Med preizkušanjem detektorja kovin našel izjemno dragocen zlatnik

52-letnik je prvič preizkusil nov detektor kovin in pri tem odkril srednjeveški angleški zlatnik, vreden rekordnih 772.000 evrov.
Fotografija: Kovanec, izdelan iz severnoafriškega zlata, je bil kovan v času vladavine Henrika III. Foto: Spink & Son
Odpri galerijo
Kovanec, izdelan iz severnoafriškega zlata, je bil kovan v času vladavine Henrika III. Foto: Spink & Son

Michael Leigh-Mallory iz Devona v jugozahodni Angliji je, ko so se mu rodili otroci, opustil svojo strast do odkrivanja kovin. Čez nekaj let sta ga otroka, ki sta danes stara 10 in 13 let, spodbudila, da se zopet loti svojega hobija. Kupil je detektor kovin in prvi dan, ko ga je preizkusil, našel najstarejši zlatnik v Angliji, ki sega v 13. stoletje. Kovanec je vreden rekordnih 772.000 evrov, navaja Insider.

image_alt
Pri Plitvičkih jezerih izjemna arheološka najdba

Najdba je družini prinesla ogromno veselja

Leigh-Malorry je za The Guardian povedal, da je nekega sončnega dne, ko se je odpravil raziskovat polje z novim detektorjem kovin, v 15 minutah našel kovanec, za katerega ni imel pojma, da je tako pomemben. 52-letni ekolog in ljubiteljski zgodovinar je izkopal redek kovanec, ki se je lesketal. Svetovali so mu, naj ga odnese v Britanski muzej in tam je bilo ugotovljeno, da je zlatnik eden od zgolj osmih obstoječih. Zadnjega so našli pred 260 leti, poroča The Metro. Zlatnik je izdelan iz severnoafriškega zlata in je bil kovan v času vladavine Henrika III, ki je bil angleški kralj od 1217 do 1272.

Zlatnik je redek in eden od zgolj osmih obstoječih. Foto: Spink & Son
Zlatnik je redek in eden od zgolj osmih obstoječih. Foto: Spink & Son

Najdba je Leigh-Malloryju in njegovi družini prinesla ogromno veselja. Poleg veselja pa tudi rekordo ceno na dražbi v višini približno 772.000 evrov, ko je bil zlatnik prodan v dražbeni hiši Spink & Son v Londonu. S tem je postal najvrednejši zlatnik, ki je bil kdajkoli prodan v Združenem kraljestvu. Odkupil ga je zasebni zbiratelj, poroča Insider.

image_alt
Ob selitvi v novo hišo odkrili zaklad

Najditelj bo dobiček razdelil z lastnikom zemljišča

Najditelju dragocenega kovanca se zdi precej neverjetno, da je našel takšno dragocenost. »Sem navaden moški, ki živi v Devonu s svojo družino, zato bo ta vsota denarja res spremenila naše življenje,« je povedal za Insider. Denar bo dobra naložba za prihodnost. Leigh-Mallory je v izjavi za Insider še dejal, da je ponižen in počaščen, da je odkril tako redek zlatnik. Dobiček osupljive najdbe si bo razdelil z lastnikom zemljišča. Denar bo namenil prihodnosti njegovih otrok, ki kažejo enako strast do zgodovine kot on sam. Pravi, da jim je to dolžan, saj je zaradi njihove spodbude, da se spet loti iskanja, sploh našel dragocen zlatnik.

image_alt
Sodobni človek in neandertalec sta bila očitno dolgo časa soseda

Več iz rubrike