Dragocena slika, ki so jo našli v skladišču je lahko vredna milijone

V Avstraliji so v skladišču odkrili 400-let staro umetnino, ki izhaja iz 17. stoletja. Strokovnjaki pravijo, da bi lahko bila vredna več milijonov evrov.
Fotografija: Umetnina, imenovana »Still Life«. Foto: National Trust of Australia
Odpri galerijo
Umetnina, imenovana »Still Life«. Foto: National Trust of Australia

V skladišču v Avstraliji so odkrili 400-let staro slikarsko mojstrovino, za katero strokovnjaki pravijo, da bi lahko bila vredna milijone evrov.

image_alt
Ob selitvi v novo hišo odkrili zaklad

Umetnina, imenovana »Still Life«, je bila dolga leta shranjena v prostoru, ki je danes muzej Woodford Academy. Dragocena slika izhaja iz 17. stoletja iz nizozemske zlate dobe. Odkrita je bila med zbirko 60.000 kosov, potem, ko je bila stavba z vso vsebino podarjena Nacionalnemu skladu Avstralije.

Julian Bickersteth, koordinator projekta in izvršni direktor International Conversation Services, podjetja, ki se ukvarja z obnovitvenimi deli, je v sporočilu za javnost povedal, da je to zelo redek in razburljiv trenutek. Umetnina naslikana iz hrastove plošče, prikazuje bujno namizno pogostitev z napol pojedeno pito, oreščki in kruhom. Na mizi sta tudi steklena posoda in prevrnjen srebrn kelih.

Umetniško delo preden je bilo obnovljeno. Foto: National Trust of Australia
Umetniško delo preden je bilo obnovljeno. Foto: National Trust of Australia

Strokovnjaki še vedno raziskujejo izvor umetnine

Sliko za katero je znano, da je stara, so pred kratkim poslali konservatoriju za čiščenje. Ob odstranitvi stoletnega laka so restavratorji odkrili pomanjšani podpis, ki je pripadal nizozemskemu slikarju Gerritu Willmeszu Hedi, ki je bil priznani nizozemski slikar in eden izmed velikih slikarskih mojstrov nizozemske zlate dobe, navaja CNN Style.

Strokovnjaki menijo, da je slika morda plod sodelovanja med umetnikom in njegovim bolj slavnim očetom Willemom Claeszom, ki je bil znan po slikanju sadnih tihožitij. Gerrit Willmezs Heda je bil njegov sin in učenec. Hedov podpis je zelo podoben očetovemu in njegove slike so bile pripisane očetu do leta 1945.

image_alt
Med preizkušanjem detektorja kovin našel izjemno dragocen zlatnik

Umetniško delo naj bi bilo vredno več milijonov

Tiskovna predstavnica Nacionalnega avstralskega sklada je dejala, da je vrednost umetniškega dela še v fazi ocene, vendar strokovnjaki menijo, da bi lahko delo bilo vredno več milijonov avstralskih dolarjev. Willem Claeszova umetniška dela so običajno ocenjena na približno 2,7 do 3,4 milijonov evrov.

V skladišču najti pristno sliko iz 17. stoletja, je pustilo brez sape tudi vodjo zbirk avstralskega nacionalnega sklada, Rebbeco Pinchin. V sporočilu za javnost je povedala, da je se je zdelo najti podpis umetnika kot ena na milijon možnosti. To je izjemna zgodba o odkritju, ki jih je popeljala na potovanje skozi vrsto let, sestavljanje in potrjevanje dela z nasveti strokovnjakov.

Preučujejo tudi kako je nizozemska slika sploh končala v Avstraliji. Ena izmed teorij kaže na to, da jo je v 1870-ih dobil Alfred Fairfax, nečak Jamesa Fairfaxa, ki je bil ustanovitelj Sydney Morning Herald. Nepremičnio Woodford je namreč kupil leta 1868, ko je bil čas nizozemskih del in dražbe s »starimi mojstri« še posebej priljubljen. Slika bo na ogled 14. maja v okviru festivala avstralske dediščine 2022, v muzeju Woodford Academy, v avstralskem Novem Južnem Walesu. .

image_alt
Pri Plitvičkih jezerih izjemna arheološka najdba

Več iz rubrike