Italijanske hiše po en evro spet naprodaj

Vse več italijanskih mest privablja prebivalce s smešno nizkimi cenami nepremičnin.
Fotografija: FOTO: Comune Castiglione
Odpri galerijo
FOTO: Comune Castiglione

Poročali smo že o italijanskih mestih, ki potencialnim prebivalcem stanovanja in hiše prodajajo po ceni zgolj nekaj evrov. Kot poroča CNN, se je naboru teh mest pridružilo tudi sicilijansko mesto Castiglione di Sicilia, v katerem lahko hišo kupite po ceni, kot bi jo odšteli za nakup skodelice kave.

Mesto se nahaja na pobočjih Etne v bližini mesta Taormina. Predmet prodaje je približno 900 zapuščenih domov. Večina hiš se nahaja v starejših predelih mesta. Med njimi je polovica nepremičnin v precej slabem stanju, zaradi česar jih je možno kupiti po ceni 1 evro. Preostale nepremičnine so v boljšem stanju in zahtevajo minimalno prenovo, zaradi česar so na voljo za nekaj tisoč evrov.


Castiglione di Sicilia se srečuje s problematiko odhajanja prebivalcev. Še pred dobrimi 100 leti je bila njihova številčnost 14.000, medtem ko danes tukaj domuje zgolj 3.000 ljudi. Župan Antonino Camarda je želel stvari vzeti v svoje roke in začeti reševati problematiko. Zato je zasnoval poseben projekt privabljanja prebivalcev, ki se je začel izvajati marca letos.

Povedal je, da se mesto sicer ponaša z bogato arhitekturno dediščino iz daljne preteklosti. Številne stare in slikovite hiše, ki so jih za seboj pustili prebivalci, ki so odšli, segajo celo v obdobje renesanse.

image_alt
Cene nepremičnin na Hrvaškem lani poskočile za 7,7 odstotka

Kupci se bodo morali zavezati k prenovi nepremičnine


»Izvedli smo poglobljeno študijo, v kateri smo na podlagi zemljevidov in zemljiškoknjižnih katastrov kategorizirali vsako nepremičnino posebej. Cena zanje bo določena glede na njihovo stanje,« je povedal Camarda.

Potencialni kupci bi bili seznanjeni s podrobnim načrtom in izbrali hišo po svoji meri. S posebno projektno skupino bi se dogovorili, kako bo potekala njena prenova.

FOTO: Comune Castiglione
FOTO: Comune Castiglione
»Prejeli smo že številna povpraševanja od investitorjev in zainteresiranih ljudi po vsem svetu,« je dejal Camarda.

Bodoči lastniki ponujenih nepremičnin se bodo zavezali obnovo opraviti v roku treh let. Pri tem jim za izvedbo del ne bo treba plačati varščine. Od njih se bo zahtevalo, da pri banki sklenejo zavarovanje v višini 4.000 evrov. Po besedah Camarde bo to novega lastnika stalo 100 evrov na leto. Lokalni davki so na območju Sicilije sicer nizki v primerjavi z drugimi deli Italije.

image_alt
Nepremičnine po pandemiji: spremembe bodo nujne


Castiglione di Sicilia leži na skalnati pečini na severnem pobočju Etne. Tukaj se nahajajo številni potoki, ribniki in slapovi, ki jih tvori strjena vulkanska lava. Pokrajino krasijo tudi gozdovi, oljčni nasadi, nasadi pomaranč in lešnikov ter vinogradi. Castiglione di Sicilia imenujejo tudi mesto vina, saj je znano po pridelavi vina vrhunske kakovosti. Ob vhodu v mesto vas pričaka skulptura soda in vinskega kozarca.
 

Več iz rubrike