Naglo staranje prebivalstva: Kakšni izzivi nas čakajo v prihodnje?

Do leta 2050 naj bi se delež svetovnega prebivalstva v starosti nad 65 let podvojil. V povezavi s tem lahko pričakujemo številne izzive.
Fotografija: FOTO: Pexels
Odpri galerijo
FOTO: Pexels

V naslednjih desetletjih lahko pričakujemo naglo staranje svetovnega prebivalstva. Šlo bo za eno največjih družbenih, gospodarskih in političnih sprememb vseh časov. Pri tem bo ključnega pomena dobro sodelovanje med političnimi odločevalci, družbo in zasebnim sektorjem, kot navaja World Economic Forum.

Če so naši predniki starejše ljudi spoštovali in jim pripisovali velik pomen za doprinos k družbi zaradi njihovih bogatih izkušenj in pridobljene modrosti, pa so ti v razvitem svetu v današnjih časih dostikrat odrinjeni na družbeni rob.

Družba starejše pogosto obravnava kot šibke, počasne in jih diskriminira na delovnih mestih. Medtem ko se veselimo in proslavljamo rojstva otrok in prehoda mladih v odraslo fazo, nam misel na staranje zbuja strah in slabe občutke.

Tudi podjetja v svojih oglaševalskih kampanjah nagovarjajo predvsem mlade, čeprav starejši predstavljajo čedalje večji del celotne populacije. Po nedavnih raziskavah naj bi imela v Ameriki generacija »baby boom« v naslednjih petih letih v rokah 70 odstotkov celotnega razpoložljivega dohodka.

Glede na to, da naj bi se do leta 2050 delež svetovnega prebivalstva v starosti nad 65 let, podvojil, lahko pričakujemo številne izzive, s katerimi se bomo morali spopadati kot družba. Kateri so to in kakšne bi bile lahko morebitne rešitve zanje?
 

Udobno staranje


Vsak od nas si želi, da bi se lahko postaral na dostojen način. Družba bi se zato morala truditi, da starejšim zagotovi možnost, da se sami odločijo, kje bi radi prebivali na stara leta in kako bi živeli. V zvezi z zadovoljujočim staranjem je pomembno poskrbeti predvsem za socialne stike in dobro počutje starejših. Velik doprinos lahko predstavlja tudi medgeneracijsko druženje, ki ima številne prednosti tako za starejše kot za mlajše udeležence.
 

Zagotavljanje mobilnosti


Ob nezmožnosti za vožnjo na stara leta številni izgubijo občutek svobode, kar prinaša veliko negativnih posledic. Treba bi bilo najti nove načine, da se starejšim zagotovi, da lahko pridejo do želenega cilja, četudi se ne morejo več usesti za volan.
 

Zdravstveni izzivi


Čedalje daljša povprečna življenjska doba s sabo prinaša tudi vse več zdravstvenih težav, ki so še posebej pogoste v starosti. Kar 80 odstotkov starejših Američanov se spopada z vsaj eno kronično boleznijo, 70 odstotkov pa z vsaj dvema. Med najpogostejše sodijo bolezni srca, možganska kap, rak in diabetes. Z demenco se že zdaj srečuje kar 47,5 milijona svetovnega prebivalstva, ta številka pa iz leta v leto raste.

FOTO: Blaž Samec / Delo
FOTO: Blaž Samec / Delo

 

Vključenost v družbo


Ugotovljeno je bilo, da je počutje in zdravstveno stanje starejših, ki so vključeni v družbeno dogajanje, precej boljše. Nekateri starejši se odločijo, da bodo še naprej delali po svojih zmožnostih, drugi se lotijo prostovoljnega dela ali pa v organizirani skupini razvijajo nov hobi. Smiselno je delati na spodbujanju aktivnosti, v katere se lahko vključi starejše prebivalstvo.
 

Finančno stanje


Dejstvo je, da se številni upokojenci srečujejo s finančnimi težavami, saj jim pokojnina, ki jo prejemajo, ne zagotavlja dostojnega življenja. Zaradi tega se čedalje več ljudi, ki so še zmožni za delo, odloča, da še nekaj časa ostanejo v delovnem razmerju ali pa si najdejo dodatne vire prihodkov.

Obremenitev družinskih članov


Ko starejša oseba ne more več skrbeti sama zase, v vlogo njenega skrbnika dostikrat stopi nekdo od bližnjih družinskih članov, kar pa mu lahko predstavlja veliko breme. V Združenih državah Amerike naj bi bil kar vsak peti odrasli skrbnik starostnika. Družinski oskrbovalci velikokrat trpijo zaradi kognitivnih obremenitev, pomanjkanja časa, zaradi obremenitev pa se pri njih pogosto razvije depresija.
 

Tehnološki trendi


V zadnjih letih se tehnologija razvija z izjemno hitrostjo. Njene prednosti bi bilo smiselno izkoristiti tudi v prid starejših. Lajša lahko nego in izboljša storitve. V nasprotju s splošnim prepričanjem se čedalje več upokojencev navdušuje nad tehnološkimi inovacijami. Pri tem gre lahko za telemedicino, varnostne tehnologije, samovozeče avtomobile, pametne naprave in robote. Ena takih storitev je Microsoft Cloud for Healthcare, ki zagotavlja upravljanje z zdravstvenimi podatki za zagotavljanje prilagojene oskrbe.
 

Več iz rubrike