Zasvojljiva hrana za hišne ljubljenčke je milijardni posel

Proizvajalci hrane za hišne ljubljenčke izdelujejo hrano, ki pse in mačke v trenutku zasvoji.
Fotografija: FOTO: Florian Bollmann / Pixabay
Odpri galerijo
FOTO: Florian Bollmann / Pixabay

Psi in mačke so že dobršni del zgodovine zvesti spremljevalci človeka. Vendar je njihova funkcija danes povsem drugačna kot včasih. Živali so si ljudje v preteklosti omislili iz praktičnih razlogov; za čuvanje hiše in lovljenje miši, sicer pa jim niso pripisovali posebne vrednosti. Hranili so jih z ostanki svoje hrane ali so jim pustili, da hrano najdejo sami.

Leta 1860 je prišlo na tem področju do pomembnega premika. Podjetnik James Spratt iz ameriške zvezne države Ohio je razvil mesni pasji kolač za pse plemičev. Izdelan je bil iz rdeče pese, zelenjave in govedine. Spratt je trdil, da gre za prerijsko govedino najboljše kakovosti, vendar tega ni dokazal. Izdelek naj bi zadovoljil vse potrebe psov po zdravi in uravnoteženi prehrani.
image_alt
Bosna in Hercegovina: idiličen kraj za preživljanje počitnic

Inovacija je sovpadala z obdobjem, ko za premožnejše lastnike psov ti niso bili več zgolj živali, ampak so postali že skoraj družinski člani. Sprattovo podjetje je kasneje izdelovalo tudi hrano za mačke.
 

Proizvodnja hrane za hišne ljubljenčke - industrija vredna milijardo dolarjev


Dandanes lahko kupimo hrano za hišne ljubljenčke najrazličnejših vrst. Podjetja, ki tako hrano izdelujejo, si seveda prizadevajo, da bi bila ta živalim čim bolj všeč. Dostikrat ljubljenčki celo raje posežejo po njej, kot po svežem mesu ali zelenjavi.

Proizvodnja hrane 'priboljškov' za živali je industrija, vredna več kot milijardo dolarjev. Darren Logan, vodja raziskav na Zdravstvenem inštitutu Waltham Petcare, je za BBC pojasnil, da imajo podjetja, ki se s tem ukvarjajo, ogromne oddelke za izdelavo palatantov. To so snovi, ki izboljšujejo okus hrane.

Kot je za BBC razložila Marion Nestle, profesorica prehrane na univerzi v New Yorku, je vsa hrana za hišne ljubljenčke izdelana na podoben način; iz osnovnih ogljikovih hidratov, beljakovin, maščob, sladkorja, vlaknin, antioksidantov, konzervansov, vitaminov, mineralov in barvil. Hrana je hišnim ljubljenčkom zelo všeč, vendar to ne pomeni, da je tudi zdrava. Mora pa dosegati osnovne prehranske standarde, ki jih določata Evropska unija in Združene države Amerike.
FOTO: Tatjana Drewka / Shutterstock
FOTO: Tatjana Drewka / Shutterstock

Dodajanje brezbarvnih kemikalij v hrano za pse in mačke


Logan je povedal, da se živali pri izbiri hrane zelo zanašajo na njen vonj, kar proizvajalci s pridom upoštevajo. Nestle je dodala, da psom in mačkam velikokrat diši tisto, kar ljudem smrdi. Proizvajalcem predelane hrane za živali zato predstavlja izziv zasnovati tako hrano, ki bo za živali čim bolj prijetnega vonja, hkrati pa bo vonj sprejemljiv za njihove lastnike, da jo bodo sploh kupili.

Proizvajalci pri izdelavi hrane za mesojede hišne ljubljenčke dodajajo brezbarvne kemikalije z vonjem gnilega mesa. V hrano za rastlinojede živali, kot so zajci in morski prašički, pa dodajo aromo mete in origana.

Nedavna študija je pokazala, da proizvajalci v hrano za hišne ljubljenčke za aromo dodajajo tudi hlapne spojine, kot so heptanal, nonanal in oktanal, navaja BBC.
image_alt
Hrvaške eko superge poneslo na sam vrh v svetovnem merilu

Seveda morajo poleg privlačnega vonja podjetja poskrbeti tudi za dober okus. Legan kot zanimivost navaja, da mačke obožujejo okus japonske in kitajske hrane; predvsem okusa, ki se imenujeta »umami« in »kokumi«. Te okuse najdemo v pokrovačah, sojini omaki, kozicah, kvasu, pivu in morskih sadežih na splošno.

Rastlinojedi hišni ljubljenčki imajo po drugi strani radi hrano, bogato z vlakninami in ogljikovimi hidrati, ki je nekoliko sladkasta. Vsa ta spoznanja seveda proizvajalci hrane za hišne ljubljenčke skrbno upoštevajo. Slednji so tako uspešni pri snovanju hrane, da jo psi in mačke hočejo vedno več. Če lastniki podležejo njihovim prošnjam, to lahko vodi v prenajedanje in debelost, pojasnjuje Andrew Knight, profesor za dobrobit živali in etiko na univerzi v Winchestru. Podjetje, po drugi strani, pa dobi stalnega kupca.

image_alt
Zgodba mladeniča, ki mu je bitcoin spremenil življenje

Več iz rubrike