Cene hrane so se v zadnjem letu povišale za 30 odstotkov

Nedavno zvišanje mednarodnih cen hrane poganjajo predvsem dražja olja in žitarice.
Fotografija: Cena pšenice, ki zavzema največ svetovnih kmetijskih površin, se je oktobra povečala za pet odstotkov. Foto: Vidic Leon / Delo
Odpri galerijo
Cena pšenice, ki zavzema največ svetovnih kmetijskih površin, se je oktobra povečala za pet odstotkov. Foto: Vidic Leon / Delo

Po podatkih Združenih narodov (ZN) so se svetovne cene hrane povzpele na najvišjo raven v zadnjem desetletju, kar je med drugim posledica povečanega povpraševanja in slabe letine. Poleg tega je nedavno sporočilo kitajskih oblasti o kopičenju zalog hrane v javnosti sprožilo panično nakupovanje.

Dražja olja in žitarice

Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) je objavila podatke indeksa cen hrane, ki zajemajo mesečno gibanje cen v košarici ključnih živil. Iz podatkov je razvidno, da so se svetovne cene hrane oktobra zvišale že tretji mesec zapored in sicer za tri odstotke v primerjavi s septembrom. Nedavno zvišanje so povzročile predvsem višje cene rastlinskega olja in pšenice, navaja CNN Business.

image_alt
Kitajska in Indija se soočata z vedno večjo energetsko krizo

V zadnjem letu se je omenjeni indeks sicer povečal za več kot 30 odstotkov in je na najvišji ravni od julija 2011, je pred nekaj dnevi sporočila FAO. Cena pšenice, ki zavzema največ svetovnih kmetijskih površin, se je oktobra povečala za pet odstotkov. Razlog za to je predvsem manjša količina pridelka v glavnih izvoznicah, vključno s Kanado, Rusijo in Združenimi državami. Cene ječmena, riža in koruze so se prav tako zvišale.

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images
Zaradi višjih cen palmovega, sojinega, sončničnega in repičnega olja se je indeks cen zelenjave FAO povečal za 9,6 odstotka. Cene palmovega olja so narasle zaradi zaskrbljenosti glede omejene proizvodnje v Maleziji, ki je posledica trenutnega pomanjkanja delavcev migrantov.

Organizacija FAO je navedla povečano svetovno povpraševanje po številnih proizvodih, kot so mleko v prahu, perutnina, rastlinska olja in ječmen. Oskrba s hrano in cene hrane so pod pritiskom zaradi kombinacije izrednih vremenskih razmer, motenj v dobavnih verigah, pomanjkanja delavcev in naraščajočih stroškov.

image_alt
Najdražje vrste kave na svetu

Po navedbah medijev so imeli supermarketi v nekaterih večjih gospodarstvih v času pandemije težave z zagotavljanjem polnih polic. V Združenem kraljestvu, kjer se je pomanjkanje delavcev še povečalo zaradi brexita, so bile verige s hitro prehrano celo prisiljene umakniti priljubljene jedi z jedilnika.

Zagotavljanje hrane za 1,45 milijarde ljudi

Kitajsko ministrstvo za trgovino je nedavno izdalo obvestilo, s katerim je prebivalce spodbudilo k dodatnemu kopičenju zalog hrane. Obvestilo je lokalnim oblastem naložilo obveznosti, naj svojim državljanom  zagotovijo »ustrezno oskrbo« z osnovnimi živili to zimo in poskrbijo za stabilne stroške hrane.

Foto: Javornik Dejan / Delo
Foto: Javornik Dejan / Delo
Čeprav obvestilo morda ni bilo namenjeno posebej državljanom, je v mnogih kitajskih provincah sprožilo panično nakupovanje. Uradnik ministrstva za trgovino Zhu Xiaoliang je nedavno za državno televizijo povedal, da je na voljo dovolj zalog hrane. Poudaril je tudi, da je bila direktiva namenjena lokalnim organom.

Hrana je na Kitajskem sicer zelo občutljiva tema in le nekaj izzivov je za Peking pomembnejših, kot zanesljiva oskrba s hrano za 1,45-milijardni narod, pojasnjuje CNN Business. Suše, poplave in lakote so se v kitajski zgodovini pojavljale pogosto, in upori, ki so jih sprožili stradajoči kmetje, so zrušili številne cesarske dinastije. Zaradi t. i. velike kitajske lakote med leti 1959 in 1961 je po nekaterih ocenah umrlo več deset milijonov ljudi in tragedije se mnogi prebivalci države še živo spominjajo.

image_alt
Hrvaška: nova pravila EU bodo povzročila dvig cen

Zaradi naraščajočih cen prehrambnih izdelkov imajo podjetja, ki proizvajajo potrošniško blago, višje stroške, nekatera od njih pa višje cene prenašajo na kupce. Podjetja Unilever, Kraft Heinz in Mondelez so že povišala cene priljubljenih izdelkov. Sicer pa se na nekaterih področjih morda obeta olajšanje. Zmanjšano povpraševanje po prašičih na Kitajskem je pripomoglo k temu, da se je indeks cen mesa FAO že tretji mesec zapored znižal. Cene sladkorja so se po šestih zaporednih mesecih rasti oktobra prav tako znižale.

Več iz rubrike