Vrača se Walkman: Sodobne funkcije, sodobna cena

Na prodajne police se vrača prenosni glasbeni predvajalnik, ki je zaznamoval glasbeno sceno v osemdesetih in devetdesetih letih prejšnjega stoletja. 
Fotografija: Sony Walkman 2019. Arhiv Sony
Odpri galerijo
Sony Walkman 2019. Arhiv Sony

V začetku osemdesetih so trg preplavili in povsem navdušili Sonyjevi prenosni predvajalniki glasbe, ki so si sprva pot utrli na Japonskem, nato pa še kaj hitro prodrli na ameriški ter evropski trg. Postali so sinonim za poslušanje glasbe zunaj doma, v intimi ali v premikanju. Z njimi se je začelo obdobje mobilnosti ob poslušanju glasbe, pravzaprav delanja dveh stvari hkrati. Postali so zaščitni znak mladih.
 
Walkman se je zapisal v del glasbene zgodovine, a ob izumu digitalnih nosilcev zvoka so analogni predhodniki doživeli zaton. Sprva ga je zamenjal mlajši brat discman, nato variacije mp3-predvajalnikov, iPodev, ipd.


Sony stavi na retro


Sonyjev prelomni walkman. FOTO: Wikimedia Commons
Sonyjev prelomni walkman. FOTO: Wikimedia Commons

V Sonyju so ob 40. obletnici "rojstva" legendarne naprave zajadrali val nostalgije in se odločili, da bodo na prodajne police vrnili Walkman, vendar v veliko bolj napredni, moderni obliki.
 
Tokrat ne govorimo o klasični napravi, ki predvaja avdio kasete, ampak sodoben glasbeni predvajalnik, ki ima zaslon ter android sistem, dostop do interneta, bluetooth in Wi-Fi-povezavo za pretakanje glasbenih vsebin, ...

Ker so kljub tehnološko napredku želeli ohraniti spomin na klasično napravico, so ohranili enak logotip, kot ga je imel TPS-L2 Walkman. V tujih medijih ga opisujejo kot nekoliko modernejšo različico iPoda.

Mnogi od njih se sprašujejo, zakaj bi kdo kupil prenovljen Walkman, ko ima sleherni pametni telefon enako funkcijo, a v Sonyju stavijo na nostalgijčna čustva potrošnikov. 


Kako ne bi, ko pa smo priča porastu nakupov gramofonskih plošč! 


Kar ljubitelje tehnoloških napravic navdaja z negativizmom, je cena. Ta je visoka, kar 830 evrov za tistega s 64 GB pomnilnika oziroma 300 evrov za tistega s 16 GB prostora.

Prenovljeni Walkman bo prišel v prodajo decembra. Arhiv Sony
Prenovljeni Walkman bo prišel v prodajo decembra. Arhiv Sony


Za glasbene sladkokusce

 
V podjetju so se odločili, da bodo kupce privabili z dodatnimi sladkorčki, ki bodo delali napravico nepogrešljivo. To so digitalni ojačevalnik DSEE HX, brezžično podporo za zvok LDAC, vinilni procesor, impresivno vzdržljivo baterijo, ki traja 26 ur, WH-H910N slušalke, ki zadušijo hrup okoli vas, medtem ko tehnologija Dual Noise Sensor še izboljša kakovost poslušanja glasbe.

Prenovljeni Walkman bo prišel v prodajo decembra in takrat bo postalo jasno, ali je posodobljena retro napravica brca v temo ali začetek novega vzpona samostojnih prenosnih predvajalnikov glasbe.


URADNA VIDEO PREDSTAVITEV:





 

Več iz rubrike