Bugatti Rimac pritegnil pozornost francoskega predsednika Macrona

Predsednik Francije se je včeraj mudil v Zagrebu, kjer je podpisal pogodbo o prodaji bojnih letal in obiskal direktorja novonastale družbe Bugatti Rimac.
Fotografija: Mate Rimac razkazuje avtomobila francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu in predsedniku hrvaške vlade Andreju Plenkoviću. Foto: Antonio Bronic / Reuters
Odpri galerijo
Mate Rimac razkazuje avtomobila francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu in predsedniku hrvaške vlade Andreju Plenkoviću. Foto: Antonio Bronic / Reuters

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je včeraj, 25. novembra, sprejel francoskega predsednika Emmanuela Macrona. Voditelja obeh držav sta podpisala pogodbo o prodaji 12 bojnih letal Rafale, Macron pa je prav tako podprl hrvaško članstvo v schengenskem območju. Nato je obiskal 33-letnega predsednika nedavno ustanovljene francosko-hrvaške naveze Bugatti Rimac, kjer si je ogledal najhitrejši bencinski in najhitrejši električni avtomobil na svetu.

Hrvaška vlada se rada pohvali

Kot navaja Jutarnji list, je Macron po srečanju z Milanovićem nadaljeval s preostalimi dejavnostmi, predvidenimi za njegov uradni obisk na Hrvaškem. Tako je s predsednikom hrvaške vlade Andrejem Plenkovićem v Zagrebu obiskal Mateja Rimca, direktorja novonastale družbe Bugatti Rimac. Rimac in operativni direktor Bugatti Rimca, Christophe Pichon, sta jima predstavila dva avtomobila; Nevero in Chirona.

image_alt
Rimac: Od predelave BMW-ja do direktorja Bugattija

»Že nekako običajno je, da hrvaška vlada tujim gostom rada pokaže, v čem smo napredni, zato sem vesel, da so izbrali prav nas. Še posebej zato, ker imamo veliko zaposlenih tudi v Franciji,« je dejal Rimac in dodal: »To kaže na dobro sodelovanje med Francijo in Hrvaško.«

Emmanuel Macron in Mate Rimac. Foto: Antonio Bronic / Reuters
Emmanuel Macron in Mate Rimac. Foto: Antonio Bronic / Reuters

Po poročanju Jutarnjega lista je Rimac pojasnil, da ima Bugatti v Molsheimu v Franciji 112-letno tradicijo in tam izdelujejo najhitrejše bencinske avtomobile na svetu. »Tukaj v Zagrebu pa izdelujemo najhitrejše električne avtomobile na svetu. Zato je bilo smiselno, da ju povežemo,« je dejal Rimac.

image_alt
Električni Yugo, ki bi ga proizvajal Rimac

Macron in Plenković sta si ogledala Bugattijevega Chirona, avtomobil z več kot 1600 konjskimi močmi, ki je s hitrostjo 490 kilometrov na uro najhitrejši na svetu, in Rimčevo Nevero, avtomobil z najhitrejšimi pospeški na svetu. Bugatti v novonastali navezi prispeva svetovno znano blagovno znamko in zveste kupce prestižnih avtomobilov, podjetje Rimac Group pa svoje izkušnje in inovacije s področja električnih hiper avtomobilov.

Macron je uradni obisk na Hrvaškem zaključil z delovnim kosilom v hotelu Esplanade, ki ga je gostil predsednik vlade Plenković, udeležili pa so se ga predstavniki javnega, gospodarskega, kulturnega, znanstvenega in športnega življenja, ki povezujejo Hrvaško in Francijo.

Več iz rubrike