Video: Rimac je testiral svojo Nevero v zimskih razmerah na Švedskem

Rimac je končal intenzivna dvotedenska zimska testiranja v Pirellijevem centru Sottozero blizu polarnega kroga na Švedskem.
Fotografija: Rimac Nevera. Foto: Rimac Automobili
Odpri galerijo
Rimac Nevera. Foto: Rimac Automobili

Da bi zagotovili popolno delovanje vseh nadzornih sistemov v vseh pogojih, se je ekipa družbe Rimac Automobili odpravila na Švedsko, kjer so potrdili rezultate, ki so jih predhodno dosegli na cesti in v klimatskih komorah. Nekaj utrinkov so strnili tudi v spodnjem videoposnetku.

Čez dan je bilo pretoplo

Ker so bile dnevne temperature nenavadno visoke, je Rimacova ekipa Nevero testirala ponoči, ko so bile temperature najbolj ekstremne. Pred dobavo prvih serijskih avtomobilov so natančno nastavljali sisteme, kot so ABS, ESP in vektorje navora. Popolnoma električna Rimac Nevera s 1914 konjskimi močmi je že prestala leta simulacij in testiranj in opravila homologacijske teste v ZDA in EU. V naslednjih nekaj mesecih bo dostavljena strankam po vsem svetu.

image_alt
Mate Rimac prejel naziv 'pionir leta'

Testiranje v ekstremnih pogojih je bila tudi idealna priložnost za preizkus Nevere na priporočenih zimskih pnevmatikah - Pirelli P Zero Winter. Standardne 'poletne' pnevmatike Nevere so Michelin Pilot Sport 4S. Glavni testni in razvojni voznik družbe Bugatti Rimac Miroslav Zrnčević je bil zadovoljen z rezultati.

Rimac Nevera. Foto: Rimac Automobili
Rimac Nevera. Foto: Rimac Automobili

»Testiranje na takšni površini z nizkim oprijemom nam omogoča, da dosledno in natančno ugotavljamo, kako se naši sistemi obnesejo pri nizkih temperaturah. Stvari se dogajajo veliko počasneje kot na asfaltu, poleg tega imamo lepo, enakomerno in gladko vozno površino, zato vemo, da na podatke, ki jih dobimo, ne vplivajo nepravilnosti na površini ali temperaturna nihanja. Po teh dveh tednih testiranj smo veseli, da smo videli točno takšne rezultate, kot smo jih želeli doseči,« je pojasnil Zrnčević.

image_alt
Bugatti Rimac pritegnil pozornost francoskega predsednika Macrona

Mate Rimac, izvršni direktor skupine Rimac Automobili in družbe Bugatti Rimac, je dejal: »Testiranje v hladnem vremenu je bila za nas priložnost, da na Nevero nanesemo še zadnjih 0,1 odstotka laka in tako zagotovimo, da bo popolna takoj, ko jo bodo čez nekaj mesecev začeli prejemati naši lastniki.«

Rimac je še pojasnil, da je tudi po dveh tednih, ki so jih preživeli pri temperaturah okoli -15 stopinj Celzija, in precej zahtevnem režimu testiranja, njihov prototip deloval 100-odstotno, zato so prepričani, da lahko vsi ključni sistemi Nevere zanesljivo delujejo tudi v ekstremnih razmerah.

Rimac Nevera. Foto: Rimac Automobili
Rimac Nevera. Foto: Rimac Automobili

Poleg tega so želeli razviti vozilo, ki bi ga lahko vozil izkušen dirkač in tudi nekdo, ki ni najbolj izkušen voznik. »Najti ravnovesje med ustvarjanjem nagrajujoče, a varne vožnje v avtomobilu s 1914 konjskimi močmi in štirimi neodvisnimi elektromotorji ter hkrati izdelati podvozje, ki zagotavlja občutljivo prilagodljivost na robu, je bil naš cilj od prvega dne, in ko se zaključujejo zadnje faze testiranja, lahko z gotovostjo rečem, da nam je z Nevero uspelo doseči prav to,« je pojasnil Rimac.

image_alt
Rimac: Od predelave BMW-ja do direktorja Bugattija

Nevera, ki so jo zasnovali, konstruirali in izdelali v podjetju Rimac Automobili, je omejena na 150 primerkov. S svojimi 1914 konjskimi močmi doseže največjo hitrost pri 412 kilometrih na uro, do 100 kilometrov na ure pa porabi 1,85 sekunde. Neodvisno je bilo potrjeno, da je najhitreje pospešujoči serijski avtomobil na svetu.

Več iz rubrike