Zgodovinsko za pivoljube: Po 107 letih spet prodaja na stadionih

Islandija je leta 1915 prepovedala prodajo alkohola v vseh oblikah zaradi »hitro progresivne degeneracije celotnega naroda«.
Fotografija: Islandski navijači se na tekmah niso mogli odžejati s kozarcem piva, kot je to praksa drugod po Evropi. Prodaja piva na stadionih in v dvoranah je bila prepovedana od leta 1915. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
Odpri galerijo
Islandski navijači se na tekmah niso mogli odžejati s kozarcem piva, kot je to praksa drugod po Evropi. Prodaja piva na stadionih in v dvoranah je bila prepovedana od leta 1915. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters

Pivo je za Islandce posebna pijača in 74 let so bili edini narod v Evropi, ki piva niso mogli legalno kupiti. Islandija je namreč leta 1915 prepovedala prodajo alkohola v vseh oblikah zaradi »hitro progresivne degeneracije celotnega naroda«. Sedem let pozneje je dovolila vino, leta 1933 pa konjak zaradi pritiska Španije, Italije in Francije, ki so za islandske ribe plačevala z alkoholno menjavo.

Pivo je ostalo prepovedano do 1. marca 1989, ki je na Islandiji postal neuradni »dan piva«. Njegova prodaja na stadionih in v dvoranah je bila prepovedana vse do nedavne tekme z Albanijo.

Polemike o povezovanju športa z alkoholom

Tako so zdaj prvič po 107 letih na nogometnem stadionu na Islandiji stregli pivo. Povod je bila tekma lige narodov Islandija - Albanija (1:1) na nacionalnem stadionu Laugardalsvöllur v Reykjaviku 6. junija. Zgodovinski dan za ljubitelje piva pa je sprožil tudi številne polemike in debate o povezovanju športa z alkoholom, piše poljska tiskovna agencija PAP.

»Nogometna zveza KSI bi se morala odločiti, ali naj bo nogometna tekma nepozaben družinski dogodek ali pijani prepir moških,« je prepričana Bryndis Jonsdottir, aktivistka za preprečevanje zlorab alkohola.

Sprememba glede prodaje piva v stadionih in v dvoranah je naletela na mešane odzive. FOTO: Igor Zaplatil
Sprememba glede prodaje piva v stadionih in v dvoranah je naletela na mešane odzive. FOTO: Igor Zaplatil

Vrata stadiona odprli uro prej kot običajno

V islandski nogometni zvezi so drugačnega mnenja. Direktor marketinga Stefan Gunnarsson je za Visir povedal, da je junij mesec, ko na Islandiji nastopi poletje, po katerem hrepenijo Islandci. »Da bi združili sonce in nogomet, nam je vedno manjkalo tisto, kar so navijači imeli na voljo po vsej Evropi, torej pivo.«

»Vrata smo odprli izjemoma eno uro prej kot običajno, da so navijači lahko v miru in brez naglice kupili pivo in opazovali, kako se ogrevata obe ekipi. Eksperiment se je izkazal za uspešnega tudi pri prodaji vstopnic,« je dodal.

Je pa Jonsdottirjeva drugačnega mnenja: »Treba je resno razmisliti, ali naj otroci, ki bodo hodili na tekme, kjer se toči alkohol, gledajo glasne in opite navijače. Kaj je za njih zgled? Tekma je bila v ponedeljek in bila sem tam. Bilo je tiho, morda zato, ker so prisotni naslednji dan šli v službo, in vprašanje je, kako bi se obnašali, če bi bila sobota.«

Nacionalni stadion v lepem spominu tudi slovencev

Do leta 1915, ko se je začela prva prepoved prodaje alkohola, so ljubitelji nogometa lahko pili pivo le na tekmah treh takrat obstoječih klubov, in sicer Reykjavika, Fram Reykjavika in Vestmannaeyja. Na mednarodnih tekmah ga niso nikoli postregli, ker so islandsko nogometno zvezo KSI ustanovili šele leta 1947, Islandija pa je maja istega leta odigrala prvo uradno mednarodno tekmo z Dansko. Prvo neformalno srečanje je bilo leta 1930 s Ferskimi otoki.

Tekma, odigrana 6. junija, je bila torej prva tekma, na kateri je bilo po 107 letih na islandskem nogometnem stadionu dovoljeno prodajati pivo. »Na tribunah našega nacionalnega stadiona še nikoli ni bilo tako prijetnega vzdušja, in zdaj, kljub nekaterim polemikam, upamo, da bodo kmalu lahko navijači vseh klubov pili to pijačo, ki je za nas Islandce zelo posebna,« je še povedal Gunnarsson.

Stadion Laugardalsvöllur je sicer v lepem spominu tudi ljubiteljev slovenskega nogometa. Sedmega junija 2013 je slovenska nogometna reprezentanca po taktirko Srečka Katanca na šesti tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo leta 2014 v Reykjaviku premagala Islandijo s 4:2 (2:2). Takrat se navijači na tekmi še niso mogli odžejati s kozarcem piva.

Preberite še:

Več iz rubrike