Stephen Hawking je dva tedna pred smrtjo napovedal konec vesolja

Eden izmed vodilnih svetovnih teoretičnih fizikov je sicer umrl 14. marca 2018, ko navdušenci nad matematiko obeležujejo dan pi (π).
Fotografija: Stephen Hawking, 19. oktober 2015. Foto: Alex Grimm / Reuters
Odpri galerijo
Stephen Hawking, 19. oktober 2015. Foto: Alex Grimm / Reuters

Angleški fizik, astrofizik, matematik in kozmolog Stephen Hawking je bil prejemnik številnih nagrad in priznanj, med drugim pa je raziskoval črne luknje in nastanek vesolja. Velja za enega izmed vodilnih svetovnih teoretičnih fizikov, ki je dokazal, da črne luknje izhlapevajo. Le dva tedna pred svojo smrtjo pa je dokončal teorijo, v kateri je opisal svojo napoved konca sveta.

image_alt
Pri Plitvičkih jezerih izjemna arheološka najdba

Hawking je sicer umrl v 76. letu starosti na dan pi (π), torej 14. marca 2018. Zanimivo naključje je, da se je na ta dan leta 1879 rodil nemški fizik in matematik Albert Einstein. Dan pi (π) je sicer praznik, na katerega vsako leto na 14. marec obeležujemo matematično konstanto π (pi). V ameriškem zapisu datumov je namreč 14. marec zapisan kot 3/14, kar predstavlja prve tri števke pi.

Praznika so se spomnili navdušenci nad matematiko v ZDA, ki so začeli na ta dan prirejati proslave, na katerih jedo pite (angleška beseda za pito je 'pie' in se izgovarja enako kot pi) in tekmujejo v pomnjenju števila pi. Iz ZDA se je kasneje praznovanje razširilo drugod po svetu, navaja spletna enciklopedija Wikipedija. V začetku marca prirejajo tekmovanje v pomnjenju števila pi tudi na Fakulteti za matematiko in fiziko (FMF) v Ljubljani.

image_alt
Znanstveniki v bližini našega Osončja odkrili Zemlji podoben planet

Kaj je napovedal Hawking?

Hawking je v svojem zadnjem delu z naslovom 'A Smooth Exit From Eternal Inflation' (gladek izhod iz večne inflacije) napovedal, kako bo naše vesolje sčasoma ugasnilo v temo, ko bo zvezdam zmanjkalo energije. Skupaj s profesorjem Thomasom Hertogom z belgijske univerze KU Leuven je Hawking predlagal tudi način, kako bi lahko znanstveniki z uporabo sond na vesoljskih ladjah našli alternativno vesolja.

To naj bi ljudem omogočilo natančnejše razumevanje našega vesolja, razvozlati, kaj vse še obstaja, in končno spoznati naše mesto v vesolju. »Pogosto je bil nominiran za Nobelovo nagrado in bi jo moral dobiti. Zdaj je ne bo mogel več,« je Hertog kmalu po njegovi smrti dejal v intervjuju za Sunday Times. Po poročanju britanskega časopisa je bil Hawking tudi soavtor matematičnega članka, v katerem je skušal dokazati tako imenovano teorijo 'več svetov'. Ta teorija predvideva obstoj številnih ločenih, vzporednih svetov.

image_alt
Odkritje: Google dokazal obstoj 'časovnih kristalov'

Hawking, ki je bil verjetno najbolj znan po svojem delu o črnih luknjah in relativnostni teoriji, je pred tem postavil idejo, da se bo Zemlja do leta 2600 spremenila v velikansko ognjeno kroglo. Zato bi morali ljudje sčasoma kolonizirati drug planet, sicer bi jim grozilo izumrtje, je dejal.

Leta 2015 se je Hawking pridružil ruskemu milijarderju Juriju Milnerju in začel projekt, katerega cilj je bil s pomočjo zmogljivih računalnikov »prisluškovati nezemljanom«. »Nekje v vesolju morda inteligentno življenje opazuje te naše luči in se zaveda, kaj pomenijo,« je po navedbah CNBC-ja dejal Hawking in dodal: »Ali pa se naše luči sprehajajo po brez-življenjskem vesolju kot nevidni svetilniki, ki sporočajo, da je vesolje tu, na naši skali, odkrilo svoj obstoj?«

image_alt
Največja grožnja za naslednje generacije

Več iz rubrike