Najslavnejše slike na svetu

Katere slavne umetnine so najbolj iskane na Googlu?
Fotografija: Móna Líza je slika renesančnega umetnika Leonarda da Vincija. Foto: Wikipedia
Odpri galerijo
Móna Líza je slika renesančnega umetnika Leonarda da Vincija. Foto: Wikipedia

Medtem ko vodilni muzeji v svojih zbirkah hranijo na deset tisoče slik, ki jih slava nikoli ne doseže, dražbene hiše vsako leto prodajo veliko število umetnin, vrednih več milijard evrov.

image_alt
Dragocena slika, ki so jo našli v skladišču je lahko vredna milijone
 

CNN style je sestavil seznam najbolj slavnih umetnin na svetu, glede na trende iskanja v Googlu.

Mona Lisa, Leonardo da Vinci (1503 do 1519)

Ne preseneča, da je najbolj znana slika na svetu prav skrivnostna ženska s skrivnostnim nasmehom.

Na sliki naj bi sedela Lisa Gherardini, žena florentinskega trgovca Francesca del Gioconda, vendar strokovnjaki niso prepričani. Slika je predstavljala novost v umetnosti - po podatkih Louvra, kjer je bila prvič postavljena leta 1804, je to prvi znani italijanski portret, ki se tako natančno osredotoča na osebo v pol dolžine.

Zgodovinarji pravijo, da je bila "Mona Lisa" pred 20. stoletjem zunaj umetniških krogov malo znana. Leta 1911 pa je nekdanji uslužbenec Louvra portret ukradel in ga dve leti skrival. Ta kraja je pripomogla k temu, da se je slika od takrat naprej uveljavila v popularni kulturi, milijonom ljudi pa je razkrila renesančno umetnost. Najslavnejša umetnina na svetu je na ogled v muzeju Louvre v Parizu.

image_alt
Na poti težko pričakovane filmske uspešnice

Zadnja večerja, Leonardo da Vinci (1495 do 1498)

Slika "Zadnja večerja", naslikana v obdobju, ko so bile verske podobe še vedno prevladujoča umetniška tema, prikazuje zadnje lomljenje kruha z učenci pred Jezusovim križanjem.

Slika je pravzaprav ogromna freska - visoka 4,6 metra in široka 8,8 metra, kar omogoča nepozaben ogled.

Freska je preživela dve vojni grožnji - Napoleonovi vojaki so steno, na kateri je bila naslikana freska, uporabili za streljanje. Prav tako je bila več let izpostavljena, ko je bombardiranje med drugo svetovno vojno uničilo streho dominikanskega samostana v Santa Marii delle Grazie v Milanu, kjer je slika tudi hranjena.

Zvezdnata noč, Vincent van Gogh (1889)

Ta razmeroma abstraktna slika je značilen primer Van Goghove inovativne in drzne uporabe debelih potez čopiča. Presenetljiva modra in rumena barva slike ter sanjsko, vrtinčasto vzdušje že desetletja navdušujejo ljubitelje umetnosti.

Van Gogh naj bi navdih dobil ob pogledu skozi okno med zdravljenjem zaradi duševne bolezni v zavetišču v Saint-Rémy v Franciji. Umetnina je del stalne zbirke v Muzeju moderne umetnosti v New Yorku.

image_alt
Med nakitom Melanie Trump tudi tri milijone dolarjev vreden prstan

Dekle z bisernim uhanom, Johannes Vermeer (1665)

Umetnino pogosto primerjajo z "Mono Lizo". Poleg slogovnih razlik Dekle z bisernim uhanom tehnično gledano sploh ni portret, temveč tako imenovan tronie - nizozemska beseda za sliko namišljenega lika s pretiranimi značilnostmi.

Dekle z bisernim uhanom Johannesa Vermeerja nekateri imenujejo tudi najlepša slika na svetu. Foto: Wikipedia
Dekle z bisernim uhanom Johannesa Vermeerja nekateri imenujejo tudi najlepša slika na svetu. Foto: Wikipedia

Mojstrovina v tehniki olja na platnu je v svoji preprostosti briljantna. Dekle, ki nosi modro-zlati turban in prevelik biserni uhan, je v središču pozornosti, v ozadju pa je le temno ozadje.

Med prenovo muzeja Mauritshuis, kjer je slika na ogled, je bilo "Dekle z bisernim uhanom" na turneji v Združenih državah Amerike, Italiji in na Japonskem. Pritegnila je ogromno ljudi, kar je še dodatno okrepilo njen status enega najbolj znanih umetniških del na svetu.

Več iz rubrike