Elon Musk, možganski čipi in evtanazija makaki opic

Muskovo podjetje za izdelavo možganskih čipov Neuralink zanika trditve o krutem ravnanju z živalmi.
Fotografija: Elon Musk, ustanovitelj podjetij Nauralink, Tesla, SpaceX, 13. junij 2019. Foto: Mike Blake / Reuters
Odpri galerijo
Elon Musk, ustanovitelj podjetij Nauralink, Tesla, SpaceX, 13. junij 2019. Foto: Mike Blake / Reuters

Ameriški Odbor zdravnikov za odgovorno medicino (PCRM) je v pritožbi, ki jo je nedavno vložil pri ameriškem ministrstvu za kmetijstvo (USDA), trdil, da je podjetje Neuralink kruto ravnalo z opicami makaki, ki se uporabljajo za testiranje tehnologije možganskih čipov. Družba Neuralink je na svojem blogu zapisala, da je z živalmi delala na »najbolj human in etičen možen način«, čeprav je med testiranjem evtanazirala osem makaki opic, med drugim tudi zaradi okvar čipov.

Družba Neuralink upa, da bo še letos pričela s testiranjem na ljudeh

Neuralink je nevrotehnološko podjetje, ki razvija vsadljive vmesnike med možgani in strojem. Foto: Neuralink
Neuralink je nevrotehnološko podjetje, ki razvija vsadljive vmesnike med možgani in strojem. Foto: Neuralink
Podjetje Neuralink, ki ga je ustanovil izvršni direktor Tesle Elon Musk, da bi razvilo napravo, ki bi človeške možgane povezala z računalniki, je zanikalo trditve o krutem ravnanju z živalmi. Pritožbo s takšnimi trditvami je sicer vložila neprofitna raziskovalna in zagovorniška organizacija PRCM s sedežem v Washingtonu, ki promovira rastlinsko prehrano, preventivno medicino in alternative raziskavam na živalih ter spodbuja tisto, kar opisuje kot »višje standarde etike in učinkovitost raziskav«.

V blogu, ki je bil objavljen kot odgovor na nedavne kritike, podjetje Neuralink poudarja svojo zavezanost dobremu počutju živali: »Naše osrednje poslanstvo je oblikovati program oskrbe živali, ki daje prednost potrebam živali, in ne tipični strategiji gradnje zgolj za udobje ljudi.« 'Uporaba' vsake živali je bila temeljito načrtovana in premišljena, da bi uravnotežili znanstvena odkritja z etično uporabo živali, povzema BBC News.

image_alt
Prvi robot z državljanstvom želi imeti otroke in uničiti človeštvo

Na začetku raziskave je družba Neuralink sodelovala z Davisovim nacionalnim raziskovalnim centrom za primate, ki je del Univerze v Kaliforniji, vendar je leta 2020 zgradila lastne prostore za namestitev opic z navedenim namenom »izboljšati« sedanje standarde. Kot omenjeno je PRCM prejšnji teden vložil pritožbo proti univerzi UC Davis, ki se je nanašala na »invazivne in smrtonosne možganske poskuse, ki so jih izvajali na 23 opicah«.

Neprofitna organizacija trdi: »Večini živali so odstranili dele lobanje, da bi jim v možgane vsadili elektrode.« Prav tako trdi, da so bile v poskusu uporabljene makaki opice, ki sicer predstavljajo rod družabnih opic starega sveta, v kletki same, utrpele so »poškodbe obraza« ter imele napade in okužbe na mestu vsadka.

Evtanaziranih je bilo osem opic

Odbor PCRM je navedel, da je informacije pridobil iz 600 strani dokumentov, ki so bili objavljeni po tem, ko je lani vložil tožbo za dostop do javnih podatkov. Zdaj je vložil še drugo tožbo, da bi univerzo prisilil k objavi videoposnetkov in fotografij opic.

Makaki predstavljajo rod družabnih opic starega sveta. Foto: Mohd Rasfan / AFP
Makaki predstavljajo rod družabnih opic starega sveta. Foto: Mohd Rasfan / AFP

Družba Neuralink je v svoji zavrnitvi trditev priznala, da sta bili dve živali usmrčeni »ob načrtovanih končnih datumih za zbiranje pomembnih histoloških podatkov«. Drugih šest opic je bilo evtanaziranih po nasvetu veterinarske ekipe univerze UC Davis. »Ti razlogi so vključevali en kirurški zaplet pri uporabi izdelka BioGlue, ki ga je odobrila FDA, eno odpoved naprave in štiri domnevne okužbe, povezane z napravo,« je navedeno v dokumentu.

image_alt
Video: Neuničljivi robotski ščurek se prikrade v vse špranje

Leta 2020 je podjetje Neuralink odprlo vivarij s površino 550 kvadratnih metrov, v katerem so nastanjene živali. Na blogu je objavilo fotografije enote, na katerih so bile prikazane igrače, hrana in tako imenovane 'naprave za obogatitev', ki živalim omogočajo, da se hranijo. Podjetje Neuralink je bilo sicer ustanovljeno leta 2016, Musk pa ga financira zasebno.

Naprava, s katero se podjetje ukvarja, je sestavljena iz majhne sonde, velikosti kovanca, in sestavljene iz tisočih elektrod, pritrjenih na prožne niti, tanjše od človeškega lasu, ki lahko spremljajo aktivnost nevronov v možganih.

Prvotni namere oziroma želje so, da bo potencialno uspešna naprava uporabljena za pomoč bolnikom s hudimi nevrološkimi obolenji. Musk pa si predstavlja tudi prihodnost »nadčloveške kognicije«, navaja BBC News. Do zdaj je podjetje sicer uspešno implantiralo mikročipe v možgane prašiča z imenom Gertruda in opice z imenom Pager.

image_alt
Elon Musk: Tesla razvija humanoidnega robota

Več iz rubrike