Mate Rimac prejel naziv 'pionir leta'

Rimac je sodnike navdušil s svojo pionirsko vizijo, njegova stvaritev Rimac Nevera pa je bila razglašena za najboljši hiper avtomobil leta.
Fotografija: Mate Rimac se vsekakor lahko pohvali z zavidljivimi dosežki. Foto: Rimac Automobili
Odpri galerijo
Mate Rimac se vsekakor lahko pohvali z zavidljivimi dosežki. Foto: Rimac Automobili

Mate Rimac, ustanovitelj in izvršni direktor hrvaškega podjetja za električne in športne avtomobile Rimac Automobili, in njegov električni hiper avtomobil Rimac Nevera sta na letošnjem dogodku, ki ga je organizirala vodilna svetovna revija o luksuznem življenjskem slogu GQ prejela priznanja. Rimac je sodnike navdušil s svojo pionirsko vizijo, njegova stvaritev Rimac Nevera pa je bila razglašena za najboljši hiper avtomobil leta.

image_alt
Najdražje avtomobilske znamke na svetu

Rimac razglašen za pionirja leta

Revija GQ je Rimca razglasila za »pionirja leta.« Primerjali so ga z Elonom Muskom - vendar brez vesoljskih ambicij. Rimac se vsekakor lahko pohvali z zavidljivimi dosežki, med katerimi je tudi njegov električni hiper avtomobil. Nevera v španščini sicer pomeni hladilnik, medtem ko v hrvaščini simbolizira divjo sredozemsko nevihto, ki je prepoznavna po svoji hitrosti in moči, navaja Croatia Week.  

image_alt
Električni Yugo, ki bi ga proizvajal Rimac

Rimac Nevera – avtomobil z najhitrejšimi pospeški na svetu

Rimac Nevera je bil zasnovan, konstruiran, preizkušen in izdelan na globalnem sedežu Rimac Automobili na Hrvaškem. Potrjen je kot serijski avtomobil z najhitrejšimi pospeški na svetu in na novo piše pravila glede avtomobilske učinkovitosti, saj je vodilni v tehnologiji električnih vozil. Električno super vozilo navdušuje s hitrostjo. Od 0 do 100 km/h lahko pospeši v manj kot dveh sekundah, 300 km/h pa lahko doseže v zgolj 9,3 sekunde. Največja hitrost, ki jo lahko doseže, je 412 km/h.

Rimac Nevera. Foto: Rimac Automobili
Rimac Nevera. Foto: Rimac Automobili

Poleg hitrosti ga zaznamujejo tudi druge posebnosti. Z največjo baterijo, ki je bila kdaj vgrajena v serijski avtomobil in ima kapaciteto 120 kWh, lahko z enim polnjenjem prevozi približno 548 kilometrov. 80-odstotno napolnjenost baterije je možno doseči v pičlih 22 minutah polnjenja. Avtomobil se lahko pohvali tudi z motorjem, ki ima kar 1914 konjskih moči, z električno nastavljivimi blažilniki in aktivno aerodinamiko, zaradi česar je med vožnjo udoben in tih ter zmogljiv na cesti. Zanj je potrebno odšteti dva milijona evrov, na tržišču pa bo na voljo le 150 tovrstnih avtomobilov, ki jih bo vsakemu kupcu osebno dostavil Mate Rimac.

image_alt
Države, v kateri imajo avtomobili največkrat prevrtene kilometre

Več iz rubrike