Odpiramo vrata tujine: Potovanje na Poljsko (4/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Poljsko.
Fotografija: Poljska. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Poljska. Foto: Shutterstock

Državni prazniki in dela prosti dnevi na Poljskem:

v letu 2022

 

1. januar

novo leto

6. januar

sveti trije kralji

17. april

velika noč

18. april

velikonočni ponedeljek

1. maj

praznik dela

3. maj

dan ustave

5. junij

binkoštna nedelja

16. junij

sveto rešnje telo in kri

15. avgust

Marijino vnebovzetje

1. november

vsi sveti

11. november

dan neodvisnosti

25. december

božič

26. december

božič (drugi dan)

Vir: www.timeanddate.com

Priporočena dnevnica znaša 36 evrov.

Informacije glede diplomatsko konzularnih predstavništev, vizumov in varnosti potovanj dostopne na spletni strani https://www.gov.si/.

Električna napetost: Za Poljsko sta povezani dve vrsti vtičev, tipa C in E. Vtič tipa C je vtič, ki ima dva okrogla zatiča, vtič tipa E pa je vtič, ki ima dva okrogla zatiča in luknjo za moški ozemljitveni zatič vtičnice. Poljska deluje na napajalno napetost 230V in 50Hz.

Slovenski državljani za vstop na Poljsko ne potrebujejo vizuma.

Slovenski državljani lahko v vse države, ki so članice EU, vstopajo z veljavno osebno izkaznico.

Voda iz pipe je povsod po državi varna za pitje.

image_alt
Najdražje restavracije z Michelinovimi zvezdicami

Opozorilo: Neuradni taksiji so prisotni na Varšavskem letališču in drugod. Ker neuradni taksiji za vožnjo zaračunavajo visoke zneske, priporočamo da koristite le storitve uradnih taksijev. Uradni taksiji imajo na vratih in strehi avta napisano ime in telefonsko številko taksi podjetja (poleg lučke zasedeno / prosto), na oknu pa je obešen cenik.

Vir: gov.si

Prevozna sredstva do destinacije

 • Z letalom: Trenutno ni prepovedi zračnega prometa. Preverite posebne pogoje vstopa iz držav EU ali pridruženih schengenskih držav ali iz držav, ki niso članice EU in niso pridružene schengenske države glede na vašo državo odhoda. Vsi potniki, ki potujejo z letalom, morajo izpolniti obrazec za iskanje potnikov.
 • Z avtobusom: Na Poljsko je enostavno priti z mednarodnimi avtobusnimi linijami. Velika mesta, kot so Varšava, Krakov, Poznan, Gdansk, se nahajajo na evropskih poteh s številnimi povezavami.
 • Z avtom: Najem avtomobila in vožnja po Poljski je najboljši način za samostojno potovanje. Vendar pa mnogi obiskovalci trdijo, da je Poljska ena najbolj neprimernih destinacij za vožnjo v Evropi. Ima namreč slabe ceste in veliko je voznikov, ki ne dosegajo sprejetih evropskih ravni vozniškega znanja. Celotna avtocesta A4 je dolga 667 kilometrov, vožnja po njej pa traja (v tem trenutku) 6:27 ur pri hitrosti 103 km/h. Teoretični čas znaša približno pet ur in predvideva potovanje z največjo hitrostjo 140 km/h. Izjema je 96 kilometrov dolg odsek zahodno od Wroclawa, kjer je omejitev 110 km/h.
 • Z vlakom: Za potnika je potovanje z železnico eden najboljših načinov za potovanje po državi. Obstaja storitev domačega letalskega prevoznika, cestni sistem pa je boljši kot pred 10 leti, vendar je zaradi težav s prometom in parkiranjem, ki jih ima veliko mest, potovanje po železnici še vedno najbolj udobno in priročno.
 • Z ladjo: Trenutno lahko pridete na Poljsko s trajektom s številnih destinacij, predvsem s Švedske. Sem prihajajo trajekti s štirih destinacij in en trajekt z otoka Bornholm blizu Gdanska, zato izbire trajektov ne manjka.

Prehajanje državne meje

Vsi potniki, ki potujejo na Poljsko, morajo izpolniti obrazec za lokalizacijo potnikov.

Otroci, mlajši od 12 let, ki potujejo pod nadzorom odraslih, ki so bili v celoti cepljeni ali je rezultat njihovega testiranja na covid-19 negativen, so izvzeti od testiranja in karantene.

Potniki lahko vstopijo na Poljsko brez karantene, če izpolnjujejo enega izmed pogojev PCT:

 • Dokazilo o popolnem cepljenju, opravljeno 14 dni po drugem odmerku cepiva (šteto od dneva po zadnjem datumu cepljenja) ali 14 dni po enkratnem odmerku cepiva Janssen/Johnson&Johnson.
 • Upoštevajo se vsa cepiva, ki jih je odobrila Evropska agencija za zdravila (EMA).
 • Dokazilo o prebolelosti covida-19, ki velja šest mesecev od dneva pozitivnega rezultata PCR testa.
 • Negativen rezultat testa na covid-19, ki je bil opravljen 48 ur pred prihodom.

Ker Slovenija nima več seznamov držav, velja, da morajo za vstop v državo potniki izpolnjevati enega izmed pogojev PCT.

Krakov, Poljska. Foto: Shutterstock
Krakov, Poljska. Foto: Shutterstock

Aktualne omejitve na Poljskem

Trenutno veljavni ukrepi so na voljo na portalu za koronavirus:

Imetnik enega izmed pogojev PCT je upravičen do več storitev v objektih, kot so zasebna druženja, javna srečanja, do obiska verskih objektov, turističnih ustanov, notranjih znamenitosti in športnih dejavnosti. Podrobnosti so na voljo spodaj.

Nošenje obrazne maske je obvezno skoraj povsod (vendar ne na prostem):

 • v avtobusih, tramvajih in vlakih
 • v trgovinah, nakupovalnih centrih, bankah, trgih in poštnih uradih
 • v kinematografih in gledališčih
 • v ambulantah in bolnišnicah
 • v cerkvah, šolah in univerzah
 • v vladnih pisarnah in drugih civilnih centrih
 • na stopniščih
 • na delovnem mestu, če je v prostoru več kot ena oseba, in med sestanki

Pomembno: uporaba šalov, vizirjev ali ščitnikov za obraz namesto maske za obraz ni dopustna.

Med ljudmi je treba ohranjati minimalno razdaljo 1,5 metra. Iz te zahteve so izključene naslednje kategorije:

 • starši z otroki in otroci, mlajši od 13 let;
 • ljudje, ki živijo v enem gospodinjstvu ali vodijo gospodinjstvo skupaj;
 • invalidi, osebe, ki se ne morejo gibati same, osebe s posebnimi potrebami in njihovi skrbniki.

Na prireditvah in srečanjih lahko sodeluje do 100 ljudi, bodisi na prostem, v zaprtih prostorih ali na določenih območjih. Potrebno je zgolj ohraniti razdaljo 1,5 metra med mizami, razen če je med njimi pleksi steklo. Omejitev ne velja za osebe, ki so v celoti cepljene proti covidu-19.

Trgovinski sejmi, kongresi in konference se lahko organizirajo pod pogojem ohranjanja omejitve ene osebe na 15 kvadratnih metrov.

Na vozila javnega prevoza se lahko vkrca le omejeno število potnikov, ki je enako številu razpoložljivih sedežev.

Bogoslužni objekti so odprti z omejitvami, prav tako neživilske trgovine, gostinski obrati, kinematografi, muzeji, storitve osebne nege, plaže in turistične nastanitve. Omejitev se ne uporablja za osebe, ki so v celoti cepljene proti covidu-19.

Vir: reopen.europa.eu

image_alt
Mega projekti, ki bodo preoblikovali Afriko

Poslovni bonton

 • Točnost

Na splošno velja, da so Poljaki precej točni. Vendar pa lahko ljudje na višjih položajih pridejo pozno na sestanek, da bi s tem pokazali svoj status in pomen v hierarhiji podjetja. Priporočljivo je, da pridete na poslovni sestanek pravočasno, čeprav vam lahko oprostijo do 15 minut zamude.

V družabnih okoliščinah so pravila bolj sproščena in če ste povabljeni na zabavo, je pričakovati, da boste prišli s približno 15-minutno zamudo.

 • Uradno poslovno vzdušje

Prva stvar, ki jo boste opazili pri interakciji s potencialnimi poljskimi poslovnimi partnerji, je, da je poljska poslovna kultura bolj formalna. Obvezno je rokovanje ter uporaba nazivov, imen in priimkov. Pomembnost hierarhije in spoštovanja protokola naredijo poslovna srečanja na Poljskem bolj slovesna. Poljaki bodo verjetno ohranili neposredno in osredotočeno strokovnost, tema razprave pa se bo hitro premaknila na vsebinska vprašanja.

Ta pristop ni omejen le na sestanke, temveč ga spremlja tradicionalno zelo hierarhičen slog upravljanja. Starost je priznana; na primer na pogajanja je morda priporočljivo poslati delegate z enakovrednim statusom. Posli lahko potekajo počasi ob upoštevanju pravil in formalnosti. Zaupanje in poštenost sta cenjeni.

Težko je vzpostaviti odnos s preveliko prijaznostjo. Prezgodaj in z neformalno uporabo imen boste obravnavani kot nevljudna oseba, kar lahko povzroči nezaupanje.

 • Neposreden komunikacijski slog 

Druga razlika, ki hitro postane očitna, je neposreden slog, v katerem komunicirajo Poljaki. Poljaki povedo, kar mislijo, in zadeve obravnavajo neposredno; še posebej, ko rečejo ne. Če bi bili razdraženi, razočarani ali jezni, Poljaki ne bi skrivali svojih čustev.

Različen je tudi slog izražanja mnenj. Kritika pride pred oceno. Poljaki bodo imeli stališče 'če nekaj deluje, zakaj bi se o tem pogovarjali' in se ne bodo počutili dolžni dati pozitivne povratne informacije. Malo verjetno je, da bodo pokazali neiskreno navdušenje. Vendar se bodo počutili dolžne ukrepati na podlagi danih povratnih informacij.

V kombinaciji z določeno počasnostjo pri odgovarjanju na e-poštna sporočila se lahko Poljaki zdijo ohlapni, kažejo pomanjkanje zanimanja in se osredotočajo na negativnosti nekomu, ki je vajen poslovne kulture. 

Poljska. Foto: Shutterstock
Poljska. Foto: Shutterstock

Raven angleščine je med odločevalci v mednarodno aktivnih podjetjih dobra.

 • Predstavitve

Predstavitve morajo biti jasne in lahko razumljive – specifične, podrobne, podprte z dejstvi in resnične ter se morajo nanašati na nematerialne učinke. Osebe, ki nekaj predstavljajo, ne smejo dajati vtis pretirane navdušenosti.

Jasno jim je potrebno začrtati obseg predlaganega odnosa, opisati način sodelovanja in predlagane vloge. 

Vzorci so lahko koristen način za varnostno kopiranje vaših točk. Po predstavitvi je treba poslati uradno nadaljnje pismo. Ton in pristop se bosta morda morala razlikovati glede na vaše občinstvo. Pričakujete lahko vprašanja o cenah in drugih posebnostih.

 • Srečanja

Začetni sestanek bo verjetno kratek. Lahko se pojavijo vprašanja glede cen. Poljski udeleženci bodo želeli jasno poznati namen vašega obiska in obseg morebitnega odnosa.

V pogajalskem procesu ne bodite prizanesljivi in ​​ne postavljajte ultimata, saj bo trma slabo sprejeta in pogajanja niso v poljskem slogu. Najboljše bodo delovali prijateljski in ostri argumenti, nikoli jezni.

O vseh pomembnih vprašanjih bo na koncu odločal višji izvršni direktor ali lastnik zaradi hierarhične narave poslovanja. Če odločevalci niso prisotni na sestanku, je verjetno vse skupaj le informativnega značaja, odločitve pa verjetno ne bo.

 • E-pošta

Poljski slog pošiljanja e-pošte se morda zdi manj prefinjen, predvsem zaradi želje po prihranku časa. Na primer; običajno je, da se ne podpišete s svojim imenom, razen če gre za del samodejnega podpisa.

Vsa poslovna korespondenca bo najverjetneje obravnavana s polnim naslovom, imenom in priimkom, tudi v kasnejših delih pogovora.

Poljaki se počutijo manj dolžni hitro odgovoriti na e-pošto ali poslati potrditev po prejemu sporočila.

 • Obdarovanje

Na Poljskem se pričakuje, da bodo darila podeljena na začetnem poslovnem srečanju in ob sklenitvi kakršnegakoli poslovnega dogovora, na primer ob podpisu pogodbe. Majhna darila, kot je poslovno darilo (brez logotipa podjetja ali blagovne znamke) ali spominek, ki predstavlja vašo državo, bi bilo sprejemljivo. Druga primerna darila lahko vključujejo visokokakovostne čokolade, cigare, rože, parfume, vino ali alkoholne pijače iz vaše domovine, ki jih na Poljskem ni ali jih je težko dobiti.

Če ste povabljeni na dom poslovnega partnerja, je normalno, da prinesete rože, sladkarije ali steklenico vina.

image_alt
Najlepše alpske vasice

 • Poslovni kodeks oblačenja

Za poslovna srečanja večina menedžerjev nosi formalna oblačila, kar pomeni, da moški nosijo temne obleke s suknjičem in kravato, ženske pa obleke s hlačami ali krilom. Med običajnimi uradnimi urami je lahko kodeks oblačenja nekoliko manj formalen, vendar morate kljub temu ohraniti pameten videz. Prvi vtisi so v poslovni skupnosti vedno zelo pomembni.

Velike organizacije postavljajo politiko oblačenja za svoje zaposlene, da bi izkazale spoštovanje do svojih poslovnih partnerjev, strank in širše javnosti. Vendar pa so nekatera podjetja uvedla »priložnostne petke«, ko se zaposleni lahko odločijo za udobnejšo obleko.

Mala in srednje velika podjetja pogosto nimajo uradne politike, vendar bodo od vas pričakovala, da se oblečete v skladu s svojim položajem in okoljem, v katerem delate.

Podkupovanje in korupcija

Na Poljskem ljudje zaznavajo, da velik posel pogosto stoji za motivacijo javnih uradnikov, vključno s politiki, ministri, regionalnimi voditelji in celo sodniki.

Podkupovanje je običajno v manjšem obsegu, kjer bo nekaj tisoč zlotov zamenjalo lastnika, da bi zmanjšali birokracijo v vladnih uradih in zgladili postopke za licenciranje in pogodbena naročila. Skoraj nemogoče je poslovati na Poljskem, ne da bi bili del kulture »več odprtih vrat«. Vendar pa bi vas lahko s tem načinom delovanja prav tako zlahka obtožili storitve kaznivega dejanja.

Vir: businessculture.org

Več iz rubrike