Najboljša mesta za upokojitev v Evropi

Razmišljate o upokojitvi izven Slovenije? Ne spreglejte naslednjih destinacij v Evropi.
Fotografija: FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
FOTO: Getty Images

V zadnjih letih vse več upokojencev razmišlja o upokojitvi v tujini in kar nekaj jih je dejansko naredilo ta korak. Ob tem so življenjski stroški velik dejavnik za mnoge, vendar ne za vse. Nekaj ​​priljubljenih upokojenskih destinacij v Evropi ima življenjske stroške, primerljive s Slovenijo, vendar so vreme, ambient, kultura in okolje, povsem drugačni.
 
Medtem ko se mnogi upokojenci odpravijo na tropske otoke, proračunu prijazne države in bližnje destinacije, Evropa postaja vse bolj priljubljena.
 
Vsaka država ima različna pravila o vizumih in kvalifikacijah za prebivanje, vendar na splošno večina zahteva dokazila o najnižji ravni dohodka in zasebnem zdravstvenem zavarovanju. Slovenci, ki živijo v tujini, morajo še vedno vložiti davčno napoved v matični državi, nekatere države pa imajo pogodbe, ki preprečujejo dvojno obdavčitev dohodka upokojencev.
 
Seveda je priporočljivo pridobiti strokovno mnenje o davkih, o zdravstvenem varstvu, zahtevah glede vizuma in prebivanja, stroških najema, infrastrukturi in jeziku, a za pomoč pri odločitvi, predstavljamo nekaj najbolj priljubljenih evropskih destinacij za upokojence. Vendar ne pozabite, da se zakoni, politika in finančne zahteve lahko spreminjajo.
 

Algarve, Portugalska


Pogled na osvetljeno mestno pokrajino Ferragudo v Algarveju. FOTO: LUCYNA KOCH / GETTY IMAGES
Pogled na osvetljeno mestno pokrajino Ferragudo v Algarveju. FOTO: LUCYNA KOCH / GETTY IMAGES


Čudovite bele peščene plaže, tople atlantske vode, idealno celoletno vreme in vrsta aktivnosti na prostem so v tej južni obalni regiji Portugalske zagotovljene. Bližnje zgodovinsko mesto Silves ponuja vpogled v preteklost z mavarsko arhitekturo iz osmega stoletja. Algarve, ki velja za enega najboljših krajev na svetu za upokojitev, ponuja tudi izjemen izbor igrišč za golf, zdrav življenjski slog, mediteransko prehrano in nizke življenjske stroške. Pogosto se govori angleško in zakoniti prebivalci se lahko prijavijo pri Nacionalni zdravstveni službi in prejmejo kartico SNS, ki omogoča dostop do javnih bolnišnic in zdravstvenih domov.
 
Dohodek je na splošno obdavčen, vendar Portugalska ponuja deset let prebivanja brez davka na starostne pokojnine v skladu z nekaterimi kvalifikacijami svojega programa za nenavadne rezidente (NHR).

Bordeaux, Francija


Tipična stanovanjska arhitektura v središču mesta Bordeaux v Franciji. FOTO: Getty Images
Tipična stanovanjska arhitektura v središču mesta Bordeaux v Franciji. FOTO: Getty Images


Kot prijetno pristaniško mesto, ki se nahaja na jugozahodu Francije ob reki Garonne, Bordeaux uživa v toplih poletjih in blagih zimah. Mesto, ki se nahaja na priročni lokaciji v Atlantskem oceanu, je polno muzejev, galerij, koncertnih dvoran, javnih parkov, restavracij, kavarn, tržnic na prostem in živahnega nočnega življenja.
 
Bordeaux ima sodoben sistem prevoza, ki ga s hitrimi vlaki povezuje z različnimi mesti v Franciji in drugimi evropskimi destinacijami. Francoski univerzalni sistem zdravstvenega varstva določa, da so za javno zdravstveno varstvo upravičeni tisti, ki v državi živijo tri mesece zapored in ostanejo najmanj 183 dni na leto. Francoski zdravstveni sistem je bil priznan kot eden najboljših na svetu.

 

Budimpešta, Madžarska


Zračni pogled na mestno obzorje Budimpešte z osvetljeno stavbo madžarskega parlamenta pred sončnim vzhodom. FOTO: Getty Images
Zračni pogled na mestno obzorje Budimpešte z osvetljeno stavbo madžarskega parlamenta pred sončnim vzhodom. FOTO: Getty Images


Budimpešta z nizkimi življenjskimi stroški, čudovitimi zgodovinskimi zgradbami, odličnimi restavracijami, termalnimi kopališči in prijaznimi državljani postaja priljubljena destinacija za upokojitev tako Evropejcev kot Američanov.
 
Čeprav je Madžarska članica Evropske unije, za valuto uporablja forint. Bogata kultura, živahno nočno življenje in lokacija na Donavi privabljajo izseljence iz različnih držav. V državi, pa se pogosto govori angleško.
 
Tujci lahko kupujejo nepremičnine, zdravstveno varstvo pa je zelo dobro. Cene živil in restavracij so primerne, okusno vino pa je na voljo po pošteni ceni. Tuji upokojenci lahko dobijo stalno prebivališče po treh letih neprekinjenega življenja na Madžarskem (brez odsotnosti več kot 90 dni letno), skupaj z dokazili o dober finančnem stanju, pologu pri lokalni banki in lastništvom premoženja.
 

Alicante, Španija


Pisane hišice na plaži v Villajoyosi, očarljivi sredozemski vasici v Alicanteju na jugu Španije. FOTO: Getty Images
Pisane hišice na plaži v Villajoyosi, očarljivi sredozemski vasici v Alicanteju na jugu Španije. FOTO: Getty Images


Alicante, ki leži ob Sredozemskem morju na jugovzhodu Španije, ponuja izbor izvrstnih plaž, čudovitih restavracij, dinamičnega nočnega življenja in pogledov v svojo zgodovinsko preteklost. Restavracije z ugodnimi cenami segajo od elegantnih do priložnostnih, s svežimi morskimi sadeži, čudovitimi razgledi in čudovitimi sončnimi zahodi. Centralna tržnica Alicante je priljubljena med obiskovalci in prebivalci ter ponuja izbor izvrstnih španskih vin, sira, morskih sadežev, mesa ter svežega sadja in zelenjave.
 
Alicante je tudi dobro povezan z velikimi španskimi mesti, do njega pa vodi letališče Alicante-Elche. Skratka, Alicante je dovolj velik, da nudi ugodnosti mesta, in dovolj majhen, da ponuja preprostost vasice.
 
Za najem stanovanja je potrebno odšteti približno 400 evrov na mesec (za enosobno stanovanje) in do 90.000 evrov za nakup. Poleg odličnega javnega zdravstvenega sistema je zasebno zdravstveno varstvo v Španiji izjemno in cenovno dostopno z najsodobnejšo opremo in visoko usposobljenimi zdravniki.

Valletta, Malta


Pogled na zgodovinsko okrožje Vittoriosa, Valletta, Malta. FOTO: Getty Images
Pogled na zgodovinsko okrožje Vittoriosa, Valletta, Malta. FOTO: Getty Images


Valletta je majhno glavno mesto Malte, države, ki jo sestavljajo trije otoki v Sredozemskem morju. Zgrajena je na visoki podlagi med dvema pristaniščema s pogledom na razgibano obalo. Do čudovitih peščenih plaž je 30 min vožnje z avtomobilom, na voljo pa je tudi javni prevoz. Čeprav je majhno, se ta Unescova svetovna dediščina ponaša s svojo bogato zgodovino in arhitekturo iz 16. stoletja.
 
Mesto je dostopno, kar pomeni, da je enostavno potovati in se povezovati z drugimi prebivalci in izseljenci. Poleg malteščine je glavni jezik angleščina, veliko priseljencev pa je iz Združenega kraljestva, Avstralije in celinske Evrope.
 
Malta je na splošno ugodna možnost za upokojence. Enosobna stanovanja tik pred glavnim mestom Valletta stanejo približno 700 evrov na mesec. Cena hrane je ugodna.  
 

Kinsale, Irska


Središče mesta Kinsale, County Cork, Irska. FOTO: Getty Images
Središče mesta Kinsale, County Cork, Irska. FOTO: Getty Images


Kinsale, ki se nahaja na južni obali Republike Irske, je zgodovinsko mesto s plažami, marinami, jahtaškim klubom, ribolovom in potapljanjem. Za upokojence, ki uživajo na prostem, je to lahko idealno mesto. Prostora za kolesarjenje, pohodništvo, jahanje in sprehajanje po zabavnem mestu, je na pretek. V bližini je eno najlepših igrišč za golf v državi, Old Head, za ne golfiste pa je še vedno kot nalašč za sprehod ob morskem vetriču in čudovitem razgledu
 
V mestu se govori angleško, za gurmane pa bodo poskrbele restavracije, polne sveže morske hrane. Vreme je prijetno, življenjski stroški pa so nekoliko višji kot v Sloveniji.
 

Praga, Češka


Mestna podoba Prage s starim mestom (Stare mesto) in številnimi stolpi: cerkev sv. Frančiška Asiškega, Clementinum, sv. Odrešenik, astronomski stolp z uro itd. FOTO: Getty Images
Mestna podoba Prage s starim mestom (Stare mesto) in številnimi stolpi: cerkev sv. Frančiška Asiškega, Clementinum, sv. Odrešenik, astronomski stolp z uro itd. FOTO: Getty Images


To edinstveno in očarljivo glavno mesto je starodavno in moderno ter posebno prijazno za tujce. V njem živi več kot 120.000 priseljencev in vedno večje število upokojencev.
 
Pragi je bilo v drugi svetovni vojni večinoma prizaneseno, kar dokazujejo njene pisane baročne in gotske cerkve ter arhitektura. Celotno staro mestno jedro je bilo razglašeno za svetovno dediščino, vendar je sodobno mesto z visokimi življenjskimi standardi, umetnostjo in muzeji svetovnega razreda, raznoliko kulinariko, zgodovinskimi pubi in neprimerljivo izbiro piva - vse po dostopnih cenah.
 
Najemnine izven mestnega središča so primerne, apartmaji pa moderno in dobro opremljeni. Praga je odlično izhodišče za raziskovanje celotne Evrope. Poleg tega je tamkajšnji zdravstveni sistem med najboljšimi na celini. Zdravstveno zavarovanje je obvezno, stroški pa so primerni pri visokokakovostnih, dobro usposobljenih zdravnikih, od katerih mnogi govorijo angleško.


 

Več iz rubrike