Pri Plitvičkih jezerih izjemna arheološka najdba

Neverjetno arheološko odkritje v Rakovici pri Plitvičkih jezerih potrjuje prisotnost neandertalcev na tem območju.
Fotografija: Foto: Kristina Stedul/Pixell
Odpri galerijo
Foto: Kristina Stedul/Pixell

Hrvaški mediji poročajo, da so člani jamarskega kluba Ursus Spelaeus iz Karlovca odkrili artefakt, za katerega menijo, da gre za orodje neandertalcev iz obdobja starejše kamene dobe.

Z odkritjem jama uvrščena med pomembna arheološka najdbišča

Strokovnjaki menijo, da orodje potrjuje, da se na območju Baraćeve jame v Rakovici v bližini Plitvičkih jezer na Hrvaškem skrivajo ostanki materialne kulture neandertalcev.

image_alt
Ob selitvi v novo hišo odkrili zaklad

Izjemno najdbo sta speleolog Hrvoje Cvitanović in arheologinja Jana Frdelja odkrila v sklopu projekta ureditve vhodnega dela Zgornje Beraćeve jame. Gre za veliko odkritje, ki jamo uvršča na zemljevid pomembnih arheoloških najdišč.

»Pri urejanju vhodnega dela jame, torej pri postavitvi zaščitne ograje okoli obstoječe sonde z razstavljenimi artefakti, sem našel kamnito orodje, ki se mi je sprva zdelo zanimivo, ker se je nahajalo ob falangi in zobeh jamskega medveda,« je povedal Cvitanović in dodal, da je bila najdba naključna.

Izjemna najdba spodbuda za nadaljnje raziskave

Profesor na oddelku za arheologijo Filozofske fakultete v Zagrebu Igor Karavanić pojasnjuje, da gre za zelo zanimivo strgalo iz visoko kakovostnega materiala.

Foto: Robert Fajt/CROPIX
Foto: Robert Fajt/CROPIX

Podobna orodja so bila najdena v jamah Vinica in Velika pećina v Klićevici, poroča Croatia Week. Starost artefaktov so arheologi določili z radiometričnim datiranjem in ker je pri najdbi v Baraćevi jami zaznana podobna morfologija, strokovnjaki menijo, da gre za neandertalsko orodje.

Kot še poročajo lokalni mediji, nameravajo arheologi v sodelovanju z ministrstvom za kulturo, jamarskim klubom Ursus Spelaeus ter oddelkom za arheologijo Filozofske fakultete v Zagrebu nadaljevati z raziskovanjem Baraćeve jame.

image_alt
V Nemčiji našli srebrne kovance iz časov rimskega cesarstva

Direktorica Javnega zavoda Baraćeva jama Tihana Oštrina najdbo ocenjuje kot potencial za ekonomski razvoj turizma na tem območju. »Naš cilj je z raziskovanjem Zgornje Baraćeve jame doseči prepoznavno državno pomembnost, ki bi jo morali izboljšati s promocijo na svetovnem turističnem trgu in s sodelovanjem na mednarodnih znanstvenih prireditvah,« pravi Oštrinova.

Glavni cilj nadaljnjih raziskav je raziskati plasti artefaktov, potrditi aktivnosti neandertalcev in ugotoviti, v kolikšni meri so bili prisotni v Zgornji Baraćevi jami.

»Ti rezultati so nam velika motivacija za nadaljevanja raziskovanja. Jame so zadnja neraziskana območja na Zemlji in tu se ne bomo ustavili,« še dodaja direktorica zavoda. 

image_alt
Dinastija Rothschild: najbogatejša družina na svetu

Več iz rubrike