Znotraj uspešnega življenja Melinde French Gates

Melinda French Gates po ločitvi ostaja ena najmočnejših žensk v filantropiji.
Fotografija: Melinda Gates. Foto: TOM BRENNER/Reuters
Odpri galerijo
Melinda Gates. Foto: TOM BRENNER/Reuters

Melinda French Gates je najbolj znana kot nekdanja žena soustanovitelja Microsofta Billa Gatesa, vendar njena identiteta in uspeh segata daleč preko oznake 'bivša žena milijarderja'.

image_alt
Podjetje Ecolab, ki ga podpira Bill Gates, je kupilo molk zaposlenih

Kot sopredsedujoča fundacije Billa in Melinde Gates ostaja namreč ena najmočnejših žensk v filantropiji.

Maja lansko leto sta Melinda in Bill Gates naznanila ločitev po 27 letih zakona, v katerem so se jima rodili trije otroci, Jennifer, Phoebe in Rory. Kljub številnim špekulacijam o razlogu za njun razhod sta ostala prijatelja in partnerja v fundaciji Gates, ki se osredotoča na pomoč pri zmanjševanju globalnih neenakosti.

V nedavnem intervjuju za Sunday Times je Gates dejal, da je bil njegov zakon z Melindo odličen in da če bi se moral odločiti, bi se še enkrat poročil z njo.

Nekdanja zakonca Gates. Foto: Francois Lenoir/REUTERS
Nekdanja zakonca Gates. Foto: Francois Lenoir/REUTERS

Nekdanja zakonca sta se spoznala leta 1987 na Microsoftovi konferenčni večerji in ostalo je bilo zgodovina. 

Najboljša učenka v šoli

Melinda je bila rojena v katoliški družini, odraščala je v Dallasu v Teksasu s svojimi starši in tremi brati in sestrami.

Zanimanje za računalništvo je razvila med študijem na katoliški šoli St. Monica, kjer je bila najboljša učenka v svojem razredu.

Njen oče, sicer letalski inženir, je nekega dne pokazal Apple II (eden prvih računalnikov na svetu) , kar je še dodatno vzbudilo njeno zanimanje za računalniške igre in programski jezik.

Leta 1982 je na Akademiji v Dallasu diplomirala iz računalništva, leta 1986 pa iz ekonomije na Univerzi Duke. Ima tudi magisterij iz poslovanja.

image_alt
Bill Gates svari pred vlaganjem v bitcoin

Vodja trženja pri Microsoftu

Med študijem je služila denar s poučevanjem matematike in računalniškega programiranja. Po diplomi se je zaposlila pri Microsoftu, kmalu po tem, ko so delnice podjetja začele močno naraščati.

V času službovanja v najbolj znanem računalniškem podjetju je bila vodja projektov Microsoft Bob, Encarta, Cinemania, Publisher, Word in Expedia, do leta 1996 pa je bila na položaju generalne direktorice informacijskih izdelkov.

Ena najbolj plodnih filantropinj

Od leta 1996 do 2003 je bila Melinda članica upravnega odbora univerze Duke, v sklopu katere je ustanovila znanstveni center, univerzitetni program štipendistov in program DukeEngage.

image_alt
Bill Gates s subvencioniranjem pomaga državam do ničelnih emisij

Nekdanja žena Billa Gatesa je znana kot ena najbolj plodnih filantropinj na svetu. Fundacijo Gates je prvih šest let delovanja vodila skoraj sama. Pomagala je oblikovati in odobriti strategije fundacije, pregledovala je rezultate in določala splošno usmeritev organizacije.

Fundacija, ustanovljena za izboljšanje zdravstvenega varstva, zmanjšanje skrajne globalne revščine in razširitev izobraževalnih možnosti v ZDA, je bila leta 2020 razglašena za drugo največjo dobrodelno fundacijo na svetu. Po nekaterih podatkih je ocenjena na 50 milijard dolarjev.

Trenutno je Bill Gates ocenjen na 133,8 milijarde dolarjev, kar ga uvršča na četrto mesto najbogatejših Zemljanov, Melinda pa naj bi bila po ocenah Forbesa vredna 'le' 6 milijard dolarjev.

image_alt
Najbogatejši Zemljani med pandemijo podvojili premoženje

Več iz rubrike