V nekaj letih letih iz nič ustvarili več milijonov vredno pivovarno

Mladi ženski sta pred štirimi leti zapustili dobro plačani službi in odprli svojo butično pivovarno. Samo v letu 2021 sta prodali skoraj 256.000 litrov piva.
Fotografija: LeAnn Darland in Tara Hankinson, ustanoviteljici prve butnične pivovarne v New Yorku. Foto: Talea Beer Co
Odpri galerijo
LeAnn Darland in Tara Hankinson, ustanoviteljici prve butnične pivovarne v New Yorku. Foto: Talea Beer Co

Da bi sledili svoji želji in uspeli v pivovarski industriji, sta  LeAnn Darland in Tara Hankinson zapustili dobro plačani službi na področju tehnologije in medijev, ter v Brooklynu odprli prvo pivovarno obrtnega piva Talea Beer Co.

image_alt
Ameriška tiktokerka, ki z Excelovimi tečaji služi milijone

Spoznali sta se leta 2018, ko sta pustili službi s šestmestno plačo

Ustanoviteljici pivovarne in točilnice Talea sta se spoznali leta 2018, ko sta zapustili dobro plačani službi, kjer sta imeli šestmestni plači. Pričeli sta delati za zagonsko podjetje za pivo Hopsy in ugotovili, da sta se obe pridružili podjetju z željo, da bi ustanovili lastno pivovarno. Njuno strast do piva sta hitro uskladili in uresničili skupno vizijo: ustvariti popolnoma drugačno pivovarsko podjetje, ki bo razširilo trg butičnega piva, navaja Grow.

Najprej sta za svoje podjetje delali po dnevni službi za Hopsy. Sčasoma sta pričeli pogodbeno variti svoje sadno pivo v pivovarni v Bronxu. Prvo pivo »Sun Up Hazy IPA«, je prevzel Whole Foods dva meseca po tem, ko sta prvič pričeli pakirati svoje pivo. To je bilo zanju dokaz, da je njun koncept piva na dobri poti. Ubrali sta tudi pristop promocije svojega piva in se vozili po New Yorku, da bi pivo dostavili različnim barom, restavracijam in trgovcem na drobno.

Pri Talei upajo, da bodo s ponudbo igrivih, sadnih piv, pritegnili tudi ženske in tiste, ki ne pijejo piva. Foto: Talea Beer Co
Pri Talei upajo, da bodo s ponudbo igrivih, sadnih piv, pritegnili tudi ženske in tiste, ki ne pijejo piva. Foto: Talea Beer Co

Vzponi in padci do uspeha v industriji kjer prevladujejo moški

Ko je posel rasel, sta pričeli si pričeli predstavljati dobičkonosnost, ki bi jo lahko prinesla njuna pivovarna, zato sta se vse bolj osredotočali na posel. Ko sta zbirali sredstva, ni bilo lahko, saj je večina ljudi, ki financira tovrstna podjetja, starejših moških. Ko gre za spol in pivo, nekateri niso mogli mimo stereotipov. Po enem letu sta vendarle zbrali skoraj 2 milijona evrov sredstev od družine, prijateljev in poslovnih angelov. Zagotovili sta si tudi 1,8 evrov posojila. Vodilna pivovarna in točilnica Talea se je odprla marca 2021. Ljudje so jo množično obiskali.

image_alt
Ukinitev dolga na kreditni kartici je odskočna deska za upokojitev

Uspeh je prišel, toda vmes je bilo mnogo polno vzponov in padcev. Ustanoviteljici sta med postavljanjem svojega posla tudi prvič postali mami. Hankinsonova je med gradnjo pivovarne in točilnice celo pet tednov preživela v bolnišnici. Obema je na poti do uspeha pomagala vztrajnost in sposobnost ostati fokusirani na cilj, četudi še ni bil dosežen.

Od odprtja vodilne pivovarne se je podjetje povečalo za petkrat

Piva Talea so znana po svoji visoki kakovosti in nizki grenkobi s sadnimi okusi, ki zadostijo tudi najbolj zahtevnim pivcem piva. Med letoma 2015 in 2018 se je število pivcev butičnega piva povečalo za 14,7 milijona, skoraj polovica teh strank je bila opredeljenih z ženskim spolom, poroča združenje pivovarjev. Pri Talei upajo, da bodo s ponudbo igrivih, sadnih piv pritegnili tudi ženske in tiste, ki ne pijejo piva, ker nobena blagovna znamka in okus piva ne resonira z njimi.

Ustanoviteljici pivovarne in točilnice Talea sta se spoznali leta 2018, ko sta zapustili dobro plačani službi, kjer sta imeli šestmestni plači. Foto: Talea Beer Co
Ustanoviteljici pivovarne in točilnice Talea sta se spoznali leta 2018, ko sta zapustili dobro plačani službi, kjer sta imeli šestmestni plači. Foto: Talea Beer Co

Leta 2020 so v 100 barih, restavracijah in pri trgovcih na drobno prodali 300 sodčkov piva ali 43.000 litrov piva. Leta 2021 so te številke poskočile na prodajo za več kot 200 barov, restavracij in trgovcev na drobno. Prodanih je bilo 1500 sodčkov piva ali skoraj 256.000 litrov piva. Prodaja se še naprej širi in namen ambiciozni lastnici pivovarne Talea imata namen odpreti še nekaj novih lokacij kjer se bodo lahko zbirali ljubitelji piva.

image_alt
22-letnica, ki s kozmetiko zasluži več kot 120.000 evrov letno

Več iz rubrike