V ZDA je gensko spremenjenih več kot 90 odstotkov koruze in soje

Kakšni so novi standardi, ki razkrivajo gensko spremenjena živila?
Fotografija: Živila, ki so gensko spremenjena, naj bi bila posebej označena. Foto: Getty Images / iStockphoto
Odpri galerijo
Živila, ki so gensko spremenjena, naj bi bila posebej označena. Foto: Getty Images / iStockphoto

Ameriško ministrstvo za kmetijsko opredeljuje gensko spremenjeno hrano, kot hrano, ki vsebuje zaznavni genski material, ki je bil spremenjen z določenimi laboratorijskimi tehnikami, ki jih ni mogoče najti v naravi ali ustvariti z navadno vzrejo. Od 1. Januarja 2022, je USDA uvedla nov ameriški standard, ki razkrije gensko spremenjena živila. Kupci vidijo nalepke na živilskih izdelkih z izrazi »bioinženiring« ali »izveden iz bioinženiringa«, ki so natisnjeni na zelenem pečatu. 

Več kot 90 odstotkov koruze, soje in sladkorne pese pridelane v ZDA je gensko spremenjenih

V ZDA je gensko spremenjenih več kot 90 odstotkov koruze, soje in sladkorne pese, ki jo tam predelajo. To pomeni, da lahko številna predelana živila z visoko vsebnostjo fruktoze, sladkor iz pese ali sojine beljakovine, spadajo v okvir novih standardov. Tudi druga polnovredna živila na seznamu USDA, kot so nekatere vrste jajčevcev, krompir in jabolka, bodo morala imeti oznako, navaja The Conversation.

image_alt
To so najdražja živila na svetu

V preteklosti so proizvajalci živil nasprotovali označevanju izdelkov, predvsem zato, ker mnogo potrošnikov meni, da živila, ki so pridelana z bionženiringom niso varna. Številni potrošniki so zahtevali oznake, ki jim sporočajo ali živila vsebujejo gensko spremenjene snovi. Leta 2014 so v Vermontu sprejeli strog zakon, ki označuje obvezno označevanje GSO hrane.

Vijolična in oranžna cvetača na obrobju Bangaloreja, Indija, 1. februar 2022. Foto: Manjunath Kiran / AFP
Vijolična in oranžna cvetača na obrobju Bangaloreja, Indija, 1. februar 2022. Foto: Manjunath Kiran / AFP

V strahu pred novimi državnimi zakoni in predpisi, so proizvajalci hrane uspešno lobirali za zvezni zakon o razkritju podatkov, ki bi preprečil drugim državam, da bi storile enako kot v Vermontu. ZDA se je pridružila 64 državam, ki zahtevajo nekakšno označevanje živil po novem standardu.

Če poleg ZDA pogledamo tudi kakšno je stanje glede označevanja v Sloveniji in na območju EU, uradno velja obvezno označevanje živil, ki vsebujejo GSO ali so proizvedeni iz gensko spremenjenih organizmov. Označevanje ni potrebno za živila, ki vsebujejo največ 0,9 odstotka genskega organizma, če je prisotnost v izdelku tehnično neizogibna, kar je potrebno proizvajalcu dokazati. Prav tako ni potrebo posebej označiti mesa, jajc, rib, jogurtov in sirov ter živil pri katerih so bili uporabljeni encimi, ki so proizvedeni iz gensko spremenjenih organizmov.

Zagovorniki potrošnikov menijo, da je označevanje živil po novem standardu zavajanje

V ZDA zagovorniki potrošnikov in pravice do znanja niso zadovoljni z novim standardom razkrivanja, navaja The Conversation. Center za varnost hrane, vodilna organizacija, ki predstavlja koalicijo neprofitnih organizacij in trgovcev na drobno, ki označujejo živila, je vložila tožbo proti USDA, saj je standard po njihovem mnenju zavajujoč in diskriminatoren.

image_alt
Cene hrane so se v zadnjem letu povišale za 30 odstotkov

Zagovorniki potrošnikov opozarjajo tudi na to, da vrzeli izključujejo številna živila, ki so pridobljena z bioinženiringom iz obveznega razkritja, kar po mnenju kritikov ni v skladu s pričakovanji potrošnikov. Če je genski materiali nezaznaven ali je manjši od pet odstotkov končnega izdelka, razkritje namreč ni potrebno. Posledično je lahko veliko visoko rafiniranih izdelkov kot so sladkor in olje, pridobljenega iz biološko spremenjenih pridelkov, izključenih iz zahtev za označevanje.

Koruza v ZDA je v več kot 90 odstotkih gensko spremenjena. Foto: Blaž Samec / Delo
Koruza v ZDA je v več kot 90 odstotkih gensko spremenjena. Foto: Blaž Samec / Delo

Izključena so tudi gensko spremenjena živila, ki se strežejo v restavracijah, kavarnah in transportnih sistemih, vključno s tovornjaki s hrano. Standard pa izključuje meso, perutnino, jajca in izdelke, ki navajajo ta živila kot prvo ali drugo sestavino za vodo, zalogo  ali obojim.

Kaj lahko naredimo v izogib gensko spremenjeni hrani?

Če se hočemo izdelkom, ki so gensko spremenjeni, izogniti, kolikor se le da, preberimo informacije na deklaraciji ali pa kupujmo ekološka živila, kjer uporaba GSO ni dovoljena. Po mnenju strokovnjakinje Kathleen Merrigan, ki vodi Swette Center za trajnostne prehranske sisteme na državni univerzi Arizona, naj potrošniki, ki se želijo izogniti gensko spremenjenim živilom, posegajo po certificirani ekološki hrani, ki prepoveduje gensko spremenjene sestavine.

image_alt
Polovica medu na evropskem trgu uvoženega s Kitajske

Lahko poiščejo prostovoljno oznako Non-GSO Project Verified, na kateri je metulj. Predstavljen je bil leta 2010 in se pojavlja na več kot deset tisoč živilih. Obe nalepki označujeta, da so preverjene s strani inšpektorja in izpolnjen standard brez GSO.

Več iz rubrike