Vila z legendarno umetnino naprodaj za skoraj 500 milijonov evrov

Vila Aurora v Rimu, v kateri je edina stropna umetnina znanega slikarja Caravaggia, gre kmalu na dražbo.
Fotografija: Foto: Posnetek zaslona/The Guardian
Odpri galerijo
Foto: Posnetek zaslona/The Guardian

Vila Aurora, zadnja obstoječa stavba podeželskega zatočišča iz 16. stoletja, ki se nahaja v središču Rima, bo šla na dražbo za 471 milijonov evrov, poročajo tuji mediji. V vili, ki je bila zgrajena za italijanskega kardinala Francesca Maria del Monteja, je edina stropna freska italijanskega mojstra Michelangela Merisija da Caravaggia.

image_alt
Največje in najdražje bivališče na svetu v stečajnem postopku

Edinstvena rezidenca v Italiji

Umetnina z imenom Jupiter, Neptun in Pluton je naslikana na stropu kardinalovega domnevnega laboratorija za alkimijo. Umetnik je fresko naslikal pri svojih 20 letih, njena posebnost pa je, da je z olji naslikana na omet.

Po oceni strokovnjaka Alessandra Zuccarija je vrednost slike 310 milijonov evrov. »Gre za izjemno delo, ki mu je bilo težko določiti ceno, saj gre za edino stensko poslikavo Caravaggia, zato je nismo imeli s čim primerjati,« je za The Guardian povedal Zuccari.

Strokovnjak je še povedal, da so tudi druge sobe v nepremičnini spektakularne, vendar sta ti dve, ki vsebujeta dela Caravaggia in Guercina, najpomembnejši. Zaradi obeh umetnin je, po mnenju poznavalcev, vila označena kot edinstvena rezidenca v Italiji.

Poleg umetnin prostore v hiši zapolnjujejo številne starine, na desetine starodavnih kipov pa zdaj gostijo v narodnem muzeju v Rimu, poroča The Guardian.

image_alt
Hoteli s petimi zvezdicami za manj kot 35 evrov na noč

Najdražji dom na svetu ocenjen na več kot milijardo evrov

Kardinal je vilo leta 1621 prodal plemiški družini Ludovisa, ki je bila v sorodstvenem odnosu s takratnim papežem. Po dolgotrajnem dednem sporu po smrti lastnika, princa Nicola Boncompagnija Ludovisija, leta 2018, gre nepremičnina 18. januarja 2022 na dražbo.

Kot navajajo tuji mediji, je vila pod varstvom ministrstva za kulturo. Ko bo ponudba na dražbi sprejeta, bo imela država možnost, da vilo odkupi po enaki ceni.

Obstaja pa verjetnost, da vlada ne bi zmogla plačati tako visoke cene. Strokovnjaki ocenjujejo, da bo moral kupec v obnovo nepremičnine vložiti še najmanj 11 milijonov evrov.

Če bo vila prodana po izklicni ceni 471 milijonov evrov, bo postala najdražja doslej prodana nepremičnina na dražbi. Doslej je bila najdražja vila, ki je bila kdajkoli naprodaj, ocenjena na 430 milijonov evrov.

image_alt
Naprodaj grad na angleškem podeželju s tisočletno zgodovino

Po poročanju Daily Maila je najdražji zasebni dom, takoj za Buckinghamsko palačo, ocenjen na 1,2 milijarde evrov. Palača Antilia v Indiji sicer nikoli ni šla v prodajo.  

Foto: Posnetek zaslona/The Guardian
Foto: Posnetek zaslona/The Guardian

Foto: Posnetek zaslona/The Guardian
Foto: Posnetek zaslona/The Guardian

Več iz rubrike

trendi

Časa je zmanjkalo: Zaradi segrevanja lahko ostanemo brez milijard

Svetovno gospodarstvo bi lahko do leta 2070 utrpelo 178.000 milijard dolarjev izgube, če se ne odzove na podnebne spremembe.

trendi

Kateri so najbogatejši zvezdniki uspešnice Top Gun: Maverick?

Top Gun: Maverick je postal eden najbolj dobičkonosnih filmov leta 2022, zahvaljujoč se tudi zvedniški ekipi, ki v njem nastopa.

trendi

Katera evropska mesta so kot nalašč za poletno raziskovanje?

Po dolgih omejitvah ter precej mrzli zimi, ki je bila letos v številnih delih Evrope, so poletna potovanja nestrpno pričakovana.

trendi

Valamar namerava do leta 2025 doseči ogljično nevtralnost

Trajnost je bila doslej ena izmed strateških prioritet skupine Valamar, od leta 2015 je namreč zmanjšala svoj ogljični odtis za 70 odstotkov.

Komentarji: