Največje in najdražje bivališče na svetu na dražbi

Pol milijarde dolarjev vreden dvorec se bo februarja prodajal na dražbi. Če bo prodan po izklicni ceni, bo to najdražje prodana nepremičnina v ZDA.
Fotografija: Foto: Posnetek zaslona/CNBC
Odpri galerijo
Foto: Posnetek zaslona/CNBC

Dvorec The One, pol milijarde dolarjev vredna nepremičnina, gre na dražbo po izklicni ceni 295 milijonov dolarjev. Če bo vila dosegla to ceno, bo najdražje prodana nepremičnina v ZDA, navaja CNBC.

image_alt
Vila z legendarno umetnino naprodaj za skoraj 500 milijonov evrov

Za poplačilo dolgov bi se morala prodati za vsaj 200 milijonov dolarjev

Nekdanji lastnik dvorca, bivši producent in razvijalec nepremičnin Nil Niami, je posestvo promoviral kot največji in najdražji sodobni dom v Ameriki s končno ceno 500 milijonov dolarjev.

Za njegovo izgradnjo naj bi si po poročanju tujih medijev izposodil kar 140 milijonov dolarjev, zaradi vse večjih stroškov pa je končni dolg dosegel vrtoglavih 180 milijonov dolarjev.

Prejšnji mesec pa je bil sklenjen sporazum o stečaju, v okviru katerega se bo nepremičnina februarja prodajala na dražbi. Poznavalci menijo, da bi se za poplačilo dolgov moral The One prodati za vsaj 200 milijonov dolarjev, v nasprotnem primeru bodo posojilodajalci na izgubi ali pa bo nepremičnina končala v nadaljnjem sodnem postopku.

image_alt
Naprodaj čudovit zasebni otok na Bahamih

Zanimanje za luksuzne nepremičnine veliko

Zanimanje za dvorec je sicer veliko, navaja CNBC. Zastopnik nepremičnine Branden Williams iz podjetja The Beverly Hills Estates pravi, da imajo dve ponudbi – eno od predstavnika savdske kraljeve družine in eno od kitajskega bogataša.

»Za to nepremičnino bo ogromno povpraševanja,« meni nepremičninski strokovnjak in dodaja, da je povpraševanje po nepremičninah na višku, ker je dolar šibak in si ljudje želijo bolj oprijemljivega premoženja.

Doslej najdražja nepremičnina prodana za 177 milijonov dolarjev

V zadnjem času luksuzne nepremičnine v Los Angelesu podirajo rekorde, poroča CNBC. Po nekaterih podatkih naj bi se namreč prodaja nepremičnin leta 2021 v primerjavi z letom 2019 podvojila.

Nedavni rekord je postavil Marc Andreesen, po tem ko je za kompleks v Malibuju plačal 177 milijonov dolarjev. Izvršni direktor družbe Coinbase Brian Armstrong pa naj bi za razkošni dvorec v bližini The One plačal 133 milijonov dolarjev.

image_alt
Svetovni milijarderji: Kje živijo in za kaj trošijo denar?

Kljub kontroverzni preteklosti gre za izjemno priložnost

Dvorec The One, ki se razprostira na več kot 10.000 kvadratnih metrih, velja za sodobno mojstrovino. Strokovnjaki menijo, da nepremičnina ni le hiša, ampak zasebno letovišče za milijarderje, ki si želijo all inclusive življenja.

Vila, zgrajena na vrhu hriba, ponuja izjemen razgled na ocean, središče Los Angelesa in gorovje San Gabriel. V notranjosti hiše se nahaja 21 spalnic, 42 kopalnic, nočni klub, kozmetični salon, wellness, kino dvorana s 40 sedeži, kegljišče, vinska klet in garaža za 30 avtomobilov. Na zunanjem delu se skriva več bazenov, jacuzzi in zasebna tekaška steza.

Nepremičninski agent, ki sodeluje pri prodaji dvorca, meni, da bo kontroverzna zgodovina dvorca pozabljena, takoj ko si bo potencialni kupec ogledal zemljišče in bo videl, da gre za izjemno priložnost.

image_alt
Osupljiv dvorec, ki ga ima v lasti Trumpova hči

Dražba, na kateri se bo prodajala nepremičnina, bo potekala od 7. do 10. februarja. Dražitelji bodo morali najprej nakazati 250.000 dolarjev in predložiti dokazilo o finančnih sredstvih, še navaja CNBC.

Foto: Posnetek zaslona/CNBC
Foto: Posnetek zaslona/CNBC
Foto: Posnetek zaslona/CNBC
Foto: Posnetek zaslona/CNBC
Foto: Posnetek zaslona/CNBC
Foto: Posnetek zaslona/CNBC
Foto: Posnetek zaslona/CNBC
Foto: Posnetek zaslona/CNBC
Foto: Posnetek zaslona/CNBC
Foto: Posnetek zaslona/CNBC

Več iz rubrike