ljudje, ki počasi spreminjajo svoja stališča in si bodo sami prizadevali za popuščanje. Za poslovanje s Švedi je pomembno, da ste pošteni, vsi dogovori pa morajo biti napisani in podpisani, saj Švedi pisno pogodbo štejejo za memorandum o soglasju in tudi kot dokaz za sklenitev posla.

image_alt
Dinastija Rothschild: najbogatejša družina na svetu

 • Po sestanku

Zapisnik seje bo razposlan, na njem pa naj bodo navedeni vsi pomembni naloge in roki. Pogosto bodo v zapisniku navedeni tudi posamezniki, ki so jim bile zaupane naloge in dejanja. Od udeležencev se pričakuje, da bodo delali samostojno in da bodo nato o svojih dosežkih poročali odgovornemu.

Za ohranitev verodostojnosti je pomembno, da se postavke spremljajo in dokončajo v dogovorjenih rokih. Če se točke ne upoštevajo, lahko to vpliva na udeležbo na prihodnjih sestankih. V primerih, ko se iz nekega razloga ni mogoče držati dogovorjenega, je treba o zamudah obvestiti vse vpletene strani. Sporazum na Švedskem se šteje za dejavnega, ko je prvič oblikovan, čeprav morda še ni bil pisno potrjen. Ne pozabite, da se je treba izogibati odprtemu soočenju, konfliktom in nesoglasjem, kadarkoli je to mogoče.

 • Obdarovanje

Darila so primerna pri zaključevanju poslov in ne na začetku poslovnega razmerja. Počakajte, da vam bo švedski partner prvi podaril darilo. Tudi na družabnih dogodkih se pričakujejo skromna darila oziroma manjše pozornosti. Ko ste na primer povabljeni na večerjo, je kot darilo gostitelju smiselno prinesti rože, žgane pijače, vino, torto ali čokolado. Izogibajte se krizantem, belim lilijam, rdečim vrtnicam ali orhidejam, saj so povezane z drugimi priložnostmi. Družina je za Švede zelo pomembna, zato je zelo cenjeno, če prinesete majhna darila za družino, npr. sladkarije za otroke.

Praznične voščilnice so primerne, zlasti kot zahvala za prejemnikovo poslovanje v preteklem letu. Treba jih je poslati pravočasno, da jih prejmemo teden dni pred božičem. Običajno je, da si ob božiču izmenjajo drobna darila tudi sodelavci in poslovni partnerji.

 • Podkupovanje in korupcija

Švedska je ena najmanj koruptivnih držav na svetu in obstaja zelo močno javno mnenje proti vsem oblikam korupcije. Od leta 1962 švedski kazenski zakonik vključuje sankcije proti vsaki osebi, ki prejme ali da kakršnokoli podkupnino. To je dobra novica za vlagatelje, ki želijo ustanoviti podjetje na Švedskem.

Vir: businessculture.org

Več iz rubrike