Elon Musk doniral 5,7 milijarde dolarjev v Teslinih delnicah

Davek na kapitalski dobiček za podarjene delnice ne velja, zato ima ustanovitelj Tesle na račun dobrodelnosti velike davčne olajšave.
Fotografija: Foto: Stephen Lam/Reuters
Odpri galerijo
Foto: Stephen Lam/Reuters

Elon Musk je lani novembra v dobrodelne namene skupno namenil več kot pet milijonov delnic najvrednejšega proizvajalca električnih avtomobilov na svetu, poročajo tuji mediji.

image_alt
Največje in najdražje bivališče na svetu v stečajnem postopku

S podarjenim zneskom v vrednosti 5,74 milijarde dolarjev (5,18 milijarde evrov) je postal Musk drugi največji donator v ZDA v letu 2021, takoj za fundacijo Gates, ki jo vodita Melinda in Bill Gates.

Za podarjene delnice davek ne velja

Uradni podatki ameriške komisije za vrednostne papirje (SEC) kažejo, da je v zadnjih dveh mesecih preteklega leta Musk prodal Tesline delnice v vrednosti 14,8 milijarde evrov. Za prodajo se je odločil po tem, ko je svoje sledilce na Twitterju vprašal za mnenje o odprodaji 10-odstotnega deleža v podjetju.

image_alt
Znanstveniki v bližini našega Osončja odkrili Zemlji podoben planet

Prodaja delnic je s sabo prinesla velik račun za davek. Musk je moral namreč po poročanju tujih medijev plačati skoraj 10 milijard evrov zaradi delniških opcij, ki naj bi mu v kratkem potekle.

Foto: BRITTA PEDERSEN/AFP
Foto: BRITTA PEDERSEN/AFP

Davek na kapitalski dobiček za podarjene delnice ne velja, zato ima ustanovitelj Tesle od doniranja velike davčne ugodnosti, menijo poznavalci.

Lani je direktor Svetovnega programa ZN za hrano (WFP) David Beasley Muska pozval, naj donira sredstva in tako pomaga rešiti svet pred svetovno lakoto.

Musk je na Twitterju odgovoril, da bo takoj prodal Tesline delnice, če mu WFP razloži, kako bo s tem rešil svetovno lakoto. Svetovni program za hrano se je na Muskove besede odzval z načrtom, a odgovora z Muskove strani ni bilo, navaja CNN Business.

image_alt
Elon Musk, možganski čipi in evtanazija makaki opic

»Na milijone ljudi po svetu je na robu lakote. Ali bo Svetovni program za hrano prejel kaj od tega denarja, bomo še videli. Vendar sem navdušen, ko slišim, da se je Elon Musk angažiral. To je neverjeten in velik prvi korak,« je takrat komentiral Beasley.

Musk sledi ostalim milijarderjem

Elon Musk je tudi ustanovitelj fundacije Musk za financiranje projektov, ki podpirajo razvoj varne umetne inteligence v korist človeštva.

image_alt
Na Grenlandiji v rubinu našli najstarejši dokaz življenja na Zemlji

Kot poročajo tuji mediji, naj bi fundacija lani ponudila 90 milijonov evrov nagrade izumitelju tehnologije za odstranjevanje ogljika iz ozračja. Več kot 18 milijonov evrov je podaril šolam v Teksasu in devet milijonov evrov mestu Brownsville.

Musk s svojimi filantropskimi gestami sledi drugim milijarderjem. Ustanovitelj Amazona Jeff Bezos je lani podaril skoraj milijardo evrov, od tega 390 milijonov okoljskim organizacijam, leta 2020 pa je fundacija Gates več kot pet milijard evrov namenila raziskavam in razvoju cepiv.

image_alt
Seksistično in nezdravo delovno okolje pri najbogatejšem Zemljanu

Več iz rubrike