Bill Gates svari pred vlaganjem v bitcoin

Ustanovitelj Microsofta Bill Gates je eden redkih milijarderjev, ki ga kriptovalute ne prepričajo.
Fotografija: Bill Gates. Foto: Leon Neal/Reuters
Odpri galerijo
Bill Gates. Foto: Leon Neal/Reuters

Milijarder in soustanovitelj Microsofta Bill Gates je v nedavnem intervjuju povedal, da je glede norije okoli bitcoina zelo previden. Zlasti zato, ker lahko vrednost kriptovalute zamaje nekaj tako preprostega, kot je tvit izvršnega direktorja Tesle Elona Muska.

image_alt
Elon Musk doniral 5,7 milijarde dolarjev v Teslinih delnicah

Z enim tvitom stresel trg kriptovalut

Spomnimo, da je Musk lani samo z enim tvitom s celotnega trga kriptovalut izbrisal za več kot 300 milijard evrov. V objavi je namreč napisal, da Tesla ne bo več sprejemala bitcoina, kot razlog pa je navedel skrb ob hitro naraščajoči uporabi fosilnih goriv za rudarjenje in opravljanje transakcij bitcoinov. Muskov tvit je povzročil, da je največja kriptovaluta na svetu v nekaj urah padla za kar 15 odstotkov.

To pa ni bila edina Muskova objava na družabnih omrežjih, s katero je ta zamajal trg kriptovalut ali pa vsaj zmedel sledilce.

image_alt
Mate Rimac in Elon Musk skupaj v New Yorku

Musk s tvitom o bitcoinu spet zmedel sledilce

»Elon ima na tone denarja in je zelo prefinjen, zato me ne skrbi, da se bo vrednost njegovih bitcoinov naključno povečala ali zmanjšala,« je dejal Gates in dodal, da se v te manije zapletajo ljudje, ki morda na zalogi nimajo toliko denarja, zato sam ni naklonjen bitcoinu.

image_alt
Znanstveniki iznašli cepivo proti staranju

»Če imate manj denarja kot Elon, morate biti previdni,« naj bi glede na navedbe CNBC izjavil Gates. Glede na to, da je Elon Musk po podatkih Forbesa (še vedno) najbogatejši Zemljan, se številni sprašujejo, ali je Gates z izjavo mislil, da bi se morali vsi izogibati bitcoinu.

Musk, najbogatejši človek na svetu, katerega premoženje je ocenjeno na 208 milijard evrov, je predvsem oboževalec bitcoina, kar je dokazal z nedavnim tvitom, ki je spet povzročil veliko zmede med sledilci.

Četrti najbogatejši Zemljan zato pravi, da je prav njegov kolega, tehnološki milijarder, primer, zakaj ga vsakodnevna uporaba bitcoina ne zanima.

Gates je sicer podpornik digitalnih valut

Gatesa skrbi predvsem pomanjkanje predpisov v zvezi s kriptovalutami. Po njegovem mnenju obstajata dve glavni tveganji, povezani z bitcoinom in drugimi kriptovalutami; so decentralizirane in lahko zelo nestanovitne.

Gates je dejal, da se Fundacija Gates sicer pogosto poslužuje uporabe digitalne valute, vendar le v primeru, ko je vršilec transakcije viden. Sam meni, da je digitalni denar dobra stvar, zlasti ko gre za financiranje revnejših držav, saj je takšno pošiljanje denarja njihovim državljanom najbolj učinkovito, še navaja CNBC.

image_alt
Stephen Hawking je dva tedna pred smrtjo napovedal konec vesolja

Več iz rubrike