Sedanji vodilni ameriški politiki najstarejši v zgodovini ZDA

Nič ni narobe, če so politiki stari 70 in 80 let. Se pa pri tem poraja vprašanje, če so štafeto sploh pripravljeni predati mlajši generaciji.
Fotografija: Ameriški predsednik Joe Biden. Foto: Jonathan Ernst / Reuters
Odpri galerijo
Ameriški predsednik Joe Biden. Foto: Jonathan Ernst / Reuters

Ameriški predsednik Joe Biden je najstarejši ameriški predsednik do sedaj, sedanji ameriški senat pa je s povprečno starostjo 64,3 leta najstarejši v zgodovini ZDA. Izkušnje so seveda lahko pomembna prednost. Čeprav mladost običajno povezujemo z energijo in inovativnim razmišljanjem, imajo nekateri najstarejši politiki v ZDA zelo dinamične ideje. Vendar resnično veliki voditelji niso tisti, ki se najdlje oklepajo oblasti, temveč tisti, ki so pripravljeni predati štafeto mlajši generaciji.

Uravnotežena hoja po vrvi

Nekdanja guvernerka Južne Karoline Nikki Haley bi se morala pridružiti cirkusu, saj je odlična pri hoji po vrvi, je za The Guardian zapisala kolumnistka Arwa Mahdawi.  Odkar je Haleyjeva leta 2018 zapustila položaj veleposlanice Donalda Trumpa pri ZN, se sicer drži na desni strani nekdanjega predsednika, hkrati pa ohranja varno razdaljo od t. i. 'trumpizma'.

image_alt
Kako bogati so Barack Obama, Joe Biden in ostali ameriški predsedniki?

Trumpa je kritizirala ravno toliko, da bi lahko prekinila stike z njim, če bi postal breme, prav tako ga je podpirala ravno toliko, da ga lahko šteje za zaveznika, če bi se izkazal za koristnega, meni Mahdawijeva. Haleyjeva, ki naj bi se leta 2024 potegovala za republikansko predsedniško nominacijo, izmenično meče 'rdeče meso' Trumpovi bazi in ostaja z eno nogo v vljudni družbi. Njen populizem je zelo uglajen, piše na The Guardianu.

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump. Foto: Rachel Mummey / Reuters
Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump. Foto: Rachel Mummey / Reuters
Haleyjeva je svojo uravnoteženost v polni meri pokazala prejšnji teden v intervjuju za mrežo Christian Broadcasting Network, med katerim so jo vprašali o duševnem zdravju trenutnega predsednika Bidna. Haleyjeva se je spretno izognila vprašanju o Bidnu, ki bo v kratkem dopolnil 79 let, vendar pa je imela ostre pripombe o potrebi po kognitivnih testih za starajoče se politike. »Pod pretvezo razumnosti je bila nesramna,« je zapisala Mahdawijeva.

»Priznajmo si, da imamo na vodilnih položajih veliko ljudi, ki so stari,« je dejala Haleyjeva. »To je dejstvo. To ne bi smelo biti strankarsko. Resno bi morali pogledati starost ljudi, ki vodijo našo državo, in se vprašati, ali je to tisto, kar si želimo.«

image_alt
Trump prejel finančno pomoč škotskih davkoplačevalcev

Biden je trenutno najstarejši predsednik v zgodovini ZDA, sedanji ameriški senat pa je s povprečno starostjo 64,3 leta najstarejši v zgodovini. Najstarejša senatorka je stara 88 let in je na svojem mestu v Kaliforniji že od leta 1992. Senator iz Iowe jih prav tako šteje 88 in je na svojem delovnem mestu že štiri desetletja. Šest senatorjev je starih vsaj 80 let, 23 jih je starih 70 let.

Izkušnje so pomembne, predaja štafete prav tako

Seveda ni nič narobe, če so politiki stari 70 ali 80 let. Izkušnje so lahko pomembna prednost in nekateri najstarejši politiki v ZDA imajo najbolj dinamične ideje, navaja Mahdawijeva. 75-letni senator Ed Markey je bil sofinancer novega zelenega sporazuma. 80-letni Bernie Sanders je v zadnjih letih mlade navdušil kot noben politik v ZDA do zdaj, prav tako 72-letni Jeremy Corbyn v Združenem kraljestvu. Medtem pa je 39-letni Pete Buttigieg, ki je s svojimi ambicijami leta 2020 postal prvi konkurenčni predsedniški kandidat tisočletja, kandidiral z zastarelimi idejami.

image_alt
Testosteron in estrogen v poslu

Kljub temu se je vredno vprašati, ali obstaja razlog, zakaj je povprečna starost ameriških politikov tako visoka, še posebej zato, ker so ZDA v tem pogledu izjema med državami Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). New York Times je namreč lani ugotovil, da je povprečni voditelj v OECD skoraj 25 let mlajši od Bidna. Težava se lahko pojavi, če je vzrok v tem, da politična struktura otežuje vzpon nove generacije na vrh.

Ameriški sistem je sicer v veliki meri naklonjen dosedanjim politikom. Člani ameriškega kongresa so namreč ponovno izvoljeni v približno 90 odstotkov primerov. To seveda spodbuja samozadovoljstvo, ki pa lahko povzroči tudi kratkovidnost, je zapisala Mahdawijeva na The Guardianu.

Nekdanji ameriški predsednik Barack Obama. Foto: Dylan Martinez / Reuters
Nekdanji ameriški predsednik Barack Obama. Foto: Dylan Martinez / Reuters
Barack Obama je na primer priznal, da je zaradi zbiranja sredstev za svojo kampanjo leta 2004 postal bolj podoben svojim bogatim donatorjem: »Domnevam, da to velja za vsakega senatorja; dlje kot si senator, ožji je obseg tvojih stikov,« je dejal Obama in dodal: »Vedno več časa sem preživel izven sveta neposredne lakote, razočaranja, strahu, nerazumnosti in pogostih stisk drugih 99 odstotkov.«

»Navsezadnje nam ni treba skrbeti za starost naših politikov. Pomembno je imeti vlado, ki zastopa ljudi, ki jim služi,« je na koncu svoje kolumne še zapisala Mahdawijeva in dodala: »Resnično veliki voditelji niso tisti, ki se najdlje oklepajo oblasti, temveč tisti, ki so pripravljeni predati štafeto novi generaciji.«

Več iz rubrike