Marilyn Monroe prodana za rekordnih 195 milijonov dolarjev

Slika velika meter krat meter je bila na dražbi Christie's prodana v pičlih štirih minutah.
Fotografija: Portret ikonične igralke prodan za rekordnih 195 milijonov dolarjev. Foto: CARLO ALLEGRI/Reuters
Odpri galerijo
Portret ikonične igralke prodan za rekordnih 195 milijonov dolarjev. Foto: CARLO ALLEGRI/Reuters

V ponedeljek se je začela newyorška spomladanska sezona dražb, na kateri so za rekorden znesek prodali portret ikonične Marilyn Monroe.

image_alt
V Valenciji grejo do konca. Do umora bika.

Portret, ki ga je naslikal Andy Warhol, je del zapuščine švicarskih trgovcev z umetninami in lastnikov muzeja v Zürichu Thomasa in Doris Ammann. Najdražje prodana umetnina iz 20. stoletja je dosegla ceno 195 milijonov dolarjev, ves izkupiček pa bo namenjen fundaciji Ammann, ki podpira zdravstvene in izobraževalne programe za otroke.

Leta 1977 sta brat in sestra Ammann ustanovila züriško galerijo, specializirano za impresionistične, moderne, povojne in sodobne umetnike. Po smrti Thomasa je njegova sestra še naprej vodila galerijo, vse do svoje smrti leta 2021.

Ikonična igralka Marilyn Monroe. Foto: Profimedia
Ikonična igralka Marilyn Monroe. Foto: Profimedia

Prejšnja rekorderka prodana za 110 milijonov dolarjev

Slika naslikana leta 1964, dve leti po igralkini smrti, je nastala s pomočjo fotografije, z zapleteno tehniko svile. »Slika je absolutni vrhunec ameriškega pop arta in presega žanr portretiranja ter uteleša umetnost in kulturo 20. stoletja,« tuji mediji povzemajo besede Alexa Rotterja iz avkcijske hiše Christie's.

Slika velika meter krat meter je bila na dražbi Christie's prodana v pičlih štirih minutah, s ceno pa je podrla prejšnji rekord za ameriško umetniško delo. Ta je pripadel sliki Untitled Jean-Michela Basquiata iz leta 1982. Leta 2017 so jo pri avkcijski hiši Sotheby's v New Yorku prodali za 110,5 milijona dolarjev, poroča STA.

image_alt
Največje in najdražje bivališče na svetu na dražbi

Vrhunske umetnine se prodajajo po vrhunskih cenah

Po dveh letih omejitev se je dražba končno odvijala v živo, kar so z udeležbo pozdravili številni znani dražitelji, trgovci in umetniški svetovalci. Ustanovitelj Philip Hoffman, poznavalec trga umetniških del meni, da bi lahko v dveh tednih zbrali dve milijardi dolarjev. »Vsi so čakali na pravi trenutek in pravi trenutek je prišel,« je povedal za New York Times.

Ponedeljkova dražba je bila zelo uspešna, saj so prodali kar 36 del, ki so jim prinesla 318 milijonov dolarjev. Sliko Tri ptice, umetnice Ann Craven so ocenjevali na največ 40.000 dolarjev, na koncu pa je bila prodana za več kot 680.000 dolarjev. Za Marilyn Monroe so sprva pričakovali 200 milijonov dolarjev, nekatere napovedi pa so po navedbah New York Timesa šle celo do 400 milijonov dolarjev. Ob tem je prodaja portreta ikonične igralke skorajda razočaranje, menijo poznavalci.

image_alt
Moški v starinski omari kupljeni na eBayju našel 150.000 evrov

Več iz rubrike