Bill Gates s subvencioniranjem pomaga državam do ničelnih emisij

Gatesov sklad Breakthrough Energy Catalyst namerava investirati 15 milijard dolarjev v čiste tehnologije.
Fotografija: Bill Gates na konferenci o podnebnih spremembah. Foto: POOL/REUTERS
Odpri galerijo
Bill Gates na konferenci o podnebnih spremembah. Foto: POOL/REUTERS

Breakthrough Energy Catalyst, zasebno-javni sklad, ki ga podpira Microsoftov milijarder Bill Gates, namerava v projekte čistih tehnologij investirati do 15 milijard dolarjev. S subvencioniranjem bi državam pomagal doseči ničelne emisije.

Kot navaja Financial Times, naj bi se osredotočali predvsem na štiri ključna področja: neposredno zajemanje zraka, zeleni vodik, letalsko gorivo in tehnologije za shranjevanje energije.

image_alt
Padli so Netflix, S&P 500, Nasdaq in bitcoin; je to pok balona?

Do cilja z inovativno strukturo financiranja

Sklad BEC, ki je del širše skupine Breakthrough Energy Group, ki jo je leta 2015 ustanovil Bill Gates, je doslej od podjetij in dobrodelnih organizacij zbral več kot 1,5 milijarde dolarjev.

Jonah Goldman, izvršni direktor sklada BEC, je povedal, da nameravajo na koncu zbrati desetkrat večji znesek oziroma 15 milijard dolarjev. Razliko naj bi prispevala zasebna podjetja in vlade po vsem svetu, cilj pa nameravajo doseči z inovativno finančno strukturo in partnerskimi sporazumi.

V upravnem odboru tudi Jeff Bezos in Ray Dalio

Podjetje Breakthrough Energy na svoji spletni strani sklad opisuje kot program, ki prikazuje, kako lahko financirajo, proizvajajo in kupujejo nove rešitve, ki so lahko podlaga za nizkoogljično gospodarstvo.

V upravnem odboru sklada tudi Ray Dalio. Foto: Bridgewater
V upravnem odboru sklada tudi Ray Dalio. Foto: Bridgewater

Poleg Gatesa so v upravnem odboru in med vlagatelji tudi drugi ugledni ustanovitelji podjetij, kot so Mukesh Ambani, Jeff Bezos, Richard Branson, Michael Bloomberg in Ray Dalio.

Razvijajo se novi privlačnejši modeli financiranja

Po poročanju Financial Timesa bo novi sklad financiral predvsem velike projekte, ki sicer niso finančno izvedljivi, zagotavljal pa bo tri vrste kapitala: filantropske donacije, pod tržne kapitalske naložbe in pogodbe o odkupu proizvodov.

Profesor Richard Templer, direktor za inovacije na inštitutu Grantham v Londonu, meni, da se je od začetka pandemije število zasebnih in filantropskih naložb v čiste tehnologije močno povečalo

image_alt
Kriza dezinformacij in nezaupanje v vlade lahko uniči svet

"To je potrpežljiv kapital, to je velik kapital. V preteklosti so tvegani kapitalisti rekli, da je to inženirski projekt in da ni zanje, vendar se to spreminja, razvijajo se novi modeli financiranja,« je dejal profesor.

Veliki projekti zahtevajo veliko kapitala

V nenavadni strukturi se bodo projekti, ki jih podpira BEC, delno financirali z dolgoročnimi pogodbami strank, ki so pripravljene plačati za trajnostne izdelke, na primer pogodbe za zeleno jeklo ali trajnostno letalsko gorivo.

»To so veliki projekti, ki bodo zahtevali veliko kapitala,« je dejal Goldman in dodal, da ve, da je to izvedljivo, vprašanje je le, ali je izvedljivo v tako velikem obsegu in na ekonomičen način.

»To je vsem tem stvarem skupno. Vse potrebujejo posredovanje, da bi jih lahko pripeljali do naslednje faze komercialne predstavitve in dejansko začeli graditi trge,« pravi Goldman.

image_alt
Najbogatejši Zemljani med pandemijo podvojili premoženje

Kot še navaja Financial Times, je sklad že podprlo več vlad, vključno z ameriškim ministrstvom za energijo, Združenim kraljestvom in EU. Že septembra pa je BEC objavil, da so pridobili naložbe podjetij Microsoft, BlackRock, General Motors, American Airlines, Boston Consulting Group, Bank of America in ArcelorMittal.

Več iz rubrike