Odkrita vaza iz kitajske dinastije vredna tudi do 186.000 dolarjev

Vazo, ki je bila prvotno ustvarjena za cesarja Qianlong, je v 90. letih prejšnjega stoletja kupil kirurg, ki jo je kasneje podaril svojemu sinu.
Fotografija: Dragocena vaza. Foto: Dreweatts
Odpri galerijo
Dragocena vaza. Foto: Dreweatts

V Angliji je bila v enem izmed gospodinjstev odkrita vaza, za katero je bilo razkrito, da gre za redek primerek. Vaza naj bi bila ustvarjena za kitajskega cesarja Qianlonga, ki je bil znan tudi po svoji ljubezni do kulture in umetnosti.

Vazo je v 80. letih prejšnjega stoletja sicer kupil kirurg za nekaj 100 funtov, poroča dražbena hiša Dreweatts s sedežem v Združenem kraljestvu. Kasneje jo je podaril svojemu sinu, ki jo je, ne da bi se zavedal njene vrednosti, hranil v kuhinji.

image_alt
Med preizkušanjem detektorja kovin našel izjemno dragocen zlatnik

Vaza ima na svojem dnu značilno oznako s šestimi znaki 

Iz dražbene hiše so sporočili, da je redko najti modre vaze, ki imajo tovrstno dekoracijo. Vaza je izjemno kakovostna in impozantna. Visoka malce čez 600 centimetrov in ima osupljivo paleto zlata in srebra na živo modrem ozadju. Na svojem dnu nosi značilno oznako šestih znakov iz obdobja dinastinje Qing (1736-1795), navaja CNN Style.

Vaza izhaja iz kitajske dinastije, ko je vladal cesar Qianlong. Foto: posnetek zaslona/World Stock Market
Vaza izhaja iz kitajske dinastije, ko je vladal cesar Qianlong. Foto: posnetek zaslona/World Stock Market

Ocenjuje se, da bo vaza na Dreweattsovi dražbi v južni Angliji, 18. maja prodana za od 124.000 do 186.000 dolarjev. »Takšna odkritja so v življenju ocenjevalca zelo redka,« je za CNN povedal Mark Newstead, strokovni svetovalec za azijsko keramiko in umetniška dela pri Dreweattsu.

image_alt
Marilyn Monroe prodana za rekordnih 195 milijonov dolarjev

Dragoceno vazo je prvič videl, ko je bil z ženo in še enim parom povabljen na kosilo k prijatelju. Vaza je bila v niši, odmaknjena od kuhinjske mize. Imela je veliko svetilnost in fino dekoracijo. Čeprav je bilo takrat Newsteadovo glavno področje strokovnega znanja evropska keramika, je imel občutek, da je vaza stara in zelo dragocena.

Dragocene najdbe se večkrat najdejo po srečnem naključju

Odkritje dragocene vaze pa ni bilo prvo tovrstno odkritje najdbe, ki obeta velik zaslužek. Na podoben način je bila najdena tudi slika Cimabueja iz 13. stoletja, ki je bila obešena v kuhinji enega izmed francoskih gospodinjstev. Leta 2019 je bila prodana za 26,8 milijona dolarjev. Prav tako je bila leta 2014 po naključju najdena tudi 400 let stara slika, ki so jo našli lastniki stanovanja na podstrešju, ko so želeli popraviti puščajočo streho. Slika je bila ocenjena na okrog 136 milijonov dolarjev.

image_alt
Najslavnejše slike na svetu

Več iz rubrike