Podjetje Ecolab, ki ga podpira Bill Gates, je kupilo molk zaposlenih

Ameriško podjetje je lani odpustilo dva zaposlena, ki sta opozorila na nepravilnosti, kasneje pa jima je izplačalo odpravnino v višini približno 45.000 evrov.
Fotografija: Ameriški poslovnež, milijarder in filantrop Bill Gates, 18. februar 2022. Foto: Andreas Gebert / Reuters
Odpri galerijo
Ameriški poslovnež, milijarder in filantrop Bill Gates, 18. februar 2022. Foto: Andreas Gebert / Reuters

Podjetje Ecolab, ki ponuja rešitve in storitve na področju vode, higiene in preprečevanju okužb, zaposluje približno 47.000 ljudi po vsem svetu, Bill Gates pa je posredno njegov največji delničar. Podjetje je lani pohvalilo »integriteto« izvršnega direktorja, ki je odstopil zaradi domnevne kršitve skladnosti, pozneje pa je odpustilo dva zaposlena, ki sta interno opozorila na nepravilnosti. Dogodek, ki se je zgodil v nemški podružnici podjetja, ki kotira na borzi v ZDA in je vredna 50 milijard dolarjev, opozarja na pasti, ki jih za multinacionalna podjetja predstavljajo morebitne slabo vodene preiskave o skladnosti.

image_alt
Kriza dezinformacij in nezaupanje v vlade lahko uniči svet

Etično in neetično ali zakonito in nezakonito

Podjetje Ecolab s sedežem v Minnesoti sicer letno ustvari 13 milijard dolarjev prihodkov. Zasebna investicijska družba Cascade Investment, v lasti Gatesa, je njegov največji delničar, saj ima v lasti 10,7 odstotka podjetja, poleg tega pa ima sklad fundacije Bill & Melinda Gates v skupini še 1,5 odstotka delnic, je razkril časnik Financial Times, s čimer je milijarder posredno največji delničar podjetja.

Sedež Fundacije Billa & Melinde Gates v Washingtonu, ZDA. Foto: Lindsey Wasson / Reuters
Sedež Fundacije Billa & Melinde Gates v Washingtonu, ZDA. Foto: Lindsey Wasson / Reuters

Aprila 2021 je skupina za skladnost poslovanja podjetja ugotovila, da je menedžer v Nemčiji kršil kodeks ravnanja, so sporočili iz Ecolaba. Ugotovljeno je bilo, da je posameznik, ki zaradi pravnih razlogov ni imenovan, zaupne in občutljive podatke o strankah dveh ključnih konkurentov delil s sodelavci prek službene e-pošte.

Obsežni podatki so vsebovali več seznamov strank, pogodbe s strankami in informacije o prihodkih, ki so jih tekmeci ustvarili s posameznimi strankami, vključno z ameriško vojaško bazo v Nemčiji, so za Financial Times pojasnili ljudje, seznanjeni s primerom. Eden od seznamov strank tekmeca se je nanašal na številne higienske težave v določenih supermarketih, restavracijah in pekarnah po vsej Nemčiji.

image_alt
Bill Gates s subvencioniranjem pomaga državam do ničelnih emisij

Ecolabov kodeks sicer določa, da morajo zaposleni »razumeti, kaj je etično in neetično ali zakonito in nezakonito pri zbiranju in uporabi poslovnih informacij«, in navaja, da se morajo »izogibati vsem neprimernim ali nezakonitim načinom zbiranja informacij o konkurentih ali strankah«. Družba je kasneje v javni izjavi navedla: »Lahko potrdimo, da je oddelek za skladnost poslovanja zadevo raziskal takoj, ko je bila izpostavljena aprila 2021, zaposleni v podjetju Ecolab pa je kmalu zatem zapustil podjetje.«

Preoblikovanje podjetja in 'naključno' odpuščanje

Ecolab je tri mesece po vložitvi pritožb za skladnost s predpisi odpustil oba prijavitelja z utemeljitvijo, da sta njuni delovni mesti postali nepotrebni zaradi notranjega prestrukturiranja. Na sodni obravnavi februarja v Frankfurtu je eden od prijaviteljev povedal, da je bila reorganizacija le pretveza za njegovo odpustitev kot povračilni ukrep, ker je govoril proti nadrejenim.

Foto: Getty Images / iStockphoto
Foto: Getty Images / iStockphoto
»Želeli so se me znebiti, ker so me videli kot nekoga, ki si je skopal lastno jamo,« je dejal sodniku in poudaril, da je Ecolab mesec dni po odpustu objavil razpis za delovno mesto, ki je ustrezalo njegovemu. Odvetnik družbe Ecolab je na sodišču oporekal tem trditvam. Osebe, seznanjene s primerom, so povedale, da sta bila žvižgača edina zaposlena, ki sta izgubila službo v tem preoblikovanju, in da je podjetje kmalu zatem zaposlilo drugo osebo za podobno delovno mesto.

Sodnik, ki je predsedoval delovnemu sodišču v Frankfurtu, je dejal, da se mu zdi povezava med primerom skladnosti in odpovedjo pogodbe o zaposlitvi vprašljiva, pri čemer je opozoril na zaporedje dogodkov in navedel, da ni razumno verjeti, da bi podjetje odpustilo zaposlene zaradi prijave nepravilnega ravnanja.

image_alt
Seznanjenost slovenskih podjetij z EU Direktivo o zaščiti žvižgačev

Ecolab je na koncu poravnal obe tožbi v zvezi z delovnimi razmerji in nekdanjima zaposlenima izplačal približno 45.000 evrov odpravnine. V okviru poravnave so zaposleni uradno izjavili, da podjetje ni kršilo nobene od njihovih pravic. Podjetje je nato v izjavi navedlo, da nikoli ni in ne bi »odpustilo zaposlenega, ker je izpostavil pomisleke v zvezi s skladnostjo«, in dodalo, da je bil dotični primer »zapletena situacija, v kateri motivi več posameznikov morda niso takoj jasni«.

Več iz rubrike