Bugatti Rimac pritegnil pozornost francoskega predsednika Macrona

Predsednik Francije se je včeraj mudil v Zagrebu, kjer je podpisal pogodbo o prodaji bojnih letal in obiskal direktorja novonastale družbe Bugatti Rimac.
Fotografija: Mate Rimac razkazuje avtomobila francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu in predsedniku hrvaške vlade Andreju Plenkoviću. Foto: Antonio Bronic / Reuters
Odpri galerijo
Mate Rimac razkazuje avtomobila francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu in predsedniku hrvaške vlade Andreju Plenkoviću. Foto: Antonio Bronic / Reuters

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je včeraj, 25. novembra, sprejel francoskega predsednika Emmanuela Macrona. Voditelja obeh držav sta podpisala pogodbo o prodaji 12 bojnih letal Rafale, Macron pa je prav tako podprl hrvaško članstvo v schengenskem območju. Nato je obiskal 33-letnega predsednika nedavno ustanovljene francosko-hrvaške naveze Bugatti Rimac, kjer si je ogledal najhitrejši bencinski in najhitrejši električni avtomobil na svetu.

Hrvaška vlada se rada pohvali

Kot navaja Jutarnji list, je Macron po srečanju z Milanovićem nadaljeval s preostalimi dejavnostmi, predvidenimi za njegov uradni obisk na Hrvaškem. Tako je s predsednikom hrvaške vlade Andrejem Plenkovićem v Zagrebu obiskal Mateja Rimca, direktorja novonastale družbe Bugatti Rimac. Rimac in operativni direktor Bugatti Rimca, Christophe Pichon, sta jima predstavila dva avtomobila; Nevero in Chirona.

image_alt
Rimac: Od predelave BMW-ja do direktorja Bugattija

»Že nekako običajno je, da hrvaška vlada tujim gostom rada pokaže, v čem smo napredni, zato sem vesel, da so izbrali prav nas. Še posebej zato, ker imamo veliko zaposlenih tudi v Franciji,« je dejal Rimac in dodal: »To kaže na dobro sodelovanje med Francijo in Hrvaško.«

Emmanuel Macron in Mate Rimac. Foto: Antonio Bronic / Reuters
Emmanuel Macron in Mate Rimac. Foto: Antonio Bronic / Reuters

Po poročanju Jutarnjega lista je Rimac pojasnil, da ima Bugatti v Molsheimu v Franciji 112-letno tradicijo in tam izdelujejo najhitrejše bencinske avtomobile na svetu. »Tukaj v Zagrebu pa izdelujemo najhitrejše električne avtomobile na svetu. Zato je bilo smiselno, da ju povežemo,« je dejal Rimac.

image_alt
Električni Yugo, ki bi ga proizvajal Rimac

Macron in Plenković sta si ogledala Bugattijevega Chirona, avtomobil z več kot 1600 konjskimi močmi, ki je s hitrostjo 490 kilometrov na uro najhitrejši na svetu, in Rimčevo Nevero, avtomobil z najhitrejšimi pospeški na svetu. Bugatti v novonastali navezi prispeva svetovno znano blagovno znamko in zveste kupce prestižnih avtomobilov, podjetje Rimac Group pa svoje izkušnje in inovacije s področja električnih hiper avtomobilov.

Macron je uradni obisk na Hrvaškem zaključil z delovnim kosilom v hotelu Esplanade, ki ga je gostil predsednik vlade Plenković, udeležili pa so se ga predstavniki javnega, gospodarskega, kulturnega, znanstvenega in športnega življenja, ki povezujejo Hrvaško in Francijo.

Več iz rubrike

Komentarji: