Zaradi podnebnih sprememb bo kava dražja

Se bo kava iz poceni vsakodnevne pijače spremenila v cenjeno sladico, namenjena le za posebne priložnosti?
Fotografija: Kavna zrna in skodelica kave. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Kavna zrna in skodelica kave. Foto: Shutterstock

Zaradi podnebnih sprememb lahko svet ostane brez polovice najboljših zemljišč za pridelavo kave. Glede na nedavno raziskavo naj bi se namreč zemljišča v Braziliji, ki velja za največjo proizvajalko kave na svetu, zmanjšala za 79 odstotkov.

image_alt
V ZDA je gensko spremenjenih več kot 90 odstotkov koruze in soje

Zmanjšanje zemljišč bo vplivalo na potrošnike po vsem svetu

V raziskavi so znanstveniki ocenjevali možne vplive podnebnih sprememb na kavo, indijske oreščke in avokado. Kava je daleč najpomembnejši pridelek s pričakovanimi prihodki v višini več kot 400 milijard evrov v letu 2022, medtem ko se za avokado pričakuje 11,4 milijarde evrov prihodkov, za oreščke pa približno šest milijard, poročajo tuji mediji.

Foto: Marian Vejcik / Getty Images / iStockphoto
Foto: Marian Vejcik / Getty Images / iStockphoto
Znanstvenike skrbi rezultat raziskave ki kaže na to, da bodo napovedane podnebne spremembe verjetno povzročile zmanjšanje količine zemlje v tropskih regijah, primerne za gojenje nekaterih najpomembnejših poljščin, kar bi lahko vplivalo na pridelovalce in potrošnike po vsem svetu.

Tropi predstavljajo približno 40 odstotkov svetovnega kopenskega območja. Velik del je namenjen za gojenje številnih pomembnih pridelkov, ki zagotavljajo dohodek in hrano za tri milijarde ljudi, navaja The Conversation.

Bo Kitajska postala nova glavna pridelovalka kave?

V novi študiji so raziskovalci poleg temperature in vzorcev padavin, preučevali tudi parametre zemlje in tal, kar je omogočilo bolj podroben pogled na prihodnje vplive, ki bi lahko glede na faktorje, kot je tekstura tal, spremenili primernost nekaterih tropskih regij za gojenje poljščin.

image_alt
Najdražje vrste kave na svetu

Strokovnjaki menijo, da študija razkriva obseg in zapletenost vpliva podnebnih sprememb in povezanih dejavnikov na nekatere najbolj pomembne pridelke v tropih. Po drugi strani pa spremembe ne bodo vplivale na vse regije enako in bodo lahko nekatere imele od tega celo korist.

Medtem ko naj bi Brazilija postajala čedalje manj primerna za gojenje kave, poznavalci menijo, da bi lahko bila bolj primerna zemljišča na Kitajskem, v Argentini in ZDA.

Spremembam se bo treba prilagoditi

Svet bo moral nenehne spremembe v tropih sprejeti in se prilagoditi, menijo strokovnjaki in dodajajo, da je najboljši način preusmeritev pridelave pomembnih poljščin na območja kjer bodo podnebni vplivi manjši.

image_alt
10 držav proizvede skoraj vse škodljive emisije

Ne glede na ukrepe ki jih izvajajo države za omilitev podnebnih sprememb, je vedno bolj verjeten scenarij, da bodo v prihodnosti poljščine v tropih pridelane v manjši količini in posledično dražje, navaja The Conversation. Za kavo lahko torej pričakujemo, da se bo kmalu, iz poceni vsakodnevne pijače, spremenila v cenjeno sladico, namenjena le za posebne priložnosti.

Več iz rubrike